Светила на офталмологията на международен симпозиум в София

Светила на офталмологията на международен симпозиум в София
468×60 – top

Сред чуждестранните лектори е един от създателите на очните лазери – проф. Джон Маршал от Великобритания. Форумът ще се проведе на 14 май, събота, в столичния „Гранд хотел София“

На 14 май, събота, от 13:30 до 14:00 часа в зала „София“, в „Гранд хотел София“ в столицата. Ще се проведе пресконференция със световноизвестни гост-лектори:

Проф. Джон Маршал – един от създателите на очните лазери. Той е член на Института по офталмология на Великобритания и професор от лондонската очна болница „Мурфилдс“ (Moorfields Eye Hospital). Световнопризнатият специалист е почетен професор по офталмология на Университета в Кардиф, на Кингс Колидж в Лондон и др.

Д-р Карл Клаес – един от водещите в Европа и в света витреален хирург, ръководител на отделението по витреоретинална хирургия (на т. нар. заден сегмент на окото) в болницата “Св. Августин” в Антверпен. От 1989 г. д-р Клаес води обучителен курс по този вид хирургия, който се посещава от очни специалисти от цял свят. Д-р Клаес оперира в много страни в Европа, САЩ, Близкия изток, Южна Америка, Азия, Африка. Няколко пъти е бил и у нас.

Д-р Марко Пелегрини – офталмолог от очната болница в Милано „Luigi Sacco“ (Luigi Sacco Hospital), който се е обучавал в Университета „Томас Джеферсън“ във Филаделфия, САЩ. Специалист е в лечението на заболяванията на ретината, онкологични заболявания в областта на очите, катарактална хирургия.

Д-р Анте Барисич – завеждащ отделението по катарактална хирургия в хърватската клиника „Свиетлост“ в Загреб. Той е защитил докторантура на тема „Мултифокални лещи“, рецензент е на British Journal of Ophthalmology, участвал е в много клинични проучвания, свързани с катаракталната хирургия.

Чуждите лектори ще представят иновации в офталмологията

Проф. Джон Маршал ще представи на международния конгрес по офталмология в София най-новия и единствен по рода си лазер за лечение на сухата форма на макулна дегенерация. Друг такъв лазер не съществува. Очаква се много скоро българските пациенти да имат достъп до лечение с него в столичната очна болница „Вижън“.

Макулната дегенерация е социално значимо заболяване, свързано с възрастта, затова се наблюдава при хората над 50 г. При него прорастват съдове под макулата, която е най-важната зона на ретината и благодарение на нея виждаме. Именно в макулата се фокусират образите, останалата част от зрението е периферно. С помощта на макулата разпознаваме буквите, лицата, цветовете. Когато започне процесът на прорастване на съдове под макулата, централното зрение се влошава, силно намалява, застигнатите хора не могат да четат, да извършват всекидневни дейности като гледане наблизо и разпознаване на образи. Те постоянно виждат едно черно петно в средата на зрителното си поле.

За съжаление лечение на сухата форма на макулната дегенерация, която е по-честа от влажната, в момента няма. Така пациентите бавно и необратимо губят централното си зрение. Но новият лазер приближава офталмолозите по-близо до излекуването. Лазерът „подмладява“ ретината. Въздействието му не е чрез „изгаряне“, както при досега известните лазери, а той е наноимпулсен. Това означава, че действа само върху пигментния епител на ретината, който представлява увредената й част. Лазерният импулс предизвиква биохимична реакция, която изпарява „болната клетка“ и стимулира здрави да заемат нейното място. Т.е. изчиства отпадните продукти и стимулира здравите клетки да се разширят и да функционират нормално, без да се засягат другите слоеве на ретината. За специалистите процесът е революционен.

Д-р Марко Пелегрини ще представи на форума в София иновативна, неинвазивна ангиография на окото, но без използването на контрастно вещество. С този вид образна диагностика се откриват тежки заболявания на ретината (тя е вътрешната обвивка на окото, която осигурява виждане в цялото зрително поле на човека). А правилната и точна диагноза са предпоставка за успешното лечение.

Новият метод на диагностика се нарича ангио ОСТ (оптичен кохерентен томограф). Досега захранването на ретината с кръв се изследваше с контрастно вещество, като се правеше т. нар. флуоресцеинова ангиография, която се прилага доста отдавна. Само че тя налага интравенозно поставяне на контрастното вещество, за да се получат снимки на очните дъна. По този начин се вижда как флуоресцеинът преминава през съдовете на ретината и установява къде те имат стеснения или разширения. При иновативното ангио ОСТ се заснема движението на кръвта в кръвоносните съдове на ретината (т.е. проводимостта им) без контрастно вещество. Това означава, че диагностиката може да се извършва многократно и без какъвто и да е риск за пациента.

Две са основните заболявания на ретината, при които описаният нов метод на изследване има приложение – макулната дегенерация и диабетната ретинопатия. Новият апарат вече е на разположение на пациентите в София (клиника „Вижън“).

По време на симпозиума витреоретиналният хирург д-р Карл Клаес ще консултира българи с тежки очни заболявания на ретината. Това ще стане в очната болница „Вижън“. Ще преглежда и консултира десетки нуждаещи се пациенти, в това число от съседни страни, за които идването му у нас е облекчение. В противен случай би трябвало да пътуват до Белгия.

Д-р Анте Барисич ще представи на форума най-новия модел вътреочна леща, която осигурява зрение на всички дистанции – на близко, средно и далечно разстояние. Това, което я отличава от използваните досега, е осигуряването на изключително качество на виждане – с много добър контраст, яснота и отчетливост. Д-р Барисич вече е поставял лещата на стотици свои пациенти в Загреб, има я и у нас.

Д-р Николаос Тракос е международно известен хирург в областта на околопластичната и възстановителна хирургия при пациенти с диагнози – тежки форми на блефарит, птози на клепачите, орбитални тумори, орбитални фрактури, парализа на лицевия нерв и др.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom