Към съдържанието
  • За нас
  • За реклама
  • За автори
  • Етични норми
  • Контакти
  • Политика GDPR
    Количка 0
    Facebook
    GPNews
    • Начало
    • ИзданияРазширяване
      • 2025
      • 2020 – 2024Разширяване
        • 2024
        • 2023
        • 2022
        • 2021
        • 2020
      • 2015 – 2019Разширяване
        • 2019
        • 2018
        • 2017
        • 2016
        • 2015
      • 2010 – 2014Разширяване
        • 2014
        • 2013
        • 2012
        • 2011
        • 2010
      • 2005 – 2009Разширяване
        • 2009
        • 2008
        • 2007
        • 2006
        • 2005
      • 2000 – 2004Разширяване
        • 2004
        • 2003
        • 2002
        • 2001
        • 2000
    • СъбитияРазширяване
      • Предстоящи събития
      • Конгресен календар
    • Новини
    • СтатииРазширяване
      • АГ и неонатология
      • Алергология
      • В света на вирусите
      • Гастроентерология
      • Дерматология и козметика
      • Ендокринология
      • Кардиология
      • Неврология и психиатрия
      • Онкология
      • Офталмология
      • Педиатрия
      • Ревматология и ставни заболявания
      • Тест по клиничен случай
      • УНГ и белодробни болести
      • Урология и нефрология
      • Хранене, диететика, метаболизъм
      • Нашето интервю
      • Природата учи
      • Историята учи
      • Други
    • Абонамент
    Количка 0
    Facebook

      GPNews
      ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
      • Над 300 лекари от 14 държави обсъждаха в София нови хоризонти в медицината
      • EMA потвърди: Антиандрогенните лекарства срещу алопеция причиняват суицидни мисли
      • Частните болници отново ще провеждат обществени поръчки за лекарства по НЗОК
      • Близо 100 млн. лв. е заплатила НЗОК за скъпоструващи лекарства за деца през 2024 г.
      • На първо четене: Частните болници да провеждат обществени поръчки за лекарства
      В къщи / Хранене, диететика, метаболизъм / Детски храни на зърнена основа

      Детски храни на зърнена основа

      отGP News публикувано на 01.05.201013.09.2022 Хранене, диететика, метаболизъм

      Брой 5/2010

      Д-р С. Михайлова

      Кашите на зърнена основа заемат важно място сред захранващите храни. Те са своеобразен мост към храната на възрастните в период на интензивен растеж и двигателна активност, когато само кърмата не може да задоволи нарастващите по­требности от енергия и хранителни вещества.

      Upper dyspeptic syndrome ad

      Основните нутриенти в различните видове брашна са в еднакво коли­чество, но се различават по съдържание на хранителни влакнини, минерали (Р, К, Са, Мп и Fe), витамини (А, въ в2, вб, С, Е, фолиева киселина), холин и др. Минимално е количеството им в пшеничния грис, бялото брашно и ориза, а максимално в просото, овеса, елдата. фитатите, потискащи усвояването на микроелементите, са в обвивките и пълнозърнестите брашна. Бели­те брашна са с no-малка хранителна стоиност, но и с по-малко фитати.

      Уникалният състав на зърнените храни обяснява използването им като основна храна, независимо от социално-икономическия статус и географско разположение. Каши присъстват еже­дневно в менюто на хора от различ­ии възрасти и са неотменна част от традиционната кухня на много народи. в повечето страни схемата за захранване следва кулинарните традиции. Популярни са царевичната (качамак, мамалига), овесената (поридж), пшеничната, от просо, сорго, тапиока и др. Те се разнобразяват с добавяне на млечни продукти, зеленчуци, плодове, месо, риба, ядки, шоколад…

      Изискванията за кашите за деца в кърмаческа и ранна детска възраст са:

      ♦ Произвеждат се от една или повече зърнени култури и/или кореноплоди, богати на скорбяла (напр. тапиока), в количество не по-малко от 25 °/о.
      ♦ С гарантиран хранителен състав, съответстващ на хранителните и
      енергийни по­требности и на възрастовите особености.
      ♦ Строг кон­трол за пестициди, микотоксини, токсични елементи и бактериално замърсяване.
      ♦ Fie се до­пуска наличие на консерванти, стабилизатори, изкуствени оцветители, ароматизанти и подсладители.
      ♦ За деца до 6-ия месец не трябва да съдържат глутен отбелязва се с „gluten free“ и специален знак кръг с пресечен житен клас.
      ♦ Ограничава се кристалната захар, а до 6-ия месец не е разрешено да се добавя.
      ♦ Произведени от екологично чисти и качествени продукти. Храните, които съдържат най-малко 95 °/о биологични съставки, могат да бъдат етикетирани като „биологични“. Продукти, съдържащи ГМО, не могат да се етикетират като „биологични“, освен ако ГМО-съставките са по-малко от 0,9 °/о.

      От готовите детски каши най-разпространени са инстантните. Брашното се обработва чрез специална технология (декстринизация), която не налага варене. Основно предимство на разтворимите каши е балансираният състав. Готовите млечно-брашнени каши са пълноценна храна за кърмачета и малки деца. Безмлечните каши се разтварят с кърма, мляко за кърмачета или препоръчаното специално мляко.

      За профилактика на хранителните дефицити, често срещани през второто полугодие и ранната детска въз­раст, детските каши допълнително се обогатяват с Са, Fe, I, Си, Se, вита­мини А, Е, С, в1( в2, в6, в12, РР и др.
      Кашите могат да се включат в менюто след навършване на 17 седмична възраст (4 месеца), когато храносмилателната систе­ма е съзряла достатъчно. Когато детето наддава под нормата, се предпочита първата захранваща храна да е млечна каша. Кашите са избор за захранване и при недоносени, и деца, склонни към стомашно-чревни разстройства.
      При захранване се спазват принципите на въвеждане на всяка нова храна монокомпонентен състав или брашно от една зърнена култура. Най-подходяща е млечна каша от ориз, по-късно се предлага царевична с ориз. Едва след 6-ия месец се включват съдържащи глу­тен каши пшеница, овес, ръж, ечемик и др.

      Многозърнести каши и такива с други продукти повишават хранителната стойност и разнообразяват вкуса. Добавянето на плодове и зеленчуци способства усвояването на желязо, тъй като са богати на витамин С. Каши с ядки, шоколад и какао се отлагат за по-късно след 8-10-ти месец.

      След 12-я месец се предлагат и каши, обогатени с витамини, на основата на зърнен грис, с парченца пло­дове и ядки. Консистенцията им не е гладка, с което се стимулира развитието на дъвкателните умения чудес­на преходна храна.
      След навършване на 1 година менюто постепенно се разширява с включване на други зърнени храни хляб, сухар, тестени и макаронени изделия. С кашите, произвеждани от MILUPA, се осигурява здравословно, разнообразно и правилно хранене на децата и ефективна профилактика на хранителнонедоимъчни състояния.

      ENTAN BANNER
      LIPIBOR BANNER
      ENTAN BANNER
      LIPIBOR BANNER

      Навигация

      Предишна Предишна
      Брой 5/2010
      СледващаПродължаване
      Съвременни практически препоръки за хранене на кърмачетата
      Търсене
      Имунобор стик сашета
      Lekzema Banner
      Psoralek Banner
      GinGira Banner
      hemorid
      fb like

      За нас

      Списание GPNews
      Връстник на GP практиката у нас
      Единственото специализирано издание за общопрактикуващи лекари
      12 месечни книжки на жизненоважни за практиката ви теми

      Меню

      • Начало
      • За нас
      • Контакти

      Информация

      • За автори
      • Етични норми
      • За реклама

      Copyright © 2025 GPNews. Всички права запазени.

      Уеб дизайн и SEO от Трибест

      • ПОЛИТИКА GDPR
      Плъзгане нагоре
      • Начало
      • Издания
        • 2025
        • 2020 – 2024
          • 2024
          • 2023
          • 2022
          • 2021
          • 2020
        • 2015 – 2019
          • 2019
          • 2018
          • 2017
          • 2016
          • 2015
        • 2010 – 2014
          • 2014
          • 2013
          • 2012
          • 2011
          • 2010
        • 2005 – 2009
          • 2009
          • 2008
          • 2007
          • 2006
          • 2005
        • 2000 – 2004
          • 2004
          • 2003
          • 2002
          • 2001
          • 2000
      • Събития
        • Предстоящи събития
        • Конгресен календар
      • Новини
      • Статии
        • АГ и неонатология
        • Алергология
        • В света на вирусите
        • Гастроентерология
        • Дерматология и козметика
        • Ендокринология
        • Кардиология
        • Неврология и психиатрия
        • Онкология
        • Офталмология
        • Педиатрия
        • Ревматология и ставни заболявания
        • Тест по клиничен случай
        • УНГ и белодробни болести
        • Урология и нефрология
        • Хранене, диететика, метаболизъм
        • Нашето интервю
        • Природата учи
        • Историята учи
        • Други
      • Абонамент
      • За нас
      • За реклама
      • За автори
      • Етични норми
      • Контакти
      • Политика GDPR
      Търсене