Брой 11/2024
Доц. д-р В. Карамфилова1, д.м., Д-р И. Недева2 д.м., Д-р Ю. Найденов1
1 Клиника по Ендокринология и болести на обмяната, УМБАЛ “Александровска“
Медицински Университет – София
2 Катедра по Епидемиология и хигиена, Медицински Университет – София
За храненето като част от терапията на захарния диабет и важното значение на хранителния режим се говори от десетилетия, като вече е признат фактор и за профилактиката на захарен диабет тип 2 (ЗД2). Въпреки това, трудното придържане към диетата и разнопосочните послания за това кое е нездравословно, здравословно или оптимално, доведоха до объркване сред хората със ЗД2 и техните лекари, както и сред широката общественост. Какви храни трябва да се приемат за превенция, лечение и ремисия на ЗД2 се оказа нелека задача, като напоследък се отчита напредък в изследванията, които разшириха нашето разбиране в тази област. Статията разглежда част от тези проблеми, обръщайки внимание на ролята на диетата в контрола на теглото и в превенцията и лечението на ЗД2 в контекста на съвременните разбирания за взаимовръзката между хранителните вещества, количеството и качеството на храните, предизвикателствата и бъдещите насоки.
Ключови думи: хранене, затлъстяване, захарен дибет тип 2, нутриенти
Адрес за кореспонденция:
Дoц. д-р В. Карамфилова, д.м.
Клиника по Ендокринология и болести на
обмяната, УМБАЛ “Александровска“
бул. “Св. Георги Софийски”, 1
1431, София
Пълната статия е заключена за четене!
Статиите от новите издания на списание GP NEWS са заключени за четене. В сайта се публикуват само резюмета на статиите. По-долу е публикувана датата, на която ще бъде отключена цялата статия.
Ако желаете да прочетете цялото съдържание в статията преди датата на отключване, може да закупите онлайн книжният вариант на съответния брой, в който е публикувана статията.
Дата на отключване: 1 Ноември 2026 г.