Връзка между затлъстяване, имунна защита, различни хранителни фактори и Covid-19

Връзка между затлъстяване, имунна защита, различни хранителни фактори и Covid-19
468×60 – top

Брой 5/2021

И. Калинкова, Доц. д-р Т. Ханджиева-Дърленска, д.м.
Катедра по фармакология и токсикология, Медицински факултет, Медицински университет – София

Кризата, вследствие на Ковид-19, има изключително огромно влияние върху населението на земята. Все още не е разработено етиологично лечение за инфекцията. При заболяванията, протичащи с хронично нискостепенно възпаление, се наблюдава повишена чувствителност към инфекции. Това може да доведе както до повишаване на риска от инфекция с Ковид-19, така и от повишаване на тежестта и продължителността. Счита се, че различните макро- и микронутритиенти могат да повлияят върху протичането на заболяването, както и върху неговия изход. От макронутритиентите това са белтъчините, въглехидратите и омега-3-мастни киселини, а от микронутритиентите – витамините А, Д, Е и Ц, както и цинк, желязо, мед. Флавоноидите и каротените също имат благоприятна роля. Спазването на балансиран хранителен режим може да окаже благоприятно влияние върху имунната система чрез антиинфламаторните, антиоксидантни качества на някои от храните.

КупиАбонамент

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

728×90 – bottom