Към съдържанието
  • За нас
  • За реклама
  • За автори
  • Етични норми
  • Контакти
  • Политика GDPR
    Количка 0
    Facebook
    GPNews
    • Начало
    • ИзданияРазширяване
      • 2025
      • 2020 – 2024Разширяване
        • 2024
        • 2023
        • 2022
        • 2021
        • 2020
      • 2015 – 2019Разширяване
        • 2019
        • 2018
        • 2017
        • 2016
        • 2015
      • 2010 – 2014Разширяване
        • 2014
        • 2013
        • 2012
        • 2011
        • 2010
      • 2005 – 2009Разширяване
        • 2009
        • 2008
        • 2007
        • 2006
        • 2005
      • 2000 – 2004Разширяване
        • 2004
        • 2003
        • 2002
        • 2001
        • 2000
    • СъбитияРазширяване
      • Предстоящи събития
      • Конгресен календар
    • Новини
    • СтатииРазширяване
      • АГ и неонатология
      • Алергология
      • В света на вирусите
      • Гастроентерология
      • Дерматология и козметика
      • Ендокринология
      • Кардиология
      • Неврология и психиатрия
      • Онкология
      • Офталмология
      • Педиатрия
      • Ревматология и ставни заболявания
      • Тест по клиничен случай
      • УНГ и белодробни болести
      • Урология и нефрология
      • Хранене, диететика, метаболизъм
      • Нашето интервю
      • Природата учи
      • Историята учи
      • Други
    • Абонамент
    Количка 0
    Facebook

      GPNews
      ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
      • Частните болници отново ще провеждат обществени поръчки за лекарства по НЗОК
      • Близо 100 млн. лв. е заплатила НЗОК за скъпоструващи лекарства за деца през 2024 г.
      • На първо четене: Частните болници да провеждат обществени поръчки за лекарства
      • Според анализ на БАПЗГ: Два пъти по-малко от необходимото са медсестрите в болниците ни
      • Ваксина срещу херпес зостер намалява риска от сърдечни заболявания с 8 години
      В къщи / Педиатрия / Nutrilon soya – ефективна диетична детска храна

      Nutrilon soya – ефективна диетична детска храна

      отGP News публикувано на 01.11.200313.09.2022 Педиатрия
      NUTRILON SOYA

      Брой 11/2003

      Д-р А. Дойчинова
      Педиатър

      Детските соеви млека имат дълга история като алтернативна храна за деца с алергия към белтъците на кравето мляко. Първите и формули, съдържащи соя, започват да се прилагат през 1909 г., а двадесет години по-късно (1929 г.) L.W. Hill и Н. С. Stuart предлагат те да бъдат използвани при деца с непоносимост към кравето мляко. От 1960 г. соевият концентрат в тях е заменен със соев белтъчен изолат (СБИ), който значително подобрява хранителните и вкусовите им качества.

      Upper dyspeptic syndrome ad

      Понастоящем формулите със СБИ са свободни от белтъци на кравето мляко, лактоза и глутен. Тези млека са адаптирани в същата степен като формулите на база краве мляко. Двете групи мле­ка са с почти еднакъв хранителен профил и абсорбционни характеристики на отделните им инградиенти. Соевите млека са суплементирани с желязо, а количествата на витамини, минерали и електролити в тях са съобразени със съществуваиците стандарти. Децата, хранени с млеката на база СБИ, имат нормален хранителен статус, нормален растеж и нормална костна минерализа­ция.

      Nutrilon soya на холандската компания Nutricia е пълноценна диетична, изцяло на растителна ос­нова храна, със състав, доближен до този на майчината кърма.
      Nutrilon soya е подходящ за кърмачета и по-големи деца с пълен или частичен дефицит на лактаза и други дизахаридази, непоносимост към глу­тен, алергия към белтъците на кравето мляко, галактоземия, дефицит на галактокиназа, белтъчно-енергийна малнутриция, остра диария, както и за деца на вегетарианци.

      Nutrilon soya съдържа практически чист соев протеин (1,8 г/100 мл). Поради растителния произход количеството му е по-високо от това в стандартните адаптирани млека.

      Соевият протеин е суплементиран с аминокиселините L-метионин, L-карнитин и таурин, които повишават значимо биологичната му стойност. Суплементацията с L-метионин подобрява наддаването на тегло, екскрецията на уреен азот и синтеза на албумин. Карнитинът е важен за оптималната митохондриална оксидация на дълговерижните мастни киселини. Тауринът (притежаващ антиоксидантен ефект) и глицинът конюгират жлъчните киселини.

      През последното десетилетие въпросите за ползата и вредата от соята предизвикаха осовен интерес. Предмет на дискусии са нейните алергизиращи свойства. Честотата на алергията към белтъците на кравето мляко в детската популация е между 2 и 7 %, докато тази към соевия про­теин 0,5 %. При децата с Ig-E медиирана реакция към белтъците на кравето мляко кръстосаната алергия към соевия протеин се среща в 1 до 14 % от тях, което се дължи в голяма степен на вече увредената чревна лигавица.

      Различните видове соеви продукти имат различ­на антигенност. Същото се отнася и за детските формули на база СБИ. Счита се, че около 15 ви­да соеви протеини притежават алергизиращи свойства. Сигурни антигени са 7S и 11S глобулинови фракции, съдържащи конглицин и глицин. Някои протеазоинхибитори също притежават алер­гизиращи свойства, но в много no-малка степен.

      Вторият важен проблем в соевите формули е наличието на протеазни инхибитори. При прилаганите сега биотехнологии те почти напълно се инактивират.

      Nutrilon soya не съдържа лактоза и захароза. Те са заменени с малтодекстрин, който му придаба приятен вкус. Лесносмилаемите въглехидрати в Nutrilon soya се понасят добре от децата с алер­гия към белтъците на крабето мляко. Nutrilon soya е сигурна, ефективна и сравнително евтина диетична храна за деца с галактоземия и вроден лактазен дефицит, при които се налага диета, свободна от лактоза. Липсата на лактоза го прави подходящ за деца с остра диария, комплицирана с транзиторен лактазен дефицит.

      Мазнините в Nutrilon soya са само от растите­лен произход. Те осигуряват необходимите маст­ни киселини, които са с много добра абсорбционна характеристика. Съотношението линолова (оме-га-в)/алфа-линоленоа (омега-3) мастни киселини е в границите на оптималното. Относителният дял на полиненаситените мастни киселини в Nut­rilon soya е еднакъв с този на майчината кърма (12% от общите мазнини). Адекватният им внос е от значение за образубането на тъканите, формирането на нервната система и развитието на зрителния анализатор.

      При хранене с Nutrilon soya децата получават необходимите минерали, микроелементи и витамини. Калцият и фосфорът в Nutrilon soya са в достатъчни количества и съотношението между тях е 2:1, както в майчината кърма. При храненето с тази формула се постига костна минерали­зация, серумно ниво на калция, фосфора и алкалната фосфатаза, еднакви с тези на деца, получаващи традиционните адаптирани млека.

      В Nutrilon soya е сравнително по-високо съдържанието на желязо, манган и цинн в сравнение с адаптираните млека, което компенсира инхибиращия ефект на фитатите. Известно е, че фитатите в соя та инхибират абсорбцията на ми­нерали и микроелементи (калций, желязо, цинк, манган и магнезий). В Nutrilon soya те са почти напълно отстранени (30 до 40 мг/100 г соев белтъчен изолат), което повишава усвояемостта на желязото от 3 до 5 пъти, както и на останалите микроелементи.

      Nutrilon soya задоволява напълно дневните пот­ребности на децата от желязо, което е от значе-ние за профилактиката на желязонедоимъчните състояния. Неговата добра абсорбция се определя от два оснобни фактора:

      ♦ концентрацията 0,8 мг/100 мл, повече, отколкото в стандартните адаптирани млека, като негов източник е железният сулфат;
      ♦ наличието на витамин С съотношението ви­тамин С/желязо е в границите на оптималното. Аскорбиновата киселина отчетливо повишава биоусвояемостта на приетото с храната желязо. Тя директно повлиява и някои метаболитни процеси в мозъка.

      Nutrilon soya съдържа и основния антиоксидантен компленс селен + витамините А, бета-каро­тин, С и Е, ефективна защита срещу увреждащия ефект на свободните радикали.

      Вносът на енергия с Nutrilon soya е еквивален­тен на този на стандартните адаптирани млека. Основната част от енергийния прием е от мазнините 48,7 Е%. Тази енергия осигурява темпове на наддаване на тегло, еднакви с тези при кърмените или изкуствено хранените деца.

      Nutrilon soya е висококачествено адаптирано мляно на база СБИ, което успешно може да замес­ти стандартните формули при деца с атопични заболявания. Nutrilon soya не трябва да се използва за профилактика на алергичните заболявания. Не се препоръчва прилагането му при деца, родени с тегло под 1800 г.
      Nutrilon soya се реимбурсира изцяло от НЗОК.

      Навигация

      Предишна Предишна
      Съвременни аспекти на клиничното приложение на Naftidrofuryl
      СледващаПродължаване
      Брой 11/2003
      Търсене
      Имунобор стик сашета
      Lekzema Banner
      Psoralek Banner
      GinGira Banner
      hemorid
      fb like

      За нас

      Списание GPNews
      Връстник на GP практиката у нас
      Единственото специализирано издание за общопрактикуващи лекари
      12 месечни книжки на жизненоважни за практиката ви теми

      Меню

      • Начало
      • За нас
      • Контакти

      Информация

      • За автори
      • Етични норми
      • За реклама

      Copyright © 2025 GPNews. Всички права запазени.

      Уеб дизайн и SEO от Трибест

      • ПОЛИТИКА GDPR
      Плъзгане нагоре
      • Начало
      • Издания
        • 2025
        • 2020 – 2024
          • 2024
          • 2023
          • 2022
          • 2021
          • 2020
        • 2015 – 2019
          • 2019
          • 2018
          • 2017
          • 2016
          • 2015
        • 2010 – 2014
          • 2014
          • 2013
          • 2012
          • 2011
          • 2010
        • 2005 – 2009
          • 2009
          • 2008
          • 2007
          • 2006
          • 2005
        • 2000 – 2004
          • 2004
          • 2003
          • 2002
          • 2001
          • 2000
      • Събития
        • Предстоящи събития
        • Конгресен календар
      • Новини
      • Статии
        • АГ и неонатология
        • Алергология
        • В света на вирусите
        • Гастроентерология
        • Дерматология и козметика
        • Ендокринология
        • Кардиология
        • Неврология и психиатрия
        • Онкология
        • Офталмология
        • Педиатрия
        • Ревматология и ставни заболявания
        • Тест по клиничен случай
        • УНГ и белодробни болести
        • Урология и нефрология
        • Хранене, диететика, метаболизъм
        • Нашето интервю
        • Природата учи
        • Историята учи
        • Други
      • Абонамент
      • За нас
      • За реклама
      • За автори
      • Етични норми
      • Контакти
      • Политика GDPR
      Търсене