Към съдържанието
  • За нас
  • За реклама
  • За автори
  • Етични норми
  • Контакти
  • Политика GDPR
    Количка 0
    Facebook
    GPNews
    • Начало
    • ИзданияРазширяване
      • 2025
      • 2020 – 2024Разширяване
        • 2024
        • 2023
        • 2022
        • 2021
        • 2020
      • 2015 – 2019Разширяване
        • 2019
        • 2018
        • 2017
        • 2016
        • 2015
      • 2010 – 2014Разширяване
        • 2014
        • 2013
        • 2012
        • 2011
        • 2010
      • 2005 – 2009Разширяване
        • 2009
        • 2008
        • 2007
        • 2006
        • 2005
      • 2000 – 2004Разширяване
        • 2004
        • 2003
        • 2002
        • 2001
        • 2000
    • СъбитияРазширяване
      • Предстоящи събития
      • Конгресен календар
    • Новини
    • СтатииРазширяване
      • АГ и неонатология
      • Алергология
      • В света на вирусите
      • Гастроентерология
      • Дерматология и козметика
      • Ендокринология
      • Кардиология
      • Неврология и психиатрия
      • Онкология
      • Офталмология
      • Педиатрия
      • Ревматология и ставни заболявания
      • Тест по клиничен случай
      • УНГ и белодробни болести
      • Урология и нефрология
      • Хранене, диететика, метаболизъм
      • Нашето интервю
      • Природата учи
      • Историята учи
      • Други
    • Абонамент
    Количка 0
    Facebook

      GPNews
      ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
      • Частните болници отново ще провеждат обществени поръчки за лекарства по НЗОК
      • Близо 100 млн. лв. е заплатила НЗОК за скъпоструващи лекарства за деца през 2024 г.
      • На първо четене: Частните болници да провеждат обществени поръчки за лекарства
      • Според анализ на БАПЗГ: Два пъти по-малко от необходимото са медсестрите в болниците ни
      • Ваксина срещу херпес зостер намалява риска от сърдечни заболявания с 8 години
      В къщи / Хранене, диететика, метаболизъм / Есенциални мастни киселини

      Есенциални мастни киселини

      отGP News публикувано на 01.01.200513.09.2022 Хранене, диететика, метаболизъм

      Брой 1/2005

      Д-р В. Дулева, дм

      Есенциалните мастни кисе­лини са полиненаситени мастни киселини от две групи омега 6 (п-6 линолова, гама-линоленова, дихомо-гама линоленова, арахидонова, докозатетраенова и докозапентаенова мастна киселина) и омега 3 (п-3 алфа-линоленова, ейкозапентаенова, докозапентаенова и докозахексаенова мастна киселина). Дължината на веригата им се определи от броя на въглеродните атоми те варират от 18 до 22, а степента на ненаситеност се определи от броя на двойните връзки в химичната им структура. Омега 6 мастните киселини са с две двойни връзки, а омега 3-е три двойни връзки в мастнокиселинната верига. Те се определят като есенциални (незаме­ними за човешкия организъм, тъй като животните, включително и човекът, не са в състояние да ги продуцират и е необходимо да ги получават с храната. Растенията могат да ги синтезират от неесенциални мастни киселини, като например от олеинова есенциалната линолова, и да я превръщат в алфа-линоленова мастна киселина. Животните и човекът могат да метаболизират линоловата и алфалиноленовата мастна киселина в по-ненаситени форми. В човешкия организъм съществуват ензими за превръщане на линолоба мастна киселина в арахидонова и за метаболизиране на алфа-линоленова в ейкозапентаенова и декозахексаенова мастна киселина.

      Upper dyspeptic syndrome ad

      Дефицит на есенциални мастни киселини е наблюдаван и описан в науката в експериментални условия при плъхове, хранени с храна, несъдържаща мазнини. Установено е, че този дефицит може да бъде предотвратен, ако към храната се добавят специфични мастни киселини, свързани с линоловата. Дефицитът на есенциални мастни киселини при хора е рядък, но може да се наблюдава при кърмачета, малки деца, възрастни индивиди, хранени с бедни на мазнини диети.

      Симптомите на дефицит на есенци­ални мастни киселини включват недостатъчен растеж, нарушени функции на имунната система, дерматози, суха и чуплива коса, нарушена репродуктивна функция, преждевременни раждания, нару­шени функции на бъбреците и черния дроб. Наблюдават се и промени в мастнокиселинния състав на биологичните мембрани.

      Есенциалните мастни киселини имат две основни метаболитни функции важна съставна част на клетъчната мембрана и прекурсори на ейкозаноидите. Мастнокиселинният състав на мембранните фосфолипиди, които са важен компонент на клетъчните мембрани, се определя от съдържанието на п-6 и п-3 мастни киселини. Мастнокиселинният състав на приетата храна повлиява някои от мембранните функции, свързани с хормонната, ензимната и транспортната функция. Ейкозаноидите играят важна роля в редица патофизиологични състояния процесите на тромбоза, контракция на гладката мускулатура, възпалителните процеси, атеросклероза и редица съдови нарушения.

      Есенциалните мастни киселини осигуряват нормални биологични функции на човешкия организъм и са важна част от хранителния прием при профилактика и превенция на различии заболявания: сърдечно-съдови, хипертония, артрит, астма, автоимунни нарушения. Проведени са редица клинични изследвания за профилактичния и терапевтичния ефект на п-3 (ейкозапентаеновата и декозапентаеновата) мастни кисе­лини, получени от рибна мазнина. Механизмът на действието им не е изяснен точно, но са установени някои ефекти при приема им понижаване нибата на серумните триглицериди, намаляване пристъпите на аритмия, антиатерогенен и антитромботичен ефект. По време на вътреутробното развитие на плода декозахексаеновата и арахидоновата мастна киселина се вграждат в клетъчните мембрани на ретината и мозъка и този процес продължаба и през първите две години от живота на децата. Осигуряването на храни­телен прием на есенциални мастни киселини е особено важно през ембрионалното развитие, по време на бременност и лактация, при кърмачета и малки деца.

      Експериментални изследвания доказват, че есенциалните мастни кисе­лини, особено от омега 3 групата, могат да инхибират възпалителните процеси и подобряват състоянието при автоимунни нарушения, включително ревматоиден артрит, простатит, улцерозен колит.

      Хранителни източници на омега 6 мастни киселини са следните: на линолова киселина: слънчогледово олио, царевично олио, зехтин, фъстъчено масло, яйчен жълтък и др.; на арахидонова киселина телешко, пилешко, свинско месо, яйчен жълтък, женското мляко. Основен хранителен източник на омега 3 мастни киселини са рибата и морските продукти. С най-високо съдържание на ейкозапентаенова и декозахексаенова мастна киселина са сардина, скумрия, сьомга, херинга и др. От останалите хранителни продукти, но с по-ниско съдържание, източник на омега 3 мастни кисе­лини са маслото, яйчният жълтък, растителните масла, соевото олио, спанакът, женското мляко.

      Диетолозите препоръчват 2-3 пъти седмично консумация на риба и рибни продукти. В много епидемиологични проучвания обаче е установена твърде ниска консумация на такива продукти. В редица страни -САЩ, Канада, Англия, бяха разработени препоръки за прием на есенциални мастни киселини за различии популационни групи. Например Отделът по здраве в Англия препоръчва минимален прием на омега 3 мастни киселини минимум 0,2% от енергията за деня и прием на омега 6 от 0,5 до 2,5% от дневния енергиен прием. Адекватният хранителен прием на п-6 полйненаситени мастни киселини на здрави индивиди в САЩ е между 12-17 г/ден, а на п-3 между 1,1 и 1,6 г/ден. Препоръчителният прием на ейкозапентае­нова киселина и декозахексаенова киселина е 2% от общата енергия за деня, което представлява 1,25 грама дневно и може да се осигури от консумация на 3-4 г рибено масло дневно или 2-3 порции риба дневно.

      Европейското дружество по педиатрия и хранене, Английската фондация по хранене, както и Експертният комитет по мазнини в човешкото хранене препоръчват директно включване в състава на адаптираните млека за кърмачета на декозахексаенова и арахидонова киселина, за да се подпомогне дейността на мозъка и на очите. Препоръките за прием на омега 3 мастни киселини за деца от 0 до 1 година са 0,5-0,6 грама дневно, а за омега 6 3-4 грама дневно. Омега 6 (царе­вично, слънчогледово олио) и омега 3 (предимно соево олио) мастни кисе­лини се включват и в състава на храни за парентерално хранене с цел да се предотвратят симптомите на дефицит при такива пациенти.

      От значение в хранителния прием на полиненаситени мастни кисе­лини е и съотношението между п-6 и п-3 мастни киселини. Линоловата и алфа-линоленовата мастна киселина се конкурират и метаболизират в организма, използвайки едни и същи десатуразни ензими. високото съотношение п-6:п-3 мо­же да инхибира превръщането на алфа-линоленова киселина в декоза­хексаенова, докато ниското съот­ношение инхибира десатурацията на линолова киселина в арахидонова. Научни изследвания показват, че съотношение п-6:п-3 под 5:1 се свързва с нарушение в растежа при кърмачета, съотношение 30:1 намалява метаболизма на алфа-линоленовата киселина.

      През последните години както в света, така и в България бяха създадени и пуснати на пазара редица добавки към храната, съдържащи есенциални мастни киселини. По този начин се допълва техният хранителен прием и функциите на организма, които се определят от тях, се повлияват благоприятно. Добавки към храните, съдържащи есенциални мастни киселини, намират място в превенцията на заболявания на сърдечно-съдовата и мозъчносъдовата система, нервната система, имунната система, очите, възпалителни и дегенеративни проблеми на опорнодвитателния апарат, при регулиране на телесното тегло и др.

      Литература:
      1. Colebank S. (2003) Eye Health. Natural Products Industry Insider. 8, 8:28-36
      2. IFIC. (2000) Sorting Out The Facts About Fat. IFIC Review, pp 7
      3. IFIC. (2000) Uses and Nutritional Impact of Fat Reduction Ingradients. IFIC Review, PP 7
      4. Granato H. (2005) Cardiovascular Health. Natural Products Industry Insider. 10,1:24-38
      5. Granato H. Incorpurating Healthy Fats. Natural Products Industry Insider. 8,8:26-27
      6. Marra J. (2004) The State of Dietary Supplements. Nutraceuticals World. Septem­ber. 52 -57
      7. The National Academy of Sciences. (2002) Dietary Fats: Total Fat and Fatty Acids. In: Dietary Reference intakes for Energy, Car­bohydrates, Fiber, Fat, Protein and Amino Acids (Macronutrients), NAS, 8-1 8-45
      8. WHO. (2003) Diet Nutrition and P revention of Chronic diseases. TRS 916. WHO, Geneva, pp 148
      9. Connor W.E., S.L. Connor. (2000) n-3 Fatty Acids from Fish and Plants. Primary and Secondary prevention of Cardiovascular Disease. In: Preventive Nutrition: The Com­prehensive Guide for Health Professionals. 2nd ed. A. Bendich and R.J. Deckelbaum. Humana Press Inc. Totowa. NJ. 221-24

      ENTAN BANNER
      LIPIBOR BANNER
      ENTAN BANNER
      LIPIBOR BANNER

      Навигация

      Предишна Предишна
      Диагноза на острата метаболитна чернодроб­на недостатъчност
      СледващаПродължаване
      Перорална рехидратация при остри чревни инфекции в кърмаческа и ранна детска възраст
      Търсене
      Имунобор стик сашета
      Lekzema Banner
      Psoralek Banner
      GinGira Banner
      hemorid
      fb like

      За нас

      Списание GPNews
      Връстник на GP практиката у нас
      Единственото специализирано издание за общопрактикуващи лекари
      12 месечни книжки на жизненоважни за практиката ви теми

      Меню

      • Начало
      • За нас
      • Контакти

      Информация

      • За автори
      • Етични норми
      • За реклама

      Copyright © 2025 GPNews. Всички права запазени.

      Уеб дизайн и SEO от Трибест

      • ПОЛИТИКА GDPR
      Плъзгане нагоре
      • Начало
      • Издания
        • 2025
        • 2020 – 2024
          • 2024
          • 2023
          • 2022
          • 2021
          • 2020
        • 2015 – 2019
          • 2019
          • 2018
          • 2017
          • 2016
          • 2015
        • 2010 – 2014
          • 2014
          • 2013
          • 2012
          • 2011
          • 2010
        • 2005 – 2009
          • 2009
          • 2008
          • 2007
          • 2006
          • 2005
        • 2000 – 2004
          • 2004
          • 2003
          • 2002
          • 2001
          • 2000
      • Събития
        • Предстоящи събития
        • Конгресен календар
      • Новини
      • Статии
        • АГ и неонатология
        • Алергология
        • В света на вирусите
        • Гастроентерология
        • Дерматология и козметика
        • Ендокринология
        • Кардиология
        • Неврология и психиатрия
        • Онкология
        • Офталмология
        • Педиатрия
        • Ревматология и ставни заболявания
        • Тест по клиничен случай
        • УНГ и белодробни болести
        • Урология и нефрология
        • Хранене, диететика, метаболизъм
        • Нашето интервю
        • Природата учи
        • Историята учи
        • Други
      • Абонамент
      • За нас
      • За реклама
      • За автори
      • Етични норми
      • Контакти
      • Политика GDPR
      Търсене