Брой 11/2003
Д-р А. Дойчинова
Педиатър
Детските соеви млека имат дълга история като алтернативна храна за деца с алергия към белтъците на кравето мляко. Първите и формули, съдържащи соя, започват да се прилагат през 1909 г., а двадесет години по-късно (1929 г.) L.W. Hill и Н. С. Stuart предлагат те да бъдат използвани при деца с непоносимост към кравето мляко. От 1960 г. соевият концентрат в тях е заменен със соев белтъчен изолат (СБИ), който значително подобрява хранителните и вкусовите им качества.
Понастоящем формулите със СБИ са свободни от белтъци на кравето мляко, лактоза и глутен. Тези млека са адаптирани в същата степен като формулите на база краве мляко. Двете групи млека са с почти еднакъв хранителен профил и абсорбционни характеристики на отделните им инградиенти. Соевите млека са суплементирани с желязо, а количествата на витамини, минерали и електролити в тях са съобразени със съществуваиците стандарти. Децата, хранени с млеката на база СБИ, имат нормален хранителен статус, нормален растеж и нормална костна минерализация.
Nutrilon soya на холандската компания Nutricia е пълноценна диетична, изцяло на растителна основа храна, със състав, доближен до този на майчината кърма.
Nutrilon soya е подходящ за кърмачета и по-големи деца с пълен или частичен дефицит на лактаза и други дизахаридази, непоносимост към глутен, алергия към белтъците на кравето мляко, галактоземия, дефицит на галактокиназа, белтъчно-енергийна малнутриция, остра диария, както и за деца на вегетарианци.
Nutrilon soya съдържа практически чист соев протеин (1,8 г/100 мл). Поради растителния произход количеството му е по-високо от това в стандартните адаптирани млека.
Соевият протеин е суплементиран с аминокиселините L-метионин, L-карнитин и таурин, които повишават значимо биологичната му стойност. Суплементацията с L-метионин подобрява наддаването на тегло, екскрецията на уреен азот и синтеза на албумин. Карнитинът е важен за оптималната митохондриална оксидация на дълговерижните мастни киселини. Тауринът (притежаващ антиоксидантен ефект) и глицинът конюгират жлъчните киселини.
През последното десетилетие въпросите за ползата и вредата от соята предизвикаха осовен интерес. Предмет на дискусии са нейните алергизиращи свойства. Честотата на алергията към белтъците на кравето мляко в детската популация е между 2 и 7 %, докато тази към соевия протеин 0,5 %. При децата с Ig-E медиирана реакция към белтъците на кравето мляко кръстосаната алергия към соевия протеин се среща в 1 до 14 % от тях, което се дължи в голяма степен на вече увредената чревна лигавица.
Различните видове соеви продукти имат различна антигенност. Същото се отнася и за детските формули на база СБИ. Счита се, че около 15 вида соеви протеини притежават алергизиращи свойства. Сигурни антигени са 7S и 11S глобулинови фракции, съдържащи конглицин и глицин. Някои протеазоинхибитори също притежават алергизиращи свойства, но в много no-малка степен.
Вторият важен проблем в соевите формули е наличието на протеазни инхибитори. При прилаганите сега биотехнологии те почти напълно се инактивират.
Nutrilon soya не съдържа лактоза и захароза. Те са заменени с малтодекстрин, който му придаба приятен вкус. Лесносмилаемите въглехидрати в Nutrilon soya се понасят добре от децата с алергия към белтъците на крабето мляко. Nutrilon soya е сигурна, ефективна и сравнително евтина диетична храна за деца с галактоземия и вроден лактазен дефицит, при които се налага диета, свободна от лактоза. Липсата на лактоза го прави подходящ за деца с остра диария, комплицирана с транзиторен лактазен дефицит.
Мазнините в Nutrilon soya са само от растителен произход. Те осигуряват необходимите мастни киселини, които са с много добра абсорбционна характеристика. Съотношението линолова (оме-га-в)/алфа-линоленоа (омега-3) мастни киселини е в границите на оптималното. Относителният дял на полиненаситените мастни киселини в Nutrilon soya е еднакъв с този на майчината кърма (12% от общите мазнини). Адекватният им внос е от значение за образубането на тъканите, формирането на нервната система и развитието на зрителния анализатор.
При хранене с Nutrilon soya децата получават необходимите минерали, микроелементи и витамини. Калцият и фосфорът в Nutrilon soya са в достатъчни количества и съотношението между тях е 2:1, както в майчината кърма. При храненето с тази формула се постига костна минерализация, серумно ниво на калция, фосфора и алкалната фосфатаза, еднакви с тези на деца, получаващи традиционните адаптирани млека.
В Nutrilon soya е сравнително по-високо съдържанието на желязо, манган и цинн в сравнение с адаптираните млека, което компенсира инхибиращия ефект на фитатите. Известно е, че фитатите в соя та инхибират абсорбцията на минерали и микроелементи (калций, желязо, цинк, манган и магнезий). В Nutrilon soya те са почти напълно отстранени (30 до 40 мг/100 г соев белтъчен изолат), което повишава усвояемостта на желязото от 3 до 5 пъти, както и на останалите микроелементи.
Nutrilon soya задоволява напълно дневните потребности на децата от желязо, което е от значе-ние за профилактиката на желязонедоимъчните състояния. Неговата добра абсорбция се определя от два оснобни фактора:
♦ концентрацията 0,8 мг/100 мл, повече, отколкото в стандартните адаптирани млека, като негов източник е железният сулфат;
♦ наличието на витамин С съотношението витамин С/желязо е в границите на оптималното. Аскорбиновата киселина отчетливо повишава биоусвояемостта на приетото с храната желязо. Тя директно повлиява и някои метаболитни процеси в мозъка.
Nutrilon soya съдържа и основния антиоксидантен компленс селен + витамините А, бета-каротин, С и Е, ефективна защита срещу увреждащия ефект на свободните радикали.
Вносът на енергия с Nutrilon soya е еквивалентен на този на стандартните адаптирани млека. Основната част от енергийния прием е от мазнините 48,7 Е%. Тази енергия осигурява темпове на наддаване на тегло, еднакви с тези при кърмените или изкуствено хранените деца.
Nutrilon soya е висококачествено адаптирано мляно на база СБИ, което успешно може да замести стандартните формули при деца с атопични заболявания. Nutrilon soya не трябва да се използва за профилактика на алергичните заболявания. Не се препоръчва прилагането му при деца, родени с тегло под 1800 г.
Nutrilon soya се реимбурсира изцяло от НЗОК.