Към съдържанието
  • За нас
  • За реклама
  • За автори
  • Етични норми
  • Контакти
  • Политика GDPR
    Количка 0
    Facebook
    GPNews
    • Начало
    • ИзданияРазширяване
      • 2025
      • 2020 – 2024Разширяване
        • 2024
        • 2023
        • 2022
        • 2021
        • 2020
      • 2015 – 2019Разширяване
        • 2019
        • 2018
        • 2017
        • 2016
        • 2015
      • 2010 – 2014Разширяване
        • 2014
        • 2013
        • 2012
        • 2011
        • 2010
      • 2005 – 2009Разширяване
        • 2009
        • 2008
        • 2007
        • 2006
        • 2005
      • 2000 – 2004Разширяване
        • 2004
        • 2003
        • 2002
        • 2001
        • 2000
    • СъбитияРазширяване
      • Предстоящи събития
      • Конгресен календар
    • Новини
    • СтатииРазширяване
      • АГ и неонатология
      • Алергология
      • В света на вирусите
      • Гастроентерология
      • Дерматология и козметика
      • Ендокринология
      • Кардиология
      • Неврология и психиатрия
      • Онкология
      • Офталмология
      • Педиатрия
      • Ревматология и ставни заболявания
      • Тест по клиничен случай
      • УНГ и белодробни болести
      • Урология и нефрология
      • Хранене, диететика, метаболизъм
      • Нашето интервю
      • Природата учи
      • Историята учи
      • Други
    • Абонамент
    Количка 0
    Facebook

      GPNews
      ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
      • Частните болници отново ще провеждат обществени поръчки за лекарства по НЗОК
      • Близо 100 млн. лв. е заплатила НЗОК за скъпоструващи лекарства за деца през 2024 г.
      • На първо четене: Частните болници да провеждат обществени поръчки за лекарства
      • Според анализ на БАПЗГ: Два пъти по-малко от необходимото са медсестрите в болниците ни
      • Ваксина срещу херпес зостер намалява риска от сърдечни заболявания с 8 години
      В къщи / Ендокринология / Диабет, храни и хранене

      Диабет, храни и хранене

      отGP News публикувано на 01.05.200013.09.2022 Ендокринология
      Захарна болест

      Брой 5/2000

      Акад. Проф. Д-р Ташо Ташев

      Захарната болест е доста чес­то срещащо се заболяване. Тя се дължи на смущения в регулацията на обмяната на въглехидратите, които не могат да изгарят и да се използват правилно от организма. Основното в лечението на диабета, въпреки откриването на инсулина, все още остава разумно построеното диетично хранене.

      Upper dyspeptic syndrome ad

      Диетичното хранене при за­харната болест трябва да отговаря на следните изисквания:

      1. Храната на болните да 6ъде разнообразна и да се приближава по своя състав почти до нормалното хранене, като дневно се дават 1-1,5 г белтъци, около 1 г мазнини и от 3 до 4 г въглехидрати на кг тегло. Според италиански автори въглехидратите могат да достигнат до 2,5 г, а мазнините до 0,5 г на кг телесно тегло, но никога под тези стойности;
      2. Храната да бъде богата на витамини, особено на vit. С и на витамини от групата В;
      3. Да се ограничават съдържащите холестерин храни, поради опасност от увреждане на съдовете;
      4. Да не се дават концентрирани въглехидрати захар и захарни изделия, които се всмукват лесно чрез червата и увеличават бързо концентрацията на кръвната захар;
      5. Като източници на въгле­хидрати да се добавят зеленчуци, сурови и не много сладки плодове (кисели ябълки, ягоди, водни круши, вишни, череши, дини, пъпеши и особено лимони и френско грозде), хляб и някои хлебни изделия, приготвени от брашно с трици;
      6. При наличие на ацетон в урината да се дават антикетогенни храни, като овесени ядки (Норден), ориз, сладки пло­дове, картофи и др.;
      7. Диетата трябва да бъде динамично построена и променлива, като се ръководим изклъчително от субективните усещания на болните, т.е., тя трябва да бъде индивидуализирана;
      8. Диабетикът трябва да се чувства бодър, а не отпаднал, да запазва теглото си, да върши ежедневната си работа, без да се уморява;
      9. Ако обаче болният отслабва и се чувства уморен или получава някои усложнения, ще трябва да се увеличи една или друга съставка на храната на първо място въглехидратите и белтъчините заедно с инжектиране на инсулин.

      Разрешени храни: богат на трици пшеничен или ръжен хляб (от 200 до 500 г според указанията на лекаря); кисело мляко, сирене, кашкавал, смета­на; умерено количество нетлъсто прясно мляко; нетлъсто месо от различен произход; риба; умерено количество яйца; краве масло, олио, зехтин; пло­дове с неголямо съдържание на захар вишни, череши, ягоди, ябълки, френско грозде, лимони, сливи, портокали, дини, пъпеши, водни круши, кайсии, праскови; маслодайни плодове оре­хи, лешници, фъстъци, семки, бадеми; зеленчуци домати, пиперки, зелен фасул, бакла, спанак, лозови листа, магданоз, це­лина, ряпа, алабаш, патладжан; в умерено количество картофи и моркови, овесени ядки, булгур. Разрешени са също тестените произведения в количест­во, определено от лекаря. Ако болният е свикнал да пие алкохол, може да му се разреши вино в умерено количество.

      Забранени храни: Захар и концентрирани захарни изде­лия пасти, баклави, торти, бонбони, конфитюри, желета, мармелади и др.; бял хляб и много тестени изделия; сладки плодове, грозде, смокини, стафиди, фурми; сушени плодове; сладки ябълки; компоти със за­хар; много животински мазни­ни; белтък от яйце; мозък; хра­ни, съдържащи холестерин; концентрирани алкохолни на­питки; силно кафе и китайски чай. Теоретично, както и на практика при диабета няма абсолютно забранени храни, а въпросът се свежда повече до правилно манипулиране с количеството.

      Начин за построяване на ди­етата и режим на хранене

      При всеки диабетик в продължение на 7-10 дни трябва да се приложи пробна диета с оп­ределено количество въглехид­рати, белтъчини и мазнини с цел да се определи въглехидратният му баланс. Последният се определя, като всекидневно се следи количеството на приетите въглехидрати и количеството на отделената чрез урината захар. Ако болни­ят приема 300 г въглехидрати на ден, а отделя чрез урината 50 г захар, той е оползотворил 250 г въглехидрати. В случая се говори за положителен въглехидратен баланс и най-често се касае за лека форма на диабет. Ако обаче болният е приел 300 г захари, а е отделил с урината 350 г, той има отрицателен въглехидратен баланс, тъй ка­то е отделил повече захар, отколкото е приел.

      В случая се касае за тежка форма на диабет, като най-често болните имат и ацетон в урината. Определянето на въглехидратния баланс е необходи­мо, за да се определи съставът на хранителния режим.

      Пробната диета за изследване на въглехидратния баланс, на която болните се поставят в повечето клиники, съдържа около 100 г белтъчини, 100 г мазнини, 300 г въглехидрати и дава на организма 2 500 калории. Състои се от 400 г хляб, 100 г сирене, 250 г мляко, 150 г месо, 50 г маслини, 100 г картофи, 20 г фиде, 10 г грис и 800 2 зеленчуци.

      При изчисление на калорийните нужди трябва винаги да се съобразяваме с тежестта и формата на заболяването. На пълни диабетици, при които теглото е значително над нормалното, трябва да се дава по-ниско калорийна храна, за да отслабнат и да се доближат до нормал­ното тегло. Обратно, на слаби диабетици трябва да се дава по-високо кало­рийна храна, за да напълнеят и се доближат до нормалното тегло.

      Ако даден болен, поставен на такава пробна диета, се чувства добре, задържа нормал­ното си тегло, намалява концентрацията на захарта в кръвта и урината, той може да се остави за постоянно на тази диета, като взема приблизително същите количества хра­ни. Ако обаче диабетикът започва да слабее, да чувства глад и да дава ацетон в урина­та, необходимо е да се увеличат въглехидратите на 350 г и белтъчините на 120 г; при нужда може да се прибегне и до даване на инсулин. Ако диабети­кът при тази пробна диета губи 50 г захар чрез урината, а използва 250 г, ще бъде необходи­мо да се намалят въглехидрати­те на 250 г и да се увеличат съответно белтъчините и мазнините. Чрез диетата трябва да се постигне нормализиране концентрацията на кръвната За­хар и болният трябва да прес­тане да отделя захар с урина­та. Ако обаче болният и при тази диета отделя редовно ацетон чрез урината, това го­вори, че е налице недоимък от въглехидрати и организмът започва да изгаря усилено мазнините, като образува повече ацетон. В такива случаи е необходимо да се повиши количеството на въглехидратите,за да се дадат инсулин и специална антикетогенна диета, каквато е диетата на Норден с овесени ядки, или да се назначи специал­на млечно-плодова диета.

      Антикетогенната диета на Норден се състои от 200 г овесено брашно или булгур, което се приготвя на супа или ка­ша и се дава на 5-6 приемания през деня. Освен това на болни­те се дават сок от домати, ка­фе, китайски чай със захарин, сок от моркови и някаква сала­та.

      Плодово-млечната диета се състои от 2,5 до 3 кг ягоди на ден без захар (от опита на нашата клиника по гастроентерология и диететика към ИСУЛ) или същото количество на ден стъргани ябълки и 500 г кисело мляко. На болния се дава в изоби­лие лимонов сок, който по всяка вероятност има противодиабетично действие, тъй като подобрява обмяната на въглехидра­тите. Изглежда, че лимонената и другите плодови киселини алкализират орга­низма. На болния от захарен диабет може да се да­дат плодове като дини, пъпеши, водни круши и др.

      Болните от диабет трябва да спазват опреде­лен час на хранене, като си изработят строг алимен­тарен стереотип, тъй ка­то много лесно получават колебания в концентрацията на кръвната захар. При нередовно хранене те могат да получат хипогликемични пристъпи (намаление нивото на захарта в кръвта) с неприятии усещания, като прималяване, чувство на слабост, сърцебиене и др.

      Диабетично болните трябва да поддържат в добро състояние зъбите си, за да могат добре да дъвчат храната и да щадят храносмилателната система. Те трябва да се пазят от преяждане и от стомашно-чревни разстройства, които могат значително да увредят общо целия организъм и да се отразят неблагоприят­но върху протичането на забо­ляването.

      Много важно е диабетиците да приемат сурови храни зеленчуци, плодове и. сокове, а та­ка също и храни, съдържащи ви­тамин В1, както и другите витамини от групата В. Може да се дава извара от пшеничени трици, които са много богати на витамин В1, а също и суха или кашава бирена или хлебна мая.

      OCOLUT BANNER
      LIPIBOR BANNER
      OCOLUT BANNER
      LIPIBOR BANNER

      Навигация

      Предишна Предишна
      Простатити
      СледващаПродължаване
      Ейкозаноиди
      Търсене
      Имунобор стик сашета
      Lekzema Banner
      Psoralek Banner
      GinGira Banner
      hemorid
      fb like

      За нас

      Списание GPNews
      Връстник на GP практиката у нас
      Единственото специализирано издание за общопрактикуващи лекари
      12 месечни книжки на жизненоважни за практиката ви теми

      Меню

      • Начало
      • За нас
      • Контакти

      Информация

      • За автори
      • Етични норми
      • За реклама

      Copyright © 2025 GPNews. Всички права запазени.

      Уеб дизайн и SEO от Трибест

      • ПОЛИТИКА GDPR
      Плъзгане нагоре
      • Начало
      • Издания
        • 2025
        • 2020 – 2024
          • 2024
          • 2023
          • 2022
          • 2021
          • 2020
        • 2015 – 2019
          • 2019
          • 2018
          • 2017
          • 2016
          • 2015
        • 2010 – 2014
          • 2014
          • 2013
          • 2012
          • 2011
          • 2010
        • 2005 – 2009
          • 2009
          • 2008
          • 2007
          • 2006
          • 2005
        • 2000 – 2004
          • 2004
          • 2003
          • 2002
          • 2001
          • 2000
      • Събития
        • Предстоящи събития
        • Конгресен календар
      • Новини
      • Статии
        • АГ и неонатология
        • Алергология
        • В света на вирусите
        • Гастроентерология
        • Дерматология и козметика
        • Ендокринология
        • Кардиология
        • Неврология и психиатрия
        • Онкология
        • Офталмология
        • Педиатрия
        • Ревматология и ставни заболявания
        • Тест по клиничен случай
        • УНГ и белодробни болести
        • Урология и нефрология
        • Хранене, диететика, метаболизъм
        • Нашето интервю
        • Природата учи
        • Историята учи
        • Други
      • Абонамент
      • За нас
      • За реклама
      • За автори
      • Етични норми
      • Контакти
      • Политика GDPR
      Търсене