Брой 6/2015

3.00лв.

В този брой на списание GP News ви представяме актуални новини с водеща тема гастроентерология и подтеми онкология и дерматология. В първите страници на броя проф. д-р Н. Владов, началник на Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия към ВМА – София, разглежда подробно съвременните подходи за диагностика и лечение на панкреаса. В рубриката “Нашето интервю” проф. Владов поднася интересна информация за трансплантациите и проблемите в сектора. В рубриката ще прочетете и интервю с д-р Захари Зарков, началник сектор “Психично здраве” в Националния център по обществено здраве и анализи. Д-р Зарков разкава детайлно за проекта “Подобрени услуги за психично здраве”, на който е заместник ръководител. От следващите страници на броя ще научите кои са съвременните методи на лечение на хепатоцелуларен карцином и колоректални метастази в черния дроб, както и за ролята на добрия комплайанс за лечение на инфекцията с Helicobacter pylory. Д-р А. Петров, гастроентеролог в “Сити Клиник” – София, описва действието на SAM-e при увреждане на черния дроб. В подтемата дерматология сме включили публикация за приложението на GinGira Medicasol Spray в дерматологичната практика, както и статия за приложението на комбинирана терапия с локален антибиотик и кортикостероид при различни кожни заболявания. Доц. д-р Г. Пехливанов описва бактериалната вагиноза и лечението й с Клиндамицин АБР 600 мг.

Проф. д-р З. Кълвачев ще ви потопи в света на вирусите със статията си за ротавирусните гастроентерити.

В рубриката “Актуално” ще ви запознаем с интересна информация, свързана с проучване на нивото на стрес на работното място по методика SLIC на работещите в РЗИ – Русе. В рубриката сме включили и публикация за проведено обучение на медицински сестри от цялата страна във връзка с новостите в грижите за пациенти с ХОББ.

В рубриката “В помощ на фармацевтите” проф. д-р В. Петкова, доц. д-р М. Димитров и доц. д-р И. Николова от Фармацевтичния факултет към МУ – София разглеждат предимствата и недостатъците на хиперсоматичните лаксативи.

В рубриката “За практиката” д-р А. Райнов описва епистаксиса – често срещан симптом в оториноларингологичната практика.

В този брой на списанието ви представяме клиничен случай (I част) на пациент с наследствен ангиоедем.

Всички статии в списание GP News са подготвени от видни специлисти в областта на медицината с богат клиничен опит и може да бъдат полезни при подготовка на студенти, курсисти и специализанти.

Допълнителна информация

Тегло 0.170 кг