Ранни стратегии на хранене като условие за профилактика на алергичните заболявания в ранната детска възраст

Ранни стратегии на хранене като условие за профилактика на алергичните заболявания в ранната детска възраст
468×60 – top

Брой 2/2021

Проф. д-р Б. Слънчева
СБАЛАГ „Майчин дом’’ ЕАД София, Катедра по АГ, МУ – София

Нарастващият брой на деца с алергични заболявания в световен мащаб предизвика интерес в стратегиите за предотвратяване или намаляване на риска от алергия. В тази статия се обсъжда ролята на ранните хранителни стратегии в пренатални/постнатални периоди, които потенциално могат да променят риска от заболяване.
Изключителното кърмене може да помогне за предотвратяване на алергични заболявания чрез намаляване на излагането на екзогенни антигени, защита срещу инфекции, насърчаване на стомашно-чревния тракт на лигавиците, съзряването и развитието на чревната микрофлора.
Данните от някои проучвания с пробиотици или пребиотични олигозахариди предлагат някои предимства, но в момента все още няма очевидни доказателства в подкрепа на тяхното рутинно използване. Могат да бъдат направени препоръки за използването на дълговерижни полиненаситени мастни киселини, антиоксиданти, фолиева киселина и витамин D.

КупиАбонамент

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

728×90 – bottom