Към съдържанието
  • За нас
  • За реклама
  • За автори
  • Етични норми
  • Контакти
  • Политика GDPR
    Количка 0
    Facebook
    GPNews
    • Начало
    • ИзданияРазширяване
      • 2025
      • 2020 – 2024Разширяване
        • 2024
        • 2023
        • 2022
        • 2021
        • 2020
      • 2015 – 2019Разширяване
        • 2019
        • 2018
        • 2017
        • 2016
        • 2015
      • 2010 – 2014Разширяване
        • 2014
        • 2013
        • 2012
        • 2011
        • 2010
      • 2005 – 2009Разширяване
        • 2009
        • 2008
        • 2007
        • 2006
        • 2005
      • 2000 – 2004Разширяване
        • 2004
        • 2003
        • 2002
        • 2001
        • 2000
    • СъбитияРазширяване
      • Предстоящи събития
      • Конгресен календар
    • Новини
    • СтатииРазширяване
      • АГ и неонатология
      • Алергология
      • В света на вирусите
      • Гастроентерология
      • Дерматология и козметика
      • Ендокринология
      • Кардиология
      • Неврология и психиатрия
      • Онкология
      • Офталмология
      • Педиатрия
      • Ревматология и ставни заболявания
      • Тест по клиничен случай
      • УНГ и белодробни болести
      • Урология и нефрология
      • Хранене, диететика, метаболизъм
      • Нашето интервю
      • Природата учи
      • Историята учи
      • Други
    • Абонамент
    Количка 0
    Facebook

      GPNews
      ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
      • Над 300 лекари от 14 държави обсъждаха в София нови хоризонти в медицината
      • EMA потвърди: Антиандрогенните лекарства срещу алопеция причиняват суицидни мисли
      • Частните болници отново ще провеждат обществени поръчки за лекарства по НЗОК
      • Близо 100 млн. лв. е заплатила НЗОК за скъпоструващи лекарства за деца през 2024 г.
      • На първо четене: Частните болници да провеждат обществени поръчки за лекарства
      В къщи / Хранене, диететика, метаболизъм / Ефект на Nutrilon Pepti при муковисцидоза

      Ефект на Nutrilon Pepti при муковисцидоза

      отGP News публикувано на 01.01.200713.09.2022 Хранене, диететика, метаболизъм

      Брой 1/2007

      Д-р А. Дойчинова, дм

      Муковисцидозата е автозомно рецесивно заболяване, с честота 1:2000 1:2500 новородени, засягащо дихателната, храносмилателнаа, ендокринна и репродуктивна системи. Многообразието на нейната симптоматиката се обуславя от големия брой генетични мутации (над 500).
      При муковисцидозата най-често засегнат е гастроинтестиналният тракт, което води до белтъчно-енергийна малнутриция, дефицит на мастноразтворими витамини и други микронутриенти. Ексцесивното отделяне на мукус в тънките черва е физическа бариера върху абсорбционната повърхност, ограничаваща усвояването на хранителните ингреди­енти. Малнутрицията се дължи на триадата редуциран енергиен прием, увеличени енергийни загуби и енергийни разходи. Малабсорбцията на мазнините в резултат на панкреасната инсуфициенция е причина за намаления енергиен внос и увеличените енергийни загуби чрез стеатореята. Хроничните белодробни инфекции, фебрилитетът, прилагането на аерозолни бронходилататори и др. повишават енергийните разходи.

      Upper dyspeptic syndrome ad

      Факт е, че адекватното хранене на децата с мукобисцидоза, заема важно място в лечебния комплекс. Оптималният храни­телен статус влияе върху хода на заболяването, растежа и развитието на детето, качеството на живот и неговата преживяемост.

      Традиционно при тези деца се препоръчват диети, богати на белтъци, но с ограничено съдържание на мазнини. През последните години обаче, успоредно с усъвършенстване на ензимотерапията това становище се ревизира. Ензимотерапията позволява да се поддържа един сравнително нормален храните­лен режим, включващ и мазнини, което е особено важно за деца­та с белодробна дисфункция. Известно е, че при окислението на мазнините се отдела значително по-малко въглероден двуокис, отколкото от въглехидратите, което представлява по-малък стрес за компрометираната дихателна система.
      Основните принципи за храненето при това заболяване са:

      ♦ използване на хидролизирани млека, становище, около което се обединяват по-голяма част от работещите в тази насока; (69% от анкетираните медици);
      ♦ увеличен енергиен прием меж­ду 130 до 140% от препоръчания за възрастта и състоянието на децата (за деца с малнутриция до 1 година бъзраст 140%);
      ♦ използване на хранителни адитиви витамини, минерали, мастни и въглехидратни модули, увеличаващи енергийната плътност;
      ♦ панкреатични ензими и други медикаменти.
      По данни на L. Ellis et al. (199в) кърмачетата с муковисцидоза се хранят предимно с майчина кърма или стандартни адаптирани млека. в редица случаи обаче прилагането на специализирани лечебни храни е с много по-добър ефект, особено в кърмаческа и ранна детска възраст.

      У нас повече от 10 години при пациенти с муковисцидоза се използва семиелементна форму­ла Nutrilon Pepti (Pepti Junior) на NUTRICIA. Nutrilon Pepti e пълноценно хидролизирано мляко, с широки индикации на приложе­ние (заболявания, протичащи със сериозни нарушения в процесите на храносмилане, алергия към белтъка на кравето мляко, соята и др.).
      Nutrilon Pepti е с относително високо съдържание на екстензивно хидролизиран суроватъчен протеин (1,в г/100 мл),
      от който 85% са късоверижни пептиди (4-5 аминокиселини) и 15% свободни аминокиселини. Протеинът е с максимално редуцирана антигенност, висо­ка биологична стойност и добра абсорбционна характеристика. Nutrilon Pepti е суплементиран с L-cystine, L-tyrosine и L-tryptophan, с оглед осигуряването на необ­ходимие аминокиселинен бнос.
      Nutrilon Pepti е с балансиран липиден състав 50 % са средноверижни триглицериди (МСТ) и 50% полиненаситени мастни киселини от царевично масло.

      МСТ (С6-С12) са подходящи в случайте, когато конвенционалните дълговерижни мазнини в храните не се абсорбират добре. Те са леснодостъпен, адекватен източник на енергия при малабсорбция и малдигестия, лесносмилаеми са дори при минимална активност на панкреатичната липаза, абсорбцията им е неза­висима от жлъчните соли, не се нуждаят от карнитин за преминаването през митохондриалната мембрана. Продължителното им приложение намалява стеатореята и води до наддаване на тегло.
      Nutrilon Pepti осигурява достатъчно линолова киселина, пре­курсор на дългоберижните докозахексаенова и арахидонова киселина, влизащи в структурата на клетъчните мембрани и простагландините. Хранителната суплементация с со-3 мастни киселини увеличава количеството на ейкозапентаеновата киселина, повишаваща продукцията на лейкотриен 85.
      въглехидратите са представени само от глюкозните полимери на царевичния сироп, които се понасят и усвояват много доб­ре. Ензимният механизъм на смилане на глюкозните полимери е сравнително по-малко чувстви­телен към увреждащите фак­тори. Nutrilon Pepti практичес­ки не съдържа лактоза, свободен е от захароза. Това го прави под­ходящ за деца с мукобисцидоза, имайки предвид, че 20-25 % от тях са с непоносимост към тези дизахариди и честото й асоцииране със захарен диабет.

      Nutrilon Pepti съдържа минера­ли, микроелементи и витами­ни, в количества и съотношения, отговарящи на приетите стандарти и потребности на децата. Храненето с него допринася за редуциране проявите на дефицит на тези хранителни ингредиенти при деца с муковисцидоза.

      При муковисцидоза водоразтворимите витамини се усвояват значително по-добре, с изключение на витамин в12, чиято абсорбция е в зависимост от степента на панкреасната инсуфициенция и pH на средата. Поради енергийния дефицит обаче възниква проблем с поддържане нивото на мастно-разтворимите витамини (A, D, Е, К) за преодоляването, на който допринася храненето с Nutrilon.

      ENTAN BANNER
      LIPIBOR BANNER
      ENTAN BANNER
      LIPIBOR BANNER

      Навигация

      Предишна Предишна
      Чужди тела в бронхите при децата
      СледващаПродължаване
      Фибробронхоскопия и бронхоалвеоларен лаваж при деца с белодробни заболявания
      Търсене
      Имунобор стик сашета
      Lekzema Banner
      Psoralek Banner
      GinGira Banner
      hemorid
      fb like

      За нас

      Списание GPNews
      Връстник на GP практиката у нас
      Единственото специализирано издание за общопрактикуващи лекари
      12 месечни книжки на жизненоважни за практиката ви теми

      Меню

      • Начало
      • За нас
      • Контакти

      Информация

      • За автори
      • Етични норми
      • За реклама

      Copyright © 2025 GPNews. Всички права запазени.

      Уеб дизайн и SEO от Трибест

      • ПОЛИТИКА GDPR
      Плъзгане нагоре
      • Начало
      • Издания
        • 2025
        • 2020 – 2024
          • 2024
          • 2023
          • 2022
          • 2021
          • 2020
        • 2015 – 2019
          • 2019
          • 2018
          • 2017
          • 2016
          • 2015
        • 2010 – 2014
          • 2014
          • 2013
          • 2012
          • 2011
          • 2010
        • 2005 – 2009
          • 2009
          • 2008
          • 2007
          • 2006
          • 2005
        • 2000 – 2004
          • 2004
          • 2003
          • 2002
          • 2001
          • 2000
      • Събития
        • Предстоящи събития
        • Конгресен календар
      • Новини
      • Статии
        • АГ и неонатология
        • Алергология
        • В света на вирусите
        • Гастроентерология
        • Дерматология и козметика
        • Ендокринология
        • Кардиология
        • Неврология и психиатрия
        • Онкология
        • Офталмология
        • Педиатрия
        • Ревматология и ставни заболявания
        • Тест по клиничен случай
        • УНГ и белодробни болести
        • Урология и нефрология
        • Хранене, диететика, метаболизъм
        • Нашето интервю
        • Природата учи
        • Историята учи
        • Други
      • Абонамент
      • За нас
      • За реклама
      • За автори
      • Етични норми
      • Контакти
      • Политика GDPR
      Търсене