Брой 11/2020
Д-р А. Ничева
Детска клиника, Втора МБАЛ – София
Бета-глюканите са природни имуностимулатори с благоприятен ефект над имунната система в детска възраст, скъсяват периода на боледуване и улесняват възстановяването след вирусни и бактериални инфекции. Подходящи са при често боледуващи деца, за профилактика на грип през есенно-зимния период, като допълващо лечение на остри инфекции на дихателната система, при усилена физическа и умствена дейност. Бета-глюканите активират макрофагите и усилват фагоцитозата на патогени.
Бета-глюканите са биологично активни, природни полизахариди, които се извличат от микроорганизми (дрожди, бактерии), гъби и зърнени култури. Съдържат се в клетъчните стени на хлебна мая, трици от ечемик, овес и гъби.20,22 Дрождите Saccharomyces cerevisiae са един от естествените източници на β-глюкани. Особено полезни, с доказан имуномодулиращ ефект са β-глюканите, извлечени от гъбата кладница и японските гъби шийтаке и майтаке.
Ролята на β- глюканите е свързана със засилване активността на макрофагите и способността им да фагоцитират бактерии, стимулират производството на T-Ly, цитокини и повишават локалната защита на бронхиалната и чревна лигавици. Предвид имуномодулиращия им ефект над фагоцитозата, извлечените от гъби β-глюкани са били наречени „модификатори на биологичния отговор”.13
Бета-глюканите се различават по молекулна маса, разтворимост, вискозитет и химична структура, което оказва влияние на биологичната и имунологичната им активност.18 Извлечените от мая и гъби, β-глюкани съдържат 1,3 гликозидни връзки с 1,6 странични вериги, докато зърнените съдържат едновременно β-1,3 и β-1,4 структурни връзки. Локализацията, дължината и честотата на страничните вериги имат значение за имуномодулацията.20
Бета-глюканите се захващат за определени рецептори по макрофагите и ги активират. Активираните макрофаги ги разпознават като чужди тела и ги фагоцитират.9,17 Подобен е принципът на антитуморното им действие.2,5,19 Бета-глюканите усилват фагоцитозата на патогени и мутирали клетки.
Бета-глюканите, съдържащи се в растителните гъби шийтаке, майтаке и рейши, се смята че имат антиканцерогенна активност, стимулират фагоцитите и NK клетките. В Япония са лицензирани като имуностимулатор при злокачествени заболявания, по време на химиотерапия за по-добро възстановяване на кръвотворната система и за защита от инфекции.24
Извлечените от зърнени храни, мая и гъби β-глюкани модулират мукозния имунитет на чревния тракт16 и благоприятстват чревния мотилитет при запек.4,8
Установено е, че при вирусни инфекции и грип β-глюканите повишават продукцията и активността на T-Ly, които заедно с активираните макрофаги атакуват вирусите.25 Според клинични проучвания, приемът на β- глюкани, извлечени от мая, повлиява производството на цитокини, намалява нивата на IL-4 и IL-5 при алергичен ринит и повишава нивата на IL-12.12
Хранителните добавки с имуноактивен β-глюкан и вит. С са подходящи, както за превантивен прием за повишаване съпротивителните сили на организма, така и при остри симптоми на инфекция. Добавянето на вит. С като антиоксидант увеличава устойчивостта на организма към инфекции и неблагоприятни фактори на околната среда, спомага за регенерация на тъканите, образуването на колаген, за нормалната пропускливост и еластичност на съдовите стени.
В състава на хранителните добавки с бета-глюкани се добавя и Цинк (Zn), който е микроелемент с важна биологична роля за ензимната активност, обмяната на веществата и синтеза на ДНК. Zn е съставна част на множество ензими, необходим е за репликацията на ДНК, свързва се в комплекс с хормони (инсулин), участва в образуването на колаген и благоприятства зарастването на рани. Необходим е за растежа и за имунната защита. По време на пандемията с коронавирус SARS CoV2 клинични проучвания са установили по-тежко протичане на инфекцията при болни с понижено серумно ниво на Zn.
Имуномодулиращият ефект на β-глюканите се потвърждава от клинични проучвания при често боледуващи от остри респираторни инфекции деца. В Словения 71% от проследените деца, приемали β-глюкани, са били със значително намалена над 50% честота на инфекциите на дихателните пътища.11,14 Друго проследяване при спортисти е установило повишена активност на NK клетките с намаляване на имуносупресията след интензивни физически упражнения.6 Приемът на бета-глюкани преди и след ваксинация е показал повишаване параметрите на неспецифичния имунитет и производството на антитела.10
Противопоказания: не се прилагат в хода на имуносупресивна терапия за онкохематологични заболявания, след трансплантация на органи, при автоимунни заболявания, бременност, при алергия към някоя от съставките.
Показания за приложение на Бета-глюкани:
– Често боледуващи от вирусни и бактериални инфекции деца и възрастни
– Остри респираторни инфекции
– Превантивен прием през есенно-зимния сезон
– При ваксинация
– Интензивна умствена и физическа работа
– В периода на възстановяване след боледуване
Приемът на бета-гюкани е подходящ за употреба при деца и възрастни в хода на остра вирусна инфекция или превантивно през есенно-зимния период, при чести инфекции, умора, неблагоприятни фактори на околната среда. Скъсява се периодът на боледуване и се улеснява възстановяването на имунната система след вирусни и бактериални инфекции, физическо натоварване и стрес. Хранителният прием на бета- глюкани през есенно-зимния сезон е надеждно средство за допълващо лечение при първи симптоми на остра вирусна инфекция и грип.
Библиография:
1. Антонов Н. Петър Димков- за живота без болести. Гея- Либрис, София, 1994
2. Adams, Elizabeth L (2008). “Differential High-Affinity Interaction of Dectin-1 with Natural or Synthetic Glucans Is Dependent upon Primary Structure and Is Influenced by Polymer Chain Length and Side-Chain Branching”. The Journal of Pharmocology and Experimental Therapeutics
3. Anderson, James D (1984). “Hypocholesterolemic effects of oat-bran or bean intake for hypercholesterolemic men”. The American Journal of Clinical Nutrition
4. Battilana, P; Ornstein K; Minehira K; Schwarz JM; Acheson K; Schneiter P; Burri J; Jéquier E; Tappy L (May 2001). “Mechanisms of action of beta-glucan in postprandial glucose metabolism in healthy men”. European journal of clinical nutrition. England: Nature Publishing Group. 55 (5): 327–333
5. Barsanti, Laura (17 January 2011). “Chemistry, physico-chemistry and applications linked to biological activities of β-glucans.”. Natural Product Reports
6. Bobovcak M. Kuniakova R. Gabriz J. et al. Effect of pleuran (ß-glucan from Pleurotus ostreatus) supplementation on cellular immune response after intensive exercise in elite athletes. Applied Physiology, Nutrition and Metabolism 2010; 35: 755-762
7. Campa C, Schmitt-Kopplin P, Cataldi TR, Bufo SA, Freitag D, Kettrup A (2000). “Analysis of cyanogenic glycosides by micellar capillary electrophoresis”. Journal of Chromatography B. 739: 95–100
8. Dongowski, G; Huth M; Gebhardt E; Flamme W (December 2002). “Dietary fiber-rich barley products beneficially affect the intestinal tract of rats”. The Journal of Nutrition. United States: American Society of Nutritional Sciences. 132 (12): 3704–3714
9. GD; Gordon S. (Sep 6, 2001). “Immune recognition. A new receptor for beta-glucans”. Nature. 413 (6851): 36–38
10. Haladova E. Mojzisova J. Smrco P. et al. Immunomodulatory effect of pleuran on specific and non-specific immunity after vaccination in puppies. Acta Veterinaria Hungarica 2011; 59: 77-86
11. Jesenak M. Sanislo L. Kuniakova R. et al. Imunoglukan P4H® in the prevention of recurrent respiratory infections in childhood. Cesko-slovenska Pediatrie 2010; 65: 639-647
12. Kirmaz C. Bayrak P. Yilmaz O. Yuksel H. (June 2005). “Effects of glucan treatment on the Th1/Th2 balance in patients with allergic rhinitis: a double-blind placebo-controlled study”.European cytokine network. France: John Libbey Eurotext. 16(2): 128–134
13. Miura NN. Ohno N. Aketagawa J. Tamura H. Tanaka S. Yadomae T (January 1996). “Blood clearance of (1–>3)-beta-D-glucan in MRL lpr/lpr mice”. FEMS Immunology and Medical Microbiology. England: Blackwell Publishing. 13 (1): 51–57
14. Pasnik J. Ślemp A. Cywinska-Bernas A. Zeman K. Jesenak M; Preventive effect of pleuran (β-glucan from Pleurotus ostreatus) in children with recurrent respiratory tract infections – open-label prospective study. Curr Pediatr Res 2017; 21 (1): 99-104
15. Singh PK, Parsek MR, Greenberg EP, Welsh MJ (2002). “A component of innate immunity prevents bacterial biofilm development”. Nature. 417 (6888): 552–5
16. Tsukada C. Yokoyama H. Miyaji C. Ishimoto Y. Kawamura H; Abo T (January 2003). “Immunopotentiation of intraepithelial lymphocytes in the intestine by oral administrations of beta-glucan”. Cellular immunology. United States: Academic Press.221 (1): 1–5
17. Vetvicka V. Dvorak B. Vetvickova J. Richter J. Krizan J. Sima P. Yvin JC (2007-03-10). “Orally administered marine(1->3) beta-D-glucan Phycarine stimulates both humoral and cellular immunity”. International journal of biological macromolecules. England: Butterworth-Heinemann. 40 (4): 291–294
18. Volman, Julia J (20 November 2007). “Dietary modulation of immune function by β-glucans”. Physiology & Behaviour.
19. Wasser, S.P. (November 2002). “Medicinal mushrooms as a source of antitumor and immunomodulating polysaccharid es”.Applied Microbiology and Biotechnology 24
20. Wasser, SP; Weis AL (1999). “Therapeutic effects of substances occurring in higher Basidiomycetes mushrooms: a modern perspective”. Critical reviews in immunology. United States: Begell House. 19 (1): 65–96
21. www. astrographics.com. Dennis Kunkel Science and technology. Digital Image Galleries
22. http://biopogled.com/ Ползите от Бета Глюкан 20/12/2014
23. http:// futsci.com/uploads/manager/Phagocytosis.jpg
24. http://puls.bg/health/hot-news/news_9616.html
25. http://walmark.eu/bg/ Да подсилим детския имунитет с бета-глюкани. 6.12.2012
26. ttp://pixshark.com/phagocytes-microscope
27. https://www.tumblr.com/search/phagocytosis