СЪВРЕМЕННО ЛЕЧЕНИЕ НА ПРОМЕНИТЕ В СКАЛПА ПРИ PSORIASIS VULGARIS

СЪВРЕМЕННО ЛЕЧЕНИЕ НА ПРОМЕНИТЕ В СКАЛПА ПРИ PSORIASIS VULGARIS
468×60 – top

Брой 1/2011

Доц. д-р Димитър Господинов, Кожна клиника, Плевен

Рsoriasis Vulgaris е хронично-рецидивираща дерматоза, характеризираща се с еритемо-папуло-сквамозни лезии, които могат да се локализират по кожата на цялото тяло. Предилекционни места за изява на псориатичните плаки са лакти и колена, екстензорни повърхности на крайниците и торса, окосмените части на главата, длани и ходила, по-рядко – стави, гънки и нокти, изключително рядко – по лигавиците на гениталиите. Честотата на заболяването е 2–4% от популацията, като зависи от генетични, расови, климатични и психо-емоционални фактори. Среща се във всички възрасти, засяга почти еднакво и двата пола. Хистопатологично са налице епидермална хиперплазия с акантоза, паракератоза и липса на гранулозен слой, микроабсцеси на Munro в горните слоеве на епидермиса, папиломатоза и дилатирани капиляри в дермалните папили, остър или хроничен възпалителен периваскуларен инфилтрат в дермата.

В началото на ХХI век е доказано, че РV е автоимунно заболяване, с верифицирани имунни алтерации, провокиращи каскадата на възпалението чрез дисбаланс във взаимоотношенията на различни растежни фактори, цитокини и TNFα. От години псориазисът се разглежда като увредено състояние на целия организъм, а морбидната асоциация с ендокринопатии, сърдечносъдови, ставни и неврогенни заболявания, хроничен дистрес и др. дават основание да се възприеме може би по-точния термин – псориатична болест.

Разнообразните клинични форми, локализацията на лезиите и разпространението им в различни топографски зони на човешкото тяло изискват комплексно лечение, което да е индивидуално съобразено и планирано занапред, с оглед продължителни клинични ремисии и поддържане статуса на кожата във физиологично състояние. Основните принципи на терапията (системна, локална и физикална) са свързани с десквамация на плаките, контрол на кератопоезата, прилагане на резорбтивни антиинфилтративни средства, цитостатици, имуносупресори и биологични продукти, фототерапия и морелечение. Локалните кортикоиди, макар че все още се използват като средство на избор при псориазис, би трябвало да бъдат избягвани поради техния временен ефект при заболяването. Доказан е техният бърз ефект, но след спиране на терапията рецидиви настъпват много скоро, обикновено по-тежки и трудно влияещи се от класическо лечение. Страничните действия на тези продукти са добре известни и представляват още една причина да бъдем резервирани към тях, особено при една подобна хронична дерматоза.

На съвременния етап локалното третиране на засегнатите области трябва да е съобразено със следните изисквания – висока ефективност, бързо начало на действие, удобно дозиране, продължителна употреба без странични явления, а от козметична и психологическа гледна точка – добра поносимост, подходящ хипоалегичен, безцветен вехикулум без аромати, което създава чувство за комфорт при пациентите и повишава качеството им на живот.

През последните двадесет години безспорeн лидер в локалната терапия на РV са дериватите на витамин D 3 (calcipotriol, calcipotrien с търговски наименования Daivonex, Dovonex, Calcitriol, Psorcutane и др.) в различни лекарствени форми (крем, унгвент, лосион). Заедно с това на база резултатите в множество клинични проучвания бе установена високата ефективност и безопасност при продължителното прилагане на комбинирани с кортикостероиди антипсориатични препарати. За дерматолозите е факт успехът от прилагането на Daivobet (Leo Pharma) при РV (calcipotriol 50 μg + betamethasone dipropionate 0,5 mg в 1 грам от лекарството). Приложението е еднократно през деня, може да се използва целогодишно и има несъществени кожни реакции, неповлияващи качеството на живот на болните. Въпреки безспорните качества на препарата неговата лекарствена форма (унгвент) е непълно приложима при третиране на псориатични промени в окосмените части на тялото, особено в скалпа, където се аплицират предимно течни и гелообразни медикаменти.

Псориазисът на скалпа засяга пациенти с различни клинични форми на заболяването. Среща се в 50–80% от болните, има сериозен психо-социален ефект и дори се определя като една най-неприятните локализации на РV. Наличието на corona psoriatica е характерен клиничен признак и представлява проява на болестните промени на границата и/или по гладката кожа в съседство на скалпа – чело, бакембарди, задушни гънки, врат. И ако именно тези, по съседство демонстрирани, лезии могат да се третират успешно с Дайвобет, то приложението му в окосмената част на главата е неиздържано както от дерматологична, така и от естетично-козметична гледна точка. Този факт винаги е налагал необходимостта от създаване на подходящ съвременен високоефективен антипсориатикум за лечение на ангажирания скалп. Близо година на фармацевтичния пазар в България вече се намира препаратът Xamiol гел (Leo Pharma), който притежава състава и всички качества на Дайвобет, но гелообразната форма го прави приложим именно в окосмените части на тялото.

Един грам Ксамиол съдържа активните субстанции калципотриол монохидрат (50 микрограма) и бетаметазон дипропионат (0,5 милиграма), както и помощни вещества, осигуряващи по-лесна апликация и адсорбция на препарата – течен парафин, бутилхидрокситолуен, полиоксипропилен, токоферол и др. Технологията на създаването на този липофилен гел и състава му осигуряват пълноценен баланс на проникване и стабилност. Механизмът на действие е многопосочен – антиинфламаторно (чрез понижаване експресията на различните цитокини и активация на регулаторните Т клетки), потискане на ангиогенезата, регулиране на кръвния ток и ограничаване на васкуларизацията в дермата, антипролиферативен ефект върху кератиноцитите и контрол на клетъчната диференциация в епидермиса.

Xamiol се прилага един път дневно за период от 4 седмици, като лечението може да продължи, но само при лекарско предписание и контрол. Максималната дневна доза не трябва да надвишава 15 гр., а максималната седмична – 100 гр. Препоръчително е медикаментът да престои върху третираната повърхност не по-малко от 12 часа. Не се препоръчва прилагане при деца под 18 години поради липса на данни за безопасност в детската възраст. Противопоказания за приложението са доказани реакции на свръхчувствителност към активните съставки, при пациенти с нарушения в калциевия метаболизъм, бъбречната и чернодробна функция. Независимо от ниската доза на стероида в Ксамиол – не се препоръчва за лечение при наличие на вирусни, бектериални, гъбични и паразитни инфекции. От съществено значение е и фактът, че препаратът е противопоказан при гутатни, пустулозни и еритродермични форми на РV. Не е желателно третирането на псориатични плаки по лицето и гънките поради възможността за поява на еритем, контактен дерматит и/или конюнктивит. След апликация на Ксамиол се препоръчва измиване на ръцете, за да се избегне случайно попадане на лекарството в очите или устната полулигавица и лигавици.

През последните години има натрупан достатъчно доказателствен научен и практически материал, който показва подобрената ефективност на Ксамиол (спрямо лосиона Дайвонекс, чист калципотриол, който се прилага два пъти дневно), бързото начало на действие на продукта, осигуряване на дългосрочен контрол на псориазис на скалпа, предсказуем ефект от лечението и, не на последно място, повишаване качеството на живот при пациентите. Т. е. – данни за покриване на почти всички критерии за съвременен локален медикамент.

В заключение, на съвременния етап Xamiol gel се явява средство на първи избор при лечение на псориазис в скалпа (уникалният липофилен гел е създаден специално за лечение на скалпа). Представлява комбинация от добре известни и подходящо балансирани активни компоненти. Има добра абсорбция и емолиентен ефект, но не омазнява, няма неприятна миризма. Удобен е за приложение, нанася се един път дневно и има бърза изява на положителен ефект върху болестните кожни промени. Препаратът е безопасен, подходящ за продължителна употреба (под лекарски контрол) и има малко и лесно преодолими нежелании странични реакции. Не се препоръчва за лечение при деца и върху вторично импетигинизирани псориатични плаки. Води до удовлетвореност на пациентите от лечението и повишава качеството им на живот.

Библиографията е на разположение при автора.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom