Брой 2/2019
Доц. д-р С. Ханджиев
Българско сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания
РЕЗЮМЕ
Всички съвременни научни данни сочат, че най-мощния хранителен антиоксидант се намира в гроздето, червеното вино и боровинките. В нашето забързано ежедневие, където почти всички сме изложени на т.нар. „оксидативен стрес“, значението на антиоксидантите е огромно. Те възпрепятстват увеличаването на общия и нископлътностния холестерол и оттам предпазват отрано настъпването на атеросклерозата, действат благоприятно в профилактиката и на захарния диабет, и на затлъстяването, и на сърдечно-съдовите заболявания, и мобилизират всички съпротивителни сили на нашия организъм срещу различни инфекции.
Нашият опит подчертава благоприятния ефект на този антиоксидант при лечението и профилактиката на артериалната хипертония и кардиометаболитния синдром. Като част от хранителната превенция и диетолечението на горепосочените заболявания хранителните антиоксиданти играят съществена роля. Комбинацията им с диетичен режим показва положително влияние върху нивата на кръвната захар, серумните липиди и други метаболитни параметри. Подобрява се гликемията и мастния метаболизъм и това подчертава значението им за превенция на ранната атеросклероза.
През последните години оксидативният стрес е сочен като една от водещите причини за отключването на редица заболявания. Той е резултат от натрупването на свободни радикали (оксиданти) в организма. Съществуват неоспорими доказателства, че те могат да бъдат причина за някои неблагоприятни промени в човешкото тяло – ускорено стареене, претоварване на имунната система, увредени гени в ДНК и мутирали клетки.(3,5)
Генерирането на свободни радикали е естествен процес за организма, който се осъществява по пътя на нормалната обмяна на веществата. Съществуват обаче и външни фактори като небалансирано хранене, алкохолизъм, замърсена околна среда и забързано ежедневие, което поставя човек под непрекъснато напрежение.(1)
Вътрешните сили на човешкия организъм позволяват той да произвежда антиоксиданти, чрез които до голяма степен да обезвреди вредните влияния. Проблемът настъпва, когато балансът е нарушен и активността на свободните радикали надвишава значително възможностите те да бъдат неутрализирани. В тези случаи необходимите вещества могат да бъдат набавени чрез храната.(4)
Хранителните антиоксиданти възпрепятстват ранното възникване на атеросклерозата и се справят безпроблемно със свободните радикали, наречени “бедствие на цивилизацията”. Увеличават резистентните сили на организма и подпомагат нормалната функция на сърцето. Подобряват дейността на черния дроб и дейността на опорно-двигателния апарат.(2, 8)
Касае се стилбеноид-естествен фенол и фитоалексин, който се синтезира от растенията при защитата им от патогени. Съдържа се в обвивките на гроздето, червеното вино, боровинките и други.(9, 11) Авторите го сочат като мощен антиоксидант.(6, 7, 12, 13)
Освен това, този елемент на храненето ни спомага за понижаване на стреса (отново изключително предимство в наши дни). Подобрява физическата издържливост, концентрацията и имунитета. Забавя стареенето на клетките и подпомага нормализирането на обменните процеси в организма и има противовъзпалително действие. Всичко това дава основание да се препоръчва при почти всички сърдечно-съдови заболявания.(7, 13) Ефектът му за понижаване на общия и нископлътностния холестерол, за регулиране на нивата на гликемията е изключително благоприятен.(6)
Нашият опит подчертава благоприятния ефект на този антиоксидант при лечението и профилактиката на артериалната хипертония и кардиометаболитния синдром. Като част от хранителната превенция и диетолечението на горепосочените заболявания хранителните антиоксиданти играят съществена роля. (2, 9) Комбинацията им с диетичен режим показва положително влияние върху нивата на кръвната захар, серумните липиди и други метаболитни параметри. Подобрява се гликемията и мастния метаболизъм и това подчертава значението им за превенция на ранната атеросклероза.(12, 13, 14)
Авторите поставят антиоксидантите на едно от първите места при профилактиката на онкологичните заболявания. Разбира се, основният му ефект е в превенцията на метаболитните и сърдечно-съдовите заболявания. Затова говори т. нар. Френски парадокс “French paradox”. Французите консумират два до три пъти по-мазно сирене, отколкото българите. Въпреки това заболеваемостта им от сърдечно-съдови заболявания и ранна атеросклероза е на едно от последните места в Европа. Причината е, че на трапезата им редовно присъстват антиоксиданти под формата на грозде и червено вино.
За разлика от синтетичните лекарства, хранителните антиоксиданти не действат директно срещу болестта или фактора стрес, а стартират процеси в клетките и органите, които атакуват болестта или предпазват от неблагоприятните фактори на околната среда. Данните от редица съвременни изследвания сочат, че силните антиоксидантни свойства на ресвератрола предпазват от образуването на ракови клетки и че има действие, което не допуска възникване и развитие на възпалителни процеси.
Възпалението играе ключова роля в автоимунните заболявания като артрит, алергии, множествена склероза, сърдечно-съдови болести, диабет и Алцхаймер. Положителното въздействие на антиоксидантите при коронаропатиите, артериалната хипертония и кардиометаболитния синдром, подчертава медицинското и социалното значение на ресвиратрола и производните му.
Съвсем наскоро научни изследвания подчертаха, че антиоксидантите играят важна роля в профилактиката и лечението на грипа. Италианските автори А. Паламара, Л. Менциони, К. Акилиано и др.(10) установиха, че антиоксидантните активности на растителния полифенол имат ефект върху репликацията на грипния вирус и ин-витро и ин-виво. Оказа се, че жизнените цикли на няколко вируса са повлияни от редукционните състояния на клетките и оттам се проявява антиоксидантният ефект. Установи се, че този хранителен антиоксидант инхибира репликацията на грипния вирус в някои клетки. Това включва блокиране на ядрено – цитоплазмената транслокация на вирусни рибонуклеопротеини и намалена експресия на късни вирусни протеини. Не са наблюдавани токсични ефекти ин- витро или ин-виво. Това качество се проявява чрез потискане на клетъчната, а не на вирусната функция и се подчертава, че той може да бъде особено ценно противогрипно лекарство.
Ето защо се препоръчват антиоксидантите както за профилактика, така и при лечението на грипа.(10) Във времето, когато всяка година грипните епидемии причиняват многобройни смъртни случаи и милиони хоспитализации, ролята им се оказва изключително голяма. Още повече, че този антиоксидант повлиява благоприятно функцията на сърдечно-съдовата система и неговото място при превенция на грипа за лицата след 60-годишна възраст е особено препоръчително. (13)
Традиционното хранене по балканските страни е също богато на антиоксидативни елементи ( F. Ribarova et al, Dieta, 6 , 2001,21)- цит. по 1. Балканската здравословна храна съдържа изразените антиоксиданти резвератрол и пикногенол. Тя е богата на алфа- токоферол, аскорбинова киселина, бета-каротен, селен, бифлавоноиди, разнообразни биологично активни вещества. Счита се, че има агонистично действие спрямо PPARs.(1)
Свойствата на тези храни са познати на българското население още от 11-ти век. В Боянската черква при изографисването на Тайната Вечеря художникът поставя пред всеки от апостолите лук, чесън и чаша червено вино.(1)
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Нашите и литературните данни подчертават благоприятния ефект на ресвератрола върху метаболитни и сърдечно-съдови заболявания като значим хранителен антиоксидант, утвърден щит срещу оксидативния стрес, възпрепятстващ ранното развитие на атеросклерозата. Тази съставка на червеното вино, гроздето и боровинките се справя със свободните радикали, наречени „бедствие на цивилизацията”, подпомага функцията на сърцето, подобрява дейността на черния дроб и увеличава резистентните сили на организма.
КНИГОПИС
1.Ханджиева-Дърленска,Т(2010).Балканската диета –богат източник на антиоксиданти. В”Антиоксиданти-превенция и здравословно стареене”.
Ф.Рибарова(ред.), Симелпрес,София,239-244
2.Ханджиев, Св. (2018) Ефект на Ресвератрол в превенцията на кардио-метаболитния синдром. Конференция на Българското дружество по хранене;
3.Цанова-Савова, С.(2018) Полифенолни биосъединения – антиоксидантен потенциал на храните; XV-та Национална (с международно участие) конференция „Българските храни – гаранция за здраве и дълголетие“
4.Erdogan CS Vang (2016)Challenges ın analyzıng the bıologıcal effects of resveratrol.Nutrıents 8(6)
5.Ghanim H, Sia CL, Korzeniewski K, Lohano T,Abuaysheh S,et al. (2011) A resveratrol and polyphenol preparation suppresses oxidative and inflammatory stress response to a high-fat, high-carbohydrate meal.J Clin Endocrinol Metab 96(5):1409-1414.
6.Handjiev Sv(2017) Food supplements based on compounds from the traditional nutrition in Bulgaria. Ann Nutr Metab 71(supl 2):1194-1195
7.Handjiev Sv (2018), Beneficial Effect of Resvirol for prevention and Treatment, 5Intern.Conf.on Cardio Metabolic Syndrome, Venice,
8.La porte C, Voduc N, Zhang G, Seguin I, Tardiff D, et al.(2010) Steadystate pharmacokinetics and tolerability of trans-resveratrol 2000mg twice daily with food, quercetin and alcohol (ethanol) in healthy human subjects. Clin pharmacokinetet 49(7):449-454
9.LuDl, Ding DJ,Yan WJ, Li RRDai F, et al.(2013) Influence of glucuronidation and reduction modifications of resveratrol on its biological activities. Chembiochem 14(9):1094-1104
10.Palamara A.,Nencioni L., Aquilano K. et.al. (2015) “Inhibition of Influenza A Virus Replication by Resveratrol” JID 2005:191 (15 May) 1719-1729
11. Smoliga JM,Blanchard O(2014)Enhancing the delivery of resveratrol in humans:if low bioavailability is the problem, what is the solution? Molecules 19(11):17154-17172
12.Timmers S,Konings E, Bilet I,Houtkooper RH, Vande Weijer T, et al. (2011) Calorie restriction-like effects of 30 days of resveratrol supplementation on energy metabolic profile in obese humans. Cell Metab 14:612-622
13.Tome-Carneiro J,Gonzavelez M,Larrosa M,Yanez-Gascon MJ,Garcia-Almagro FJ, et al.(2013) Grape resveratrol increases serum adiponection and down regulates inflammatory genes in peripheral blood mononuclear cells: a triple-blind, placebo-controlled, one-year clinical trial in patients with stable coronary artery disease. Cardiovasc Drugs Ther 27(1):37-48
14.Walker J, Schueller K, Schaefer LM,Pignitter M,Esefelder L, et al.(2014) Resveratrol and its metabolites inhibit pro-inflammatory effects of lipopolysaccharides in U-937 macrophages in plasma-representative concentrations, Food Funct 5(1):74-84