Към съдържанието
  • За нас
  • За реклама
  • За автори
  • Етични норми
  • Контакти
  • Политика GDPR
    Количка 0
    Facebook
    GPNews
    • Начало
    • ИзданияРазширяване
      • 2025
      • 2020 – 2024Разширяване
        • 2024
        • 2023
        • 2022
        • 2021
        • 2020
      • 2015 – 2019Разширяване
        • 2019
        • 2018
        • 2017
        • 2016
        • 2015
      • 2010 – 2014Разширяване
        • 2014
        • 2013
        • 2012
        • 2011
        • 2010
      • 2005 – 2009Разширяване
        • 2009
        • 2008
        • 2007
        • 2006
        • 2005
      • 2000 – 2004Разширяване
        • 2004
        • 2003
        • 2002
        • 2001
        • 2000
    • СъбитияРазширяване
      • Предстоящи събития
      • Конгресен календар
    • Новини
    • СтатииРазширяване
      • АГ и неонатология
      • Алергология
      • В света на вирусите
      • Гастроентерология
      • Дерматология и козметика
      • Ендокринология
      • Кардиология
      • Неврология и психиатрия
      • Онкология
      • Офталмология
      • Педиатрия
      • Ревматология и ставни заболявания
      • Тест по клиничен случай
      • УНГ и белодробни болести
      • Урология и нефрология
      • Хранене, диететика, метаболизъм
      • Нашето интервю
      • Природата учи
      • Историята учи
      • Други
    • Абонамент
    Количка 0
    Facebook

      GPNews
      ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
      • На първо четене: Частните болници да провеждат обществени поръчки за лекарства
      • Според анализ на БАПЗГ: Два пъти по-малко от необходимото са медсестрите в болниците ни
      • Ваксина срещу херпес зостер намалява риска от сърдечни заболявания с 8 години
      • Лекари убийци в България няма: БЛС за починалите деца от Пловдив и Ботевград
      • 5 май – Световен ден на хигиената на ръцете
      В къщи / Хранене, диететика, метаболизъм / Хлябът

      Хлябът

      отGP News публикувано на 01.01.200024.02.2025 Хранене, диететика, метаболизъм
      хлябът

      Брой 1/2000

      Доц. Д-р Донка Байкова

      Хлябът е основен и традиционен продукт за много народи по света. Той е изобретен преди 10000-15000 г. и е едно от най-великите изобретения на човешкия интелект: човекът не се е отказал от него и не му е омръзнал, въпреки всекидневната му употреба. Просто хлябът има великолепна физикохимическа и медикобиологична характеристика. Хлябът е белтъчно-въглехидратен хранителен продукт, в който съотношението белтъчини/въглехидрати е 1:5, т.е., ежедневно с хляба приемаме по около 35 гр белтъци и 150-200 гр въглехидрати. Усвоимостта е 75-90%, а на съдържащите се в него въглехидрати над 95%. Какво трябва да знае един общопрактикуващ лекар, за да може професионално и компетентно да регулира приема на хляб от своите пациенти.

      Upper dyspeptic syndrome ad

      Най-масово консумираният у нас хляб се прави от пшенични брашна. Типът брашно се определя от пепелното му съдържание. Брашно тип 500 е с ниско пепелно съдържание и от него се прави белият хляб. Хляб „Добруджа“ се произвежда от брашно тип 700, а типовият от брашно тип 1150, т.е. той е с най-високо пепелно съдържание. Колкото по пълнозърнест е хлябът, толкова по-богат е на минерални вещества (К, Р, Мд, Са) и витамини (РР, B1, В6, токоферол]. По-фините нископепелни брашна са значимо победни на витамини и минерали и в тях преобладават въглехидратите, предимно скорбялата. Скорбялата в препечения хляб се превръща в декстрин, който се усвоява много лесно. Самите въглехидрати, по-специално нишестето се намират в алейроновия слой, а белтъците в зародиша и обвивката на зърното. Съвременната наука за храненето препоръчва консумирането на пълнозърнести (по-тъмни) видове хляб, поради по-голямата им хранителна стойност. Ръжено-пшеничният хляб е много добър продукт, тъй като се прави от 50% ръжено и 50% пшенично брашно тип 1150, т.е. той е с високо пепелно съдържание. Хляб Грахам е обогатен с хлебни трици и е богат на хранителни влакнини. Той по най-физиологичен начин очиства стомашно-чревния тракт от екзо и ендотоксини. Освен това той е с добър минерален състав. Ръженият хляб е много полезен, но той почти липсва по магазините. Оказа се, че не е рентабилен за производителите, тъй като в ръженото брашно няма глутен, а маята (дрождите), няма подходяща среда за развитие. Това значително удължава технологичния процес, налага добавянето на набухватели и оскъпява продукта. На хлебния пазар се предлагат хляб „Тонус“, „Здраве“ и др. Хляб „Тонус“ се произвежда на база покълнало пшенично зърно или зародиш. Той е ниско калоричен и съдържа доста влакнини.

      Интересен артикул е хляб „Здраве“. Той се прави от пшеничено, ръжено и обезмаслено соево брашно, мляна леща, сухо мляко, слънчогледови ядки. Поради ингредиентите хляб „Здраве“ е богат на белтъчини (лизинът е 5 пъти повече, отколкото в белия хляб, а треонинът 3 пъти), мазнини и влакнини и е висококалоричен. Качественият и количествен баланс на хранителните съставки го правят вкусен и много подходящ при болни с диабет, обезитас, атеросклероза, след мозъчен инсулт, с рак на гърдата, дебелото черво и простатата, хипертония и подагра. Появи се и хляб-менте. Тъй като диетични и лечебни са по-тъмните видове хляб, някои производители включват тъмни оцветители, карамел и други. Такъв хляб е с влошени вкусови качества, а също липсват люспите от пшеничното зърно. Хубаво би било, ако на пазара има по-голямо разнообразие от брашна тип 700, тип 1150, ръжено, обезмаслено, соево. Тогава бихме могли в домашни условия да си приготвяме различни видове хляб, пици, кифли, млин или питки.

      ENTAN BANNER
      LIPIBOR BANNER
      ENTAN BANNER
      LIPIBOR BANNER

      Навигация

      Предишна Предишна
      Инвалидите като рискова и специална група от населението
      СледващаПродължаване
      Брой 1/2000
      Търсене
      Имунобор стик сашета
      Lekzema Banner
      Psoralek Banner
      GinGira Banner
      hemorid
      fb like

      За нас

      Списание GPNews
      Връстник на GP практиката у нас
      Единственото специализирано издание за общопрактикуващи лекари
      12 месечни книжки на жизненоважни за практиката ви теми

      Меню

      • Начало
      • За нас
      • Контакти

      Информация

      • За автори
      • Етични норми
      • За реклама

      Copyright © 2025 GPNews. Всички права запазени.

      Уеб дизайн и SEO от Трибест

      • ПОЛИТИКА GDPR
      Плъзгане нагоре
      • Начало
      • Издания
        • 2025
        • 2020 – 2024
          • 2024
          • 2023
          • 2022
          • 2021
          • 2020
        • 2015 – 2019
          • 2019
          • 2018
          • 2017
          • 2016
          • 2015
        • 2010 – 2014
          • 2014
          • 2013
          • 2012
          • 2011
          • 2010
        • 2005 – 2009
          • 2009
          • 2008
          • 2007
          • 2006
          • 2005
        • 2000 – 2004
          • 2004
          • 2003
          • 2002
          • 2001
          • 2000
      • Събития
        • Предстоящи събития
        • Конгресен календар
      • Новини
      • Статии
        • АГ и неонатология
        • Алергология
        • В света на вирусите
        • Гастроентерология
        • Дерматология и козметика
        • Ендокринология
        • Кардиология
        • Неврология и психиатрия
        • Онкология
        • Офталмология
        • Педиатрия
        • Ревматология и ставни заболявания
        • Тест по клиничен случай
        • УНГ и белодробни болести
        • Урология и нефрология
        • Хранене, диететика, метаболизъм
        • Нашето интервю
        • Природата учи
        • Историята учи
        • Други
      • Абонамент
      • За нас
      • За реклама
      • За автори
      • Етични норми
      • Контакти
      • Политика GDPR
      Търсене