Към съдържанието
  • За нас
  • За реклама
  • За автори
  • Етични норми
  • Контакти
  • Политика GDPR
    Количка 0
    Facebook
    GPNews
    • Начало
    • ИзданияРазширяване
      • 2025
      • 2020 – 2024Разширяване
        • 2024
        • 2023
        • 2022
        • 2021
        • 2020
      • 2015 – 2019Разширяване
        • 2019
        • 2018
        • 2017
        • 2016
        • 2015
      • 2010 – 2014Разширяване
        • 2014
        • 2013
        • 2012
        • 2011
        • 2010
      • 2005 – 2009Разширяване
        • 2009
        • 2008
        • 2007
        • 2006
        • 2005
      • 2000 – 2004Разширяване
        • 2004
        • 2003
        • 2002
        • 2001
        • 2000
    • СъбитияРазширяване
      • Предстоящи събития
      • Конгресен календар
    • Новини
    • СтатииРазширяване
      • АГ и неонатология
      • Алергология
      • В света на вирусите
      • Гастроентерология
      • Дерматология и козметика
      • Ендокринология
      • Кардиология
      • Неврология и психиатрия
      • Онкология
      • Офталмология
      • Педиатрия
      • Ревматология и ставни заболявания
      • Тест по клиничен случай
      • УНГ и белодробни болести
      • Урология и нефрология
      • Хранене, диететика, метаболизъм
      • Нашето интервю
      • Природата учи
      • Историята учи
      • Други
    • Абонамент
    Количка 0
    Facebook

      GPNews
      ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
      • Над 300 лекари от 14 държави обсъждаха в София нови хоризонти в медицината
      • EMA потвърди: Антиандрогенните лекарства срещу алопеция причиняват суицидни мисли
      • Частните болници отново ще провеждат обществени поръчки за лекарства по НЗОК
      • Близо 100 млн. лв. е заплатила НЗОК за скъпоструващи лекарства за деца през 2024 г.
      • На първо четене: Частните болници да провеждат обществени поръчки за лекарства
      В къщи / Кардиология / Роля на Омега-3 мастни киселини за предпазване от исхемична болест на сърцето

      Роля на Омега-3 мастни киселини за предпазване от исхемична болест на сърцето

      отGP News публикувано на 01.05.200313.09.2022 Кардиология
      риба

      Брой 5/2003

      Проф. д-р Николай Беловеждов, дмн

      Последните три десетилетия са период на усилено проучване на со-3 полиненаситените мастни киселини (со-З ПНМК). Данни от съвременни рандомизирани изследвания при болни с исхемична болест на сърцето (ИБС) доказват, че со-ЗПНМК от мороки продукти (ейкозапентаенова киселина ЕПК) и от растителни източници (а-линоленинова киселина АЛК), предотвратяват развитието на миокарден инфаркт (МИ).

      Upper dyspeptic syndrome ad

      Dyerberg и сътр., (1970) проучват хранителните навици на ескимосите в Гренлан­дия, известни с ниската си смъртност от ИБС. Това са и първите изследвания относно връзката между съдържащите се в храната со-3 ПНМК и честотата на ИБС. Резултатите показват, че храната на ескимосите не е бедна на мазнини. С тях се внасят около 39% от общите калории в храната. При по-подробни проучвания е установено, че вносът на наситени мазнини е нисък (9% от общите калории), а на со-З ПНМК висок (4.2% от общите калории). Тези стойности се отличават рязко от известните данни за населението на Дания, за което е характерна висока заболеваемост от ИБС. Храната на датчаните съдържа по­добно количество мазнини (42% от общите кало­рии), но при нисък внос на со-ЗПНМК (<1% от общи­те калории) и по-високо съдържание на наситени мазнини (22% от общите калории). В резултат от продължило 25 години сравнително изследване на жителите на Гренландия и Дания, при датчани­те се установява 10 пъти по-голяма честота на МИ. Други проучвания показват обратна взаимозависимост между употребата на риба в храната и смъртността от ИБС. При съвременно проучване (US Physicians Health Study Проучване здравето на лекарите в САЩ), проведено при 20551 мъже лекари, на възраст от 40 до 84 г., без наличие на сърдечно-съдоби заболявания в началото на проучването, е установено, че консумирането на риба един път седмично намалява риска от внезапна сърдечна смърт с 52%, в сравнение с употребата на риба един път месечно. Преглед на 11 проспективни проучвания от 1999 з., също проследява зависимостта между употребата на риба с храната и смъртността от ИБС. Установено е, че консумирането на 40 до 60% риба в рациона дневно намалява риска от смърт от ИБС с 40 до 60%. Досега няма системно проучване за ролята на едновременния внос на со-З ПНМК от морски и растителен произход. В резултат от Nurses Health Study (Проучване здравето на медицинските сестри) с 76283 участнички, на възраст от 30 до 55 зодини, без сърдечно-съдови болести в началото на проучването, е установе­но, че консумирането на богати на со-3 ПНМС храни, намалява съществено риска от раз­витие на ИБС. Съществува обратна зависимост между употре­бата на со-3 ПНМС и смъртността от ИБС. Не всички проспек­тивни изследвания показват обратна зависимост между употре­бата на со-3 ПНМК и смъртността от сър­дечно-съдоби болести. Съществуват и три про­учвания с отрицателни резултати. Повечето изследователи предполагат, че в основата на предпазващото сърцето действие на со-3 ПНМС, стоят разнообразии механизми. Напоследък сериозно внимание привлича възможната роля на со-3 ПНМС като антиаритмици. Прие­ма се, че со-3 ПНМК стабилизират електрическата активност на сърдечните миоцити чрез потискане активността на сарколемните йонни канали и относително удължаване на рефрактерния период (ефектът е доказан при кучета с експериментален МИ), со-3 ПНМК се характеризират и с антитромботични свойства: ♦ доказано е, че потискат синтезата на тромбоксан А2 и простазландин, който причинява прилепване на тромбоцитите и свиване на съдовете; ♦ приемът им води до намалено прилепване и реактивност на тромбоцитите, което се проявява с увеличено време на кървене; ♦ понижават стойностите на фибриногена и повишават активността на тъканния плазминогенен активатор. Ендотелната функция на съдобете сыцо се подобрява от приема на со-3 ПНМК, които оказват съдоразширяващ ефект. Намалено е и отделянето на адхезионни молекули от ендотелните клет­ки, което води до потискане прилепването (адхезията) на левкоцитите към тях. Освен това, неутрофилните левкоцити на хора, приемали рибено масло, произвеждат намалено количество свободни кислородни радикали. В тази връзка се търси обяснение защо приемът на со-3 ПНМК потиска образуването на атеросклеротични плаки при експериментални животни. Гладко мускулните клетки и макрофагите са другите два основни клетъчни типа, участващи в развитието на атеросклеротичните плаки. Произхождащият от тромбоцитите растежен фактор, чието количе­ство намалява след прием на со-3 ПНМК, е ключов хемоатрактант и митозен за гладките мускулни клетки и макрофагите. Ефектът на со-3 ПНМК върху липидния метаболизъм е също предимно антиатерогенен. Показа­но е, че приемът на рибено масло (богат източник на ненаситени мазнини), понижава нивата на общия холестерол и триглицеридите чрез потиска­не синтезата на липопротеините с ниска плътност в черния дроб. Доказано е, че големите дози рибено масло предизвикват изразено понижение на нивата на триглицеридите при болни с хипертриглицеридемия. Консумирането на рибено мас­ло, но не и на растително масло, несъдържащо со-3 ПНМК, намалява производството на аполипопротеин В. Предварителният прием на со-3 ПНМК понижава значимо постпрангиалната липемия, дори след консумиране на тлъсти храни. DART (Diet and Reinfartion Trial) e едно от първите проучвания относно ролята на со-3 ПНМК при ИБС. включва 2033 мъже, които се възстановяват от МИ. Участниците са съветвани да изпълнят едно от следните три мероприятия: ♦ да намалят употребата на мазнини в порциона; ♦ да увеличат консумирането на риба; ♦ да приемат влакнини. Наблюдението продължава 2 години.Установява се, че: ♦ Намалението на мазнините в рациона и приемът на влакнини не водят до промени в смъртността от ИБС и МИ. ♦ Участниците в „рибената“ група консумират два пъти седмично скумрия или приемат рибено масло (6 капсули). При тях общата смъртност намалява с 29%, в сравнение с другите две групи. Авсолютният риск е намален с 3.5%. За да се пре­дотврати случай на смърт, 28 болни трябва да приемат рибено масло в продължение на две години. При Lyon Heart Study участниците приемат со-3 ПНМК, едновременно с провеждане на т.нар. „Средиземноморска диета“. Средиземноморска диета е богата на плодове и зеленчуци (вкл. листни, орехи и бобови растения) и на мононенаситени мастни киселини (маслинено масло). Рационалността на това проучване се основава на Seven Country Study, при което група жители на остров Крит (с ниска смъртност от ИБС), се сравняват по показатели с подобни групи жители от други седем страни. След прекаран първи МИ, 605 болни са рандомизирани на Средиземноморска диета или на диета, съобразена с първото стъпало на National Cholesterol Education Program. След 27-месечно проучване се установява 76% намаление на относителния риск от сърдечно-съдова смърт и нефатален МИ. Това се постига без значими про­мени 6 LDL, HDL и общия холестерол. Резултатите от изследването ,,Lyon“ са близки до тези от други проучвания за вторична профилактика на ИБС и МИ, които използват понижаващи нибата на липидите лекарства (като например Scandina­vian Simvastatin Survival Study и Cholesterol and Reccurent Events CARE, прилагащи правастин). На­малението на риска от развитие на ИБС и МИ при Lyon Heart Study се поддържа и след 48-месечно наблюдение на болните. Въпреки впечатляващите резултати, трудно е да се оцени дали предпазващите сърцето действия се дължат изцяло на со-3 ПНМК и Средиземноморската диета. Предполага се, че и хората със „западноевропейски тип хранене“, характеризиращо се с богато съдържание на наситени мастни киселини и ограничена употреба на со-3 ПНМК, биха имали значително голяма полза от добавката на со-3 ПНМК, с оглед профилактиката на социално-значимите сърдечно-съдови заболябания. Резултатите от National Food Comsuption Survey показват, че американците получават со-3 ПНМК от три основни групи храни: ♦ месо, пилета и риба; ♦ растителни масла и салати; ♦ зърнени продукти. Студеноводните риби (скумрия, херинга, сьомга) са добри източници на со-3 ПНМК. Растителните източници на со-3 ПНМК включват някои бобови храни като соя и шарен боб, черупкови плодове и семена специално орехи и ленено семе, праз-лук и т.н. Съсцествуващите доказателства от епидемиологични, експериментални и интервенционни проучвания при пациенти с ИБС, подкрепят схващанията за ролята на со-3 ПНМК с оглед предпазване от усложненията при тоба заболяване (няколко рандомизирани контролни изследвания с со-3 ПНМК са показали намаление на относи­телния риск). Ролята на со-3 ПНМК за вторична профилактика е ясно подкрепена от резултати­те на GISSI-Prevenzione Study и Lyon Diet Heart Study. Няма проучвания относно значението на со-3 ПНМК за първично предотвратявнане услож­ненията на ИБС. Изследвания в САЩ показват, че приемането на со-3 ПНМК с храната на американците е значител­но под необходимото ниво. Прекаралите МИ и здравите трябва да бъдат съветвани да увели­чат консумирането на риба до 1-2 пъти седмично. Ако пациентите не Обичат риба, тя може да се замести от 1-2 капсули рибено масло дневно, ка­то същевременно се усили и използването на споменатите растителни източници на со-3 ПНМК.

      OCOLUT BANNER
      LIPIBOR BANNER
      OCOLUT BANNER
      LIPIBOR BANNER

      Навигация

      Предишна Предишна
      За болките в кръста и как да се предпазим от тях
      СледващаПродължаване
      SARS-новата инфекциозна болест на 21 век
      Търсене
      Имунобор стик сашета
      Lekzema Banner
      Psoralek Banner
      GinGira Banner
      hemorid
      fb like

      За нас

      Списание GPNews
      Връстник на GP практиката у нас
      Единственото специализирано издание за общопрактикуващи лекари
      12 месечни книжки на жизненоважни за практиката ви теми

      Меню

      • Начало
      • За нас
      • Контакти

      Информация

      • За автори
      • Етични норми
      • За реклама

      Copyright © 2025 GPNews. Всички права запазени.

      Уеб дизайн и SEO от Трибест

      • ПОЛИТИКА GDPR
      Плъзгане нагоре
      • Начало
      • Издания
        • 2025
        • 2020 – 2024
          • 2024
          • 2023
          • 2022
          • 2021
          • 2020
        • 2015 – 2019
          • 2019
          • 2018
          • 2017
          • 2016
          • 2015
        • 2010 – 2014
          • 2014
          • 2013
          • 2012
          • 2011
          • 2010
        • 2005 – 2009
          • 2009
          • 2008
          • 2007
          • 2006
          • 2005
        • 2000 – 2004
          • 2004
          • 2003
          • 2002
          • 2001
          • 2000
      • Събития
        • Предстоящи събития
        • Конгресен календар
      • Новини
      • Статии
        • АГ и неонатология
        • Алергология
        • В света на вирусите
        • Гастроентерология
        • Дерматология и козметика
        • Ендокринология
        • Кардиология
        • Неврология и психиатрия
        • Онкология
        • Офталмология
        • Педиатрия
        • Ревматология и ставни заболявания
        • Тест по клиничен случай
        • УНГ и белодробни болести
        • Урология и нефрология
        • Хранене, диететика, метаболизъм
        • Нашето интервю
        • Природата учи
        • Историята учи
        • Други
      • Абонамент
      • За нас
      • За реклама
      • За автори
      • Етични норми
      • Контакти
      • Политика GDPR
      Търсене