Насоки за хранене при хиперурикемия и подагра

Насоки за хранене при хиперурикемия и подагра
468×60 – top

Брой 8/2020

Доц. д-р Д. Паскалев, д.м.
Медицински университет – Варна

Пикочната киселина е краен продукт от обмяната на веществата и преди всичко от разграждането на нуклеиновите киселини до т.нар. пурини. Хиперурикемията обичайно протича безсимптомно и се открива при случайно лабораторно изследване. Днес повишеното ниво на пикочна киселина се свързва с различни болести на обмяната (хиперхолестеролемия; захарен диабет – 2 тип; метаболитен синдром; затлъстяване), със сърдечно-съдови (хипертония; исхемична болест на сърцето; мозъчен инсулт) и бъбречни заболявания (бъбречно-каменна болест; подагрозен бъбрек; хронична бъбречна недостатъчност).
В настоящата статия са описани насоките за хранене при хиперурикемия и подагра.

КупиАбонамент

468×60 – bottom

Related posts

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

728×90 – bottom