Регургитации и гастроезофагеален рефлукс

Регургитации и гастроезофагеален рефлукс
468×60 – top

Брой 10/2009

Д-р Адриана Дойчинова, дм

Регургитациите и гастроезофагеалният рефдукс (ГЕР) са едни от най-честите функционални нарушения на храносмилателната система в кърмаческа възраст. През първите месеци 40-65 % от кърмачетата са с регургитации, като в края на първата година относителният им дял спада до 1-5 %. Тези функционални нарушения обикновено не налагат диетична или друга лечебна намеса.

Оригването по време и след хранене е физиологичен процес. При него се освобождава погълнатият при хранене въздух, което води до намаляване на регургитациите. Леки до умерени регургитации са често срещани, обикновено са последица от първичен ГЕР и са преходно и безопасно явле­ние. За разлика от по-големите деца и възрастните, при кърмачетата дори лекостепенни оригвания могат да провокират връщане на мляко. С израстването на децата намалява честотата регургитациите и количеството на върнатото мляко увеличава се дължината на хранопровода и се развива гастроезофагеалния антирефлуксен механизъм. Леките до умерени регургитации без клиника или оплаквания, не налагат диагностично уточняване или диетична или друга терапевтична намеса, ако липсват други симптоми или патологични ус­ложнения. Дават се съвети относно правилен режим на хранене по-често, с no-малки порции, оригване след хранене, позиционно хранене и т. н.

При някои кърмачета честите повръщания са симптом на гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). Тогава киселинно индуцирани лезии на хранопровода и езофагит могат да причинят симптоми като болка, храносмилателен дискомфорт, „невиреене“ или белодробна аспирация. Codex olimentarius.

При съмнения за ГЕРБ, се предприемат Клинично проучване при кърмачета специални изследвания за диагностичс ГЕР, хранено с формула, съдържаща но уточняване на рефлукса (първичен оризова скорбяла, показва намаляване или вторичен) и назначаване на подна регургитациите, плача, като съходящ терапевтичен план, 8кл1очщевременно се увеличава продълживащ освен диета и медикаментозно телността на съня.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom