С последните постижения и открития за самовъзстановяването на мозъка и собствените стволови клетки ще можем да помагаме много повече

С последните постижения и открития за самовъзстановяването на мозъка и собствените стволови клетки ще можем да помагаме много повече
468×60 – top

Брой 11/2012

Нашето интервю

Доц. д-р Борислав Герасимов, д.м.

Републикански консултант по спешна неврология към БМП и МЗ (тел.112)

ВизиткаGerasimov

Доц. д-р Борислав Герасимов, д.м. е ръководител на Центъра за съвременно лечение на болката в МБАЛ „Софиямед”. Член е на Американската академия по неврология и Национален експерт по невротравми към Европейската федерация по неврология.
Основните му научни интереси и практически опит са в областта на успешното лечение на болките в кръста по специална австрийска комбинирана консервативна методика, лицевата парализа, множествената склероза, невротравмите и проблемите на болните с различни видове мозъчни инсулти във всички стадии.
Прилага съвременни и успешни алгоритми при лечение на болките в кръста и във врата, невротравмите и последиците от лечение на лицевата парализа, различните главоболия, заболяванията на периферната нервна система и на мозъчните инсулти, както и профилактиката на това коварно и инвалидизиращо заболяване и други.
Доц. д-р Б. Герасимов е специализирал многократно в САЩ, Великобритания, Франция, Австрия, Германия, Канада и Чехия, в почти всички най-известни световни университетски центрове по неврология в Лондон, Париж, Брюксел, Ню Йорк, Бостон, Филаделфия, Вашингтон, Хюстън, Балтимор, Торонто, Единбург, Есен, Инсбрук, Прага, Будапеща и други.
Има над 50 000 успешно излекувани и спасени от оперативно лечение пациенти в своята 40-годишна клинична практика като невролог, при общо над 220 000 консултирани и лекувани пациенти с неврологични проблеми.

––––-

Доц. Герасимов, всяка година 29 октомври, Световния ден за борба с инсулта, е повод отново да погледнем статистиката и да отчетем тенденциите. Как бихте коментирали картината на заболеваемостта с днешна дата?

Всяка година у нас 35 000 души получават различни видове мозъчни инсулти. От тях над 7 000 умират, независимо от грижите, които се полагат за тях и независимо от болниците, в които са закарани. Това специалистите и лекарите го знаят, но обществото не е много наясно, а сегашната атака срещу белите престилки е безпрецедентна и необяснима за нашата страна. Това създава напрежение и нездрава атмосфера за работа и за творчество, невероятни трудности за въвеждане на новости и за истински прогрес. По данни на СЗО всеки шести човек в света получава мозъчен инсулт. На всеки шест секунди в света умира човек от мозъчен инсулт! Всяка година 15 милиона човека в света получават мозъчен инсулт. Всяка година 6 милиона души в света умират от мозъчен инсулт, 1/3 от хората умират в първия месец след получаване на инсулта, 1/3 остават инвалиди, с трайни дефекти и проблеми с качеството на живот, катастрофално се променя всичко в остатъка от живата им и те тежат на близките си и на обществото, 1/3 могат да се възстановят задоволително, но само ако попаднат в специализирани екипи и в голяма, добре оборудвана болница до няколко часа от началото на първите симптоми!

Какви са основните причини за получаването на инсулт и какво би могло да се направи, за да слезем от първите места сред държавите в Европа с най-висока смъртност от мозъчни инсулти?

Над 130 000 българи имат един, два или повече опасни рискови фактора (високо кръвно налягане, захарен диабет, висок холестерин, стеснения на мозъчните кръвоносни съдове, пушат и пият повече, не се движат достатъчно, наднормено тегло, подложени са на значителен и опасен стрес в работата или в обществото, имат изразени сърдечно-съдови, ендокринни, кръвни и други не достатъчно лекувани хронични заболявания, водещи от своя страна до некачествено кръвоснабдяване на мозъка, и в следващите няколко години сигурно ще получат мозъчни инсулти, ако не ликвидират тези лични рискове за здравето и за живота си. Вече за 40 години опит в клиничната неврология съм почти убеден, че първичната профилактика за недопускане на мозъчен инсулт е задача практически невъзможна, поради характеровата особеност на нашия народ да не вярва и да не прави планове за бъдещето. Напротив, вторичната профилактика е нещо много постижимо и почти задължително за преживелите трагедията и за техните семейства, но е вече доста късно. Сега, с последните постижения и открития за самовъзстановяването на мозъка и собствените стволови клетки, нещата вече са много добри и ще можем да помагаме много повече месеци след инсулта.

Нашите читатели – общопрактикуващите лекари, обикновено са първите, към които пациентите се обръщат. Как бихте им препоръчали да реагират в такива случаи?

Вече нещата са канализирани и всички реагират точно и навреме. Сега опита на семейните лекари е забележителен и повечето от тях познават добре всички свои хора и реагират точно и навреме. Те първи се организираха и са водещи в нашето Здравеопазване. Аз ги поздравявам и им се възхищавам. При първи признаци за мозъчен инсулт болният трябва да се насочи към добра болница, с подготвени екипи и те това го правят ежедневно.

Президент сте на Фондация „Мозъчни инсулти – нови хоризонти“, каква е нейната мисия и намира ли разбиране и подкрепа от институциите?

Предимно вторична профилактика за преживелите вече мозъчни инсулти и техните семейства. Сега нещата са изчистени и канализирани, но много зависи от личния авторитет и обществената значимост на всеки един от нас, за да работим успешно и да помагаме реално.

Кои са най-често срещаните неврологични заболявания, с които идват при вас в МБАЛ „Софиямед“ пациентите?

Всички болни с неврологични проблеми могат да се обръщат към нас и ще получат най-доброто, което е възможно в нашата страна. Новото е, че дори и аз лично вече приемам с талон № 3, т.е. безплатно и се опитвам да бъда полезен за всички, които ни уважат и се консултират с нас, защото сме много опитни, можем да диагностицираме бързо и точно и да лекуваме успешно всички неврологични проблеми, а лечението в болницата е по клинични пътеки. Аз имам пациенти от над 30 страни от Европа и от Света и особено от съседните ни държави, където здравеопазването също има големи проблеми. Опитваме се заедно с разбиращото ни напълно Ръководство на болницата да въведем американското правило „няма няма”, т.е. винаги да намерим разрешение на всеки проблем и да помогнем на всеки, който се е обърнал към нас. В „Софиямед“ работят едни от най-добрите и успешни специалисти по всички основни направления на съвременната медицина.

Вие сте един от най-видните наши невролози, основател и председател на фондация “Множествена склероза”. Каква трябва да е ролята на общопрактикуващия лекар за превенцията на това заболяване?

Специално за множествената склероза, от която у нас страдат около 3 500 болни, изключително важно е новооткритите болни да бъдат консултирани с най-добрите невролози, които да се грижат за тях в първите няколко месеца, тъй като това време предопределя бъдещата форма на заболяването. В това отношение ролята на първите, които откриват признаци за МС е да ги насочат към най-опитните невролози, които те познават, защото това е много важно. И още нещо, за всички болни у нас може да се осигури максимално най-доброто лечение, което се използва по света. Т.е. нашите болни от МС са приравнени към световните стандарти за това заболяване.

Нерядко най-често срещаните проблеми, като главоболие, болки в кръста, като че ли се подценяват и от пациенти и от личните лекари. В каква част от случаите е задължителна консултацията с невролог?

Винаги, когато главоболието промени характера си и става по-силно и по-различно, е необходимо болният да се консултира с добър невролог. Всички болки в кръста или във врата, които не се повлияят до 2 седмици трябва да се консултират с нас, за да ги излекуваме успешно. Това най-много се отнася до неврита на лицевия нерв (фациалис), където ние нямаме неизлекуван досега болен, който се е обърнал към нас до 1 седмица след началото на заболяването.

Вие сте член на Американската академия по неврология, Национален експерт по невротравми към Европейската федерация по неврология. Как оценявате равнището на нашите специалисти, какви проблеми имат те, разполагат ли с необходимата апаратура?

Аз живея и работя по американските алгоритми тук, у нас, и се чувствам като в САЩ, където често ходя и се зареждам с нови идеи и опит. Нашите невролози са много опитни и голяма част са много по-добри от американските ни колеги, които са много тясно специализирани, поради, това им е трудно да се справят с проблеми, извън тясната им суперспециализация. В Европа колегите са по-широко скроени и сме по-близки по дух и квалификация, но ние можем успешно да работим навсякъде по света и да се чувстваме комфортно навсякъде с нашето добро образование и опит.

Какви новости в лечението се прилагат по света и ползват ли се вече и у нас?

Всички новости се прилагат до 1-2 години от популяризирането им навсякъде по света и то на чудесно равнище в много от добрите болници у нас. Интересно е, че в новите модерни частни болници, колегите са много по-стимулирани и заинтересовани да въвеждат бързо всички новости в науката и практиката, което подсказва и насоката за бъдещото развитие на медицинското обслужване, защото без интерес няма прогрес. Аз съм консултант в някои от най-успешните и водещи частни здравноосигурителни фондове, където нещата са организирани прекрасно и са печеливши за тези, които могат да си го позволят, а за мен е удоволствие да помагам по цялата верига на грижи за болните и застрашените абонати на тези фондове.

В тази тежка за здравеопазването ситуация, с какво смятате, че можете да бъдете полезен като републикански консултант по спешна неврология?

Като консултант аз посещавам много болници у нас за разрешаване на тежки и трудни неврологични казуси и искам да подчертая, че повечето болници са на много добро ниво по отношение на квалификация на колегите, но им пречи сериозната бедност и липса на обективни възможности и аз правя всичко, което мога, за да бъда максимално полезен. Винаги след проведена консултация се прави отчет и се дават препоръки за подобряване на нещата, като например освобождаването на дясната лента за линейките и за колите със специално предназначение, което ускорява и съкращава времето за пристигане до целта на консултацията. Това, което прави добро впечатление е даването на път на линейките, особено в провинцията, което е нещо ново и много хубаво за нашата действителност.

Въпросите зададе:
Валя Колева

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom