Към съдържанието
  • За нас
  • За реклама
  • За автори
  • Етични норми
  • Контакти
  • Политика GDPR
  • English
Количка 0
Facebook
GPNews
  • Начало
  • ИзданияРазширяване
    • 2025
    • 2020 – 2024Разширяване
      • 2024
      • 2023
      • 2022
      • 2021
      • 2020
    • 2015 – 2019Разширяване
      • 2019
      • 2018
      • 2017
      • 2016
      • 2015
    • 2010 – 2014Разширяване
      • 2014
      • 2013
      • 2012
      • 2011
      • 2010
    • 2005 – 2009Разширяване
      • 2009
      • 2008
      • 2007
      • 2006
      • 2005
    • 2000 – 2004Разширяване
      • 2004
      • 2003
      • 2002
      • 2001
      • 2000
  • СъбитияРазширяване
    • Предстоящи събития
    • Конгресен календар
  • Новини
  • СтатииРазширяване
    • АГ и неонатология
    • Алергология
    • В света на вирусите
    • Гастроентерология
    • Дерматология и козметика
    • Ендокринология
    • Кардиология
    • Неврология и психиатрия
    • Онкология
    • Офталмология
    • Педиатрия
    • Ревматология и ставни заболявания
    • Тест по клиничен случай
    • УНГ и белодробни болести
    • Урология и нефрология
    • Хранене, диететика, метаболизъм
    • Нашето интервю
    • Природата учи
    • Историята учи
    • Други
  • Абонамент
Количка 0
Facebook

  • English

GPNews
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  • На първо четене: Частните болници да провеждат обществени поръчки за лекарства
  • Според анализ на БАПЗГ: Два пъти по-малко от необходимото са медсестрите в болниците ни
  • Ваксина срещу херпес зостер намалява риска от сърдечни заболявания с 8 години
  • Лекари убийци в България няма: БЛС за починалите деца от Пловдив и Ботевград
  • 5 май – Световен ден на хигиената на ръцете
В къщи / Ендокринология / Хранителна непоносимост, нетолерантност и алергия – практическа медицинска дискусия на данни от популярни диагностични тестове

Хранителна непоносимост, нетолерантност и алергия – практическа медицинска дискусия на данни от популярни диагностични тестове

отGP News публикувано на 01.11.2023 Ендокринология
Хранителна непоносимост

Брой 10/2023

Проф. д-р Д. Байкова, д.м.
Специалист по Хранене и диететика, МЦ „МАРКОВС“ – София

През последните години стремглаво нараства броят на любителите на здравословно хранене, които по собствена инициатива се подлагат на тестове за хранителна непоносимост. Благодарение на мащабна рекламна
пропаганда тези тестове стават все по популярни, а подвеждащите оценки от техните анализи доведоха до рязко увеличаване на хората в зряла възраст (над 30%), които започнаха да се самоопределят като „алергични“ към десетки храни и съответно целенасочено да ги изключват от модела си на хранене. За сравнение: Действителният относителен дял на медицински диагностицираните лица с алергии у нас е около 5% от населението. Лекарите алерголози и специалисти по Хранене и диететика тревожно алармират за здравните рискове от подобна ситуация: поява на дефицити от есенциални за организма нутриенти; развитие на хранителни разстройства; социална изолация; депресия и др. Така въз основа на подвеждащите оценки на резултатите от направените тестове за хранителна непоносимост, потребителите предприемат рискови за здравето поведенчески решения.
Предмет на разработката е да се направи преглед, анализ и дискусия на различията между хранителна непоносимост, нетолерантност и хранителната алергия, насочени към оценъчната стойност на данните от популярни диагностични тестове. Използвани са документални и социологически методи на работа.

Upper dyspeptic syndrome ad

Ключови думи: хранителна непоносимост, алергия, хранене

КупиАбонамент

Пълната статия е заключена за четене!

Статиите от новите издания на списание GP NEWS са заключени за четене. В сайта се публикуват само резюмета на статиите. По-долу е публикувана датата, на която ще бъде отключена цялата статия.

Ако желаете да прочетете цялото съдържание в статията преди датата на отключване, може да закупите онлайн книжният вариант на съответния брой, в който е публикувана статията.

Дата на отключване: 1 Октомври 2025 г.

OCOLUT BANNER
LIPIBOR BANNER
OCOLUT BANNER
LIPIBOR BANNER

Навигация

Предишна Предишна
Човешкият чревен микробиом – физиологичен състав и функции, значение за патогенезата на затлъстяването и възможности за повлияване
СледващаПродължаване
Синдром на Бартер – литературен обзор и описание на клиничен случай при двумесечно кърмаче
Търсене
Имунобор стик сашета
Lekzema Banner
Psoralek Banner
GinGira Banner
hemorid
fb like

За нас

Списание GPNews
Връстник на GP практиката у нас
Единственото специализирано издание за общопрактикуващи лекари
12 месечни книжки на жизненоважни за практиката ви теми

Меню

  • Начало
  • За нас
  • Контакти

Информация

  • За автори
  • Етични норми
  • За реклама

Copyright © 2025 GPNews. Всички права запазени.

Уеб дизайн и SEO от Трибест

  • ПОЛИТИКА GDPR
Плъзгане нагоре
  • Начало
  • Издания
    • 2025
    • 2020 – 2024
      • 2024
      • 2023
      • 2022
      • 2021
      • 2020
    • 2015 – 2019
      • 2019
      • 2018
      • 2017
      • 2016
      • 2015
    • 2010 – 2014
      • 2014
      • 2013
      • 2012
      • 2011
      • 2010
    • 2005 – 2009
      • 2009
      • 2008
      • 2007
      • 2006
      • 2005
    • 2000 – 2004
      • 2004
      • 2003
      • 2002
      • 2001
      • 2000
  • Събития
    • Предстоящи събития
    • Конгресен календар
  • Новини
  • Статии
    • АГ и неонатология
    • Алергология
    • В света на вирусите
    • Гастроентерология
    • Дерматология и козметика
    • Ендокринология
    • Кардиология
    • Неврология и психиатрия
    • Онкология
    • Офталмология
    • Педиатрия
    • Ревматология и ставни заболявания
    • Тест по клиничен случай
    • УНГ и белодробни болести
    • Урология и нефрология
    • Хранене, диететика, метаболизъм
    • Нашето интервю
    • Природата учи
    • Историята учи
    • Други
  • Абонамент
  • За нас
  • За реклама
  • За автори
  • Етични норми
  • Контакти
  • Политика GDPR
Търсене