Съвременно лечение на атопичен дерматит. Fucicort и Fucidin H

Съвременно лечение на атопичен дерматит. Fucicort и Fucidin H
468×60 – top

Брой 8/2012

Д-р Друмева

Атопичният дерматит (АД) е хронично рецидивиращо кожно заболяване. Съпроводено е със силен сърбеж, лезиите са локализирани предимно в гънките. Според някои школи АД се назовава ендогенна екзема. Обикновено първите прояви са в ранна детска възраст. Налице е индивидуална и/или фамилна склонност към медиирани от IgE алергични реакции.

Епидемиология: АД е едно от най-често срещаните дерматози в детска възраст в днешно време. Засяга в еднаква степен мъжкия и женски пол и представлява около 10-20% от всички случаи на дерматолозите. Най-често засяга деца до 15г. Наблюдава се пик на заболяването при деца до 4г. Съществуват и възрастово отдалечени варианти
Заболяването има два повтарящи се стадия – стадий на обостряне и стадий на ремисия. При някои случаи заболяването прминава в постоянна ремисия.

Етиология: Засега не са уточнени причини за появата на АД. Приема се, че е резултат от наследствени и външни фактори. В голям процент от случаите емоционалните фактори могат да влошат състоянието, но не са причина за АД
Симптоми: Суха сърбяща кожа по флексорните повърхности на горни и долни крайници,еритем и Десквамация по бузите,сухота на кожата около устата и очните цепки.
Силно изразения сърбеж води до цикъла сърбеж-разчесване. Сърбежът става по-осезателен по време на сън, когато съзнателния контрол над разчесването намалява.

Какви са особеностите на кожата при АД?

  • Лихенификация: уплътнена,хиперпигментирана кожа,с подчертан кожен релеф.
  • Обривните единици са папуловезикули, бързо се разкъсват, покриват се с крусти и се инфектират
  • Кожата е суха с финни сквами върху нея. Характерни са хиперлинеарни длани
  • Keratosis pilaris : малки, груби папули, обикновено върху лицето, горната част на раменете и бедрата
  • Уртикария
  • Хейлит: възпаление на кожата около устните
  • Атопични гънки на Dennie-Morgan
  • Хиперпигментирани клепачи

Атопичният дерматит протича в два стадия – обостряне и ремисия

В стадия на обостряне симптоматиката е тежка. Налага се лечение и специален режим. В стадия на ремисия почти липсва симптоматика. Може да продължи месеци дори години.
Много често АД се обостря при навлизане в пубертета в резултат на хормонални промени, стрес, употреба на козметични средства

Диагноза: Поставя се въз основа на клиничните прояви. Прави се биопсия на кожата или patch-тест за свръхчувствителност на кожата към определени алергени. Показателно е и изследване нивото на IgE. Наличието на два или повече от главните и второстепенни критерии оформя диагнозата атопичен дерматит (АД)

Обикновено екземата се обостря от различни химически дразнители, Алергени и други фактори. Съществен факт за обострянето на екземата е колонизацията със Staphilococus Aureus. Той е главният пусков фактор за обострянето на екземата.
Staphilococus Aureus продуцира екзотоксини, които активират каскада от имунни процеси, в резултат на които се задържа възпалението в екзематозните лезии, което намалява и действието на кортикостероидите.

Лечение: Целите при лечението на атопичния дерматит (АД) са възстановяване на кожата и поддъжането и здрава, предотвратяване на обострянето и лекуване на симптомите при тяхната проява.

Видове терапия на АД

Фототерапия: Препоръчва се при леки до умерени дерматити при по-големи деца и възрастни. Може да се комбинира с фотосензитивни таблетки, т. нар псоралени
Системни кортикостероиди – само при тежки случаи, когато други лечения не са ефективни, тъй като имат много локални и системни странични ефекти.Изключително трябва да се внимава при вземане на решение за старт за лечение със системни кортикостероиди.
Имуносупресори – подходящи са за тежки случаи при възрастни, поради системни странични ефекти
Основната лекарствена терапия е представена от следните медикаменти:
Комбинация кортикостероид + антибиотик: лекарство на избор при АД
Кортикостероиди: ефективни, но недостатъчни; тежки странични ефекти
Антихистамини

Комбинацията антибиотик стероид е средство на първи избор при АД. Fucicort и Fucidin H са по-добрите комбинации при екзема

Когато се избира подходящата комбинация се следва следния алгоритъм

1. Преценява се необходимия по сила кортикостероид като се има предвид интензитета на възпалението
2. Определящо значение в комбинацията има антибиотика
Fucidin е антибиотика в комбинацията Fucicort и Fucidin H. Той е един от най-надежните и безопасни локални антибиотици. Има уникална химична структура. Няма кръстосана резистентност и свръхчувствителност. Не се инактивира от гной. Притежава отлична прониквателна способност. Fucidin няма системни ефекти

Благодарение на комбинацията Fucidin със стероид, Fucicort и Fucidin H прекъсват порочния кръг на екземата на две места.

Действие

Каква е разликата между Fucicort и Fucidin H?

– Fucicort съдържа Fucidin и Bethametasone, а Fucidin H – Фуцидин и Hydrocortisone.
– Fucicort се прилага при възрастни, a Fucidin H при деца
– Fucicort е подходящ за тяло и задебелени участъци, а Fucidin H за лице и кожни гънки

Fucicort и Fucidin H се прилагат при следните индикации

– Атопична екзема
– Контактен дерматит
– Нумуларна екзема
– Застойна екзема
– Себореен дерматит
– Невродермит

Изводи:

Над 90% от екземите са колонизирани от Staph. aureus
Staph. aureus е главния “пусков” фактор на екземата посредством отделяне на суперантигенни екзотоксини
Комбинацията антибиотик/стероид прекъсва порочния кръг на екземата на 2 места и осигурява по-добър резултат от лечението само със стероиди
Fucicort и Fucidin H съдържат Fucidin, уникален локален антибиотик, и затова осигуряват бързо и цялостно лечение.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom