Ефект на диетична суплементация с ябълкови фибри и арония при метаболитен синдром

Ефект на диетична суплементация с ябълкови фибри и арония при метаболитен синдром
468×60 – top

Брой 9/2019

Доц. д-р Д. Попова, д.м., Д-р Р. Стоянова, Я. Янев*, Д-р М. Дичева, Д-р A. Костова, Д-р Е. Димитрова
Клиника по Ендокринология, болести на обмяната за лечение на метаболитни нарушения и диететика към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ – София
* СД “Благополучие-Янев и сие” – Павликени

Хранителните фибри са несмилаеми въглехидратни компоненти на растенията. Резултатите от обсервационни проучвания показват обратна зависимост между растителните фибри и коронарния риск, а клиничните проучвания установяват, че растителните фибри понижават нивото на LDL-холестерола. 1 2

Влакнините се срещат най-вече в зърнените храни, зеленчуците и плодовете, като биват основно два вида – разтворими и неразтворими. Първите се разтварят успешно във вода и контролират нивата на холестерола и кръвната захар в организма. Такива има в овесените ядки, ябълките, боровинките и всички дребни безкостилкови плодчета. Вторият вид влакна са неразтворими във вода и могат да се използват като слабително средство. Срещат се най-често в различни семена и кожата на плодовете, в пшеницата и кафявия ориз.3

Количеството фибри, които трябва да приемаме на ден, зависи от възрастта. Повечето ръководства препоръчват от 28 до 34 грама влакна на ден за мъжете и от 22 до 28 грама фибри на ден за жените (ако те са на възраст между 18 и 50 години). Може да си ги набавим като ядем най-малко пет порции плодове и зеленчуци дневно, повече пълнозърнести храни за закуска, както и по-голямо количество боб, леща и грах веднъж седмично. 4

Казват, че една ябълка на ден държи болестите далеч от нас. Днес съществуват солидни научни доказателства, че това е точно така. Ябълките са богат източник на фитонутриенти, антиоксиданти и диетични фибри.

Доказано е, че консумацията на фибри подпомага много процеси в тялото и предотвратява развитието на различни заболявания.

Aronia melanocarpa е растение, чиито плодове са известни със стимулиращ оздравителните процеси ефект при хора, и при животни. България е страна с прекрасни климатични условия и с много местности с подходяща почва и напояване за отглеждането на Aronia melanocarpa. Родината на храстите от семейство Арония е Северна Америка. От дълбока древност плодовете на това растение са известни с лечебни свойства. Употребявани са при различни заболявания и винаги са имали стимулиращ оздравителните процеси ефект. През 20-тото столетие аронията става популярна в бившия Съветски съюз и в страните от Източна Европа. Отглеждана e в домашните градини като плод, от който се приготвят сокове, мармалади, плодово вино, използвани за повлияване на хипертония и атеросклероза. В народната медицина плодовете от арония са включвани в лечението на ахлорхидрия, авитаминози, в периода на реконвалесценция при тежки заболявания, и не на последно място – при хемороиди. До 1976 г. в Съветския съюз са засадени 17 800 хектара култивирана Aronia melanocarpa. През 1976 г. отглеждането на Aronia melanocarpa се въвежда в Япония със съдействието на специалисти от бившия Съветски съюз. През 1986 г. в Швеция заработва голям проект “Арония“, с цел да се получи високоефективен източник на пигменти. Идеята се разпространява в Полша, Чехия, Словакия и Украйна5.

В течение на много години плодовете на аронията са приемани като хранителна добавка с конкретни лечебни свойства. Не са известни токсични ефекти при прием на нито един от продуктите, произведени от или съдържащи арония6. Сега се знае, че съдържанието на антоцианини е свързано с подобряващите здравето свойства на това растение. Днес плодовете на аронията се използват за превенция на най-масовите социалнозначими болести на базата на мощния си антимутагенен ефект, липидомодифициращо действие и намаляване общия риск от сърдечносъдови заболявания7,8. Трябва да се има предвид известна разлика в резултатите от действието на антоцианините in vitro и in vivo, отбелязана в редица проучвания. Антоцианините, приети през устата, попаднали в стомашно-чревната система, са чувствителни към смилателните сокове на панкреаса, които са с алкален характер. Възможна е модификация в бионаличността на антоцианините.

Антиоксидантната активност на антоцианините от арония е изследвана и при хора − свързана с феномена на оксидативния стрес, който съпровожда различни метаболитни и съдови проблеми като дислипопротеинемии, захарен диабет, атеросклероза. При пациенти с кардиоваскуларен риск (хипертоници, пушачи, с висок холестерол, със захарен диабет) по известни метаболитни пътища, наречени кардиометаболитни, става промяна в мембранните рецептори на тромбоцитите, вследствие нараснала продукция на свободни радикали в организма като цяло и активиране на тъканни адхезионни фактори, както и такива на макрофагната система. 9, 10 Това повишава възможностите и на тромбоцитите за адхезия и агрегация, което е свързано с артериалното тромбообразуване. След прием на сок от арония нивата на супероксидните молекули намаляват, сравнени с контролна група.11

Хепатопротективното действие на аронията е доказано в експерименти с плъхове, при които се предизвиква увреждане на черния дроб чрез CCL4. Направени са хистопатологични изследвания на черния дроб на увредените животни преди и след прием на екстракт от арония12. Наблюдавани са сигнификантни подобрения в хистологичната картина по отношение на некрозата, балонната дегенерация и възпалителната инфилтрация на лимфоцити. Подобни благоприятни ефекти регистрират и други автори, които използват различни увреждащи черния дроб агенти: аминопирин и натриев нитрат13, кадмиев хлорид14. Освен хистологичните промени, са доказани и нормализиране на серумните нива на билирубин, урея и аминотрансферази.

Ябълковите фибри са хранителна добавка с основен представител пектин. Всички растения съдържат пектин, но концентрацията и качеството му в тях са различни. Ябълките са едни от най-добрите източници на разтворими и неразтворими фибри. Една средно голяма ябълка осигурява повече от 10% от препоръчителното дневно количество фибри. Пектинът има множество положителни ефекти върху човешкото здраве. Той притежава много силни антиракови, имуномодулиращи, антиоксидантни и детоксикиращи свойства. Приемът му води до намаляване нивата на „лошия” (LDL) холестерол, поддържане здравословни нива на кръвната захар, подобряване функционалността на храносмилателната система.15 Пектинът контролира нивата на кръвната захар и подобрява метаболизма на холестерола. Приемът му е подходящ при заболявания като диабет, камъни в жлъчката, рак на дебелото черво, затлъстяване, сърдечносъдови нарушения и др. Много от съвременните проучвания с абсолютна точност са показали ефективността на ябълковия пектин в потискането на симптомите при хронични заболявания.16

Ефектът на комбинирана диетична суплементация с арония на прах и ябълкови фибри /в капсулна форма, произведени от СД „Благополучие“/ е изследван при клинично наблюдение в Клиника по ендокринология и болести на обмяната за лечение на метаболитните нарушения към УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“, МУ- София за период от 3 месеца.

В наблюдението е включена група от 28 пациенти с метаболитен синдром, инсулинова резистентност и затлъстяване и/или наднормено тегло, на възраст от 34 до 66 години, от които 19 жени и 9 мъже. Паралелно с предписана балансирана умерено нискоенергийна диета и редовни физически активности, пациентите приемаха дневно сутрин 2 капсули арония на прах и вечер 2 капсули ябълкови фибри за период от 3 месеца. Входящо преди диетичната суплементация и след 3-месечния прием при всички пациенти в клиниката бяха осъществени клиничен преглед, антропометрични измервания /телесна маса, обиколка на талията, BMI, мастна маса/, абдоминална ехография, кръвни изследвания в Клиничната лаборатория на УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ” с изследване на кръвна захар и инсулин на гладно, определяне на инсулинова резистентност чрез изчисляване на НОМА-IR, липиден профил – общ холестерол, LDL-холестерол, HDL-холестерол, триглицериди, серумни аминотрансферази – АСАТ, АЛАТ, ГГТП.

Средно в цялата група се установи намаляване на наднорменото тегло с 3,31 кг, или почти с 4%, като общо при 26 от пациентите се установи снижение на наднорменото тегло, а 2 останаха без значима промяна. Паралелно с това се установи и намаление на обиколката на талията средно с 3,17 см, което индиректно показва благоприятно повлияване на висцералната мастна тъкан. Под влияние на диетичния режим и приема на биологично активни, антиоксидантни, липидопонижаващи и съдово-протективни полинутриенти, включени в състава на аронията на прах и ябълковите фибри, се установиха значими благоприятни метаболитни ефекти. При всички пациенти се отчете значим хиполипидемичен ефект, като средно LDL-холестеролът намаля с 0,49 ммол/л, или 14,35%, а триглицеридите – с 0,39 ммол/л, или с 21,19%. Нивата на серумните трансаминази показаха благоприятна тенденция към снижаване, което индиректно очертава благоприятен ефект по отношение на чернодробната стеатоза, установена в различна степен при всички пациенти. Значим благоприятен ефект бе доказан по отношение на инсулиновата резистентност и въглехидратния метаболизъм. След диетичната суплементация е снижен диабетният риск и положително е повлияна инсулиновата резистентност с намаляване на хиперинсулинемията средно с 3,53 МЕ, или 20,42% и на НОМА-IR индекса с 24,56%. Най-вероятно наблюдаваните и установени метаболитни ефекти се дължат на биологично активните вещества с доказани свойства и висока абсорбционна способност спрямо окислени радикали, включени в състава на диетичните суплементи с арония и фибри – антоцианини, полифеноли, хранителни влакнини, особено пектин.

Заключения:

• Създадените продукти се отличават с оптимално съдържание на биологично активни вещества с мощен антиоксидантен, хиполипидемичен и антиатеросклеротичен ефект.
• Комбинираната диетична суплементация с арония на прах и ябълкови фибри, включена в балансирана нискоенергийна диета, оказва значим благоприятен метаболитен ефект със сигнификантно намаляване на повишените серумни липиди и на инсулиновата резистентност при лица с метаболитен синдром.
• Новите продукти са подходящи за превенция и диетолечение на метаболитни нарушения и профилактика на съдови увреждания – атеросклероза и нейните мозъчносъдови, сърдечносъдови и периферно съдови усложнения.
• Арония на прах и ябълкови фибри могат да се препоръчат за диетично суплементиране при метаболитен синдром, затлъстяване, артериална хипертония, коронарна сърдечна болест, мозъчносъдова болест, периферна атеросклероза, както и за здравословно хранене.

КупиАбонамент

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom