Към съдържанието
  • За нас
  • За реклама
  • За автори
  • Етични норми
  • Контакти
  • Политика GDPR
    Количка 0
    Facebook
    GPNews
    • Начало
    • ИзданияРазширяване
      • 2025
      • 2020 – 2024Разширяване
        • 2024
        • 2023
        • 2022
        • 2021
        • 2020
      • 2015 – 2019Разширяване
        • 2019
        • 2018
        • 2017
        • 2016
        • 2015
      • 2010 – 2014Разширяване
        • 2014
        • 2013
        • 2012
        • 2011
        • 2010
      • 2005 – 2009Разширяване
        • 2009
        • 2008
        • 2007
        • 2006
        • 2005
      • 2000 – 2004Разширяване
        • 2004
        • 2003
        • 2002
        • 2001
        • 2000
    • СъбитияРазширяване
      • Предстоящи събития
      • Конгресен календар
    • Новини
    • СтатииРазширяване
      • АГ и неонатология
      • Алергология
      • В света на вирусите
      • Гастроентерология
      • Дерматология и козметика
      • Ендокринология
      • Кардиология
      • Неврология и психиатрия
      • Онкология
      • Офталмология
      • Педиатрия
      • Ревматология и ставни заболявания
      • Тест по клиничен случай
      • УНГ и белодробни болести
      • Урология и нефрология
      • Хранене, диететика, метаболизъм
      • Нашето интервю
      • Природата учи
      • Историята учи
      • Други
    • Абонамент
    Количка 0
    Facebook

      GPNews
      ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
      • Над 300 лекари от 14 държави обсъждаха в София нови хоризонти в медицината
      • EMA потвърди: Антиандрогенните лекарства срещу алопеция причиняват суицидни мисли
      • Частните болници отново ще провеждат обществени поръчки за лекарства по НЗОК
      • Близо 100 млн. лв. е заплатила НЗОК за скъпоструващи лекарства за деца през 2024 г.
      • На първо четене: Частните болници да провеждат обществени поръчки за лекарства
      В къщи / Хранене, диететика, метаболизъм / Захранване на кърмачето

      Захранване на кърмачето

      отGP News публикувано на 01.04.201013.09.2022 Хранене, диететика, метаболизъм

      Брой 4/2010

      Доц. Христо Мумджиев
      МБАЛ „Проф. Ст. Киркович“ АД – Стара Загора

      По отношение на храненето човек преминава няколко етапа в своето развитие. Клетките на ранния ембрион се хранят хистотрофно – хранителните вещества преминават в клетката от междуклетъчното пространство. Хемотрофното хранене е характерно за феталния период, когато хранителните вещества постъпват в плода трансплацентарно, пренасяни от кръвта на майката.

      Upper dyspeptic syndrome ad

      След раждането започва периодът на т. нар. лактотрофно хранене (хранене с майчина кърма), характерен за всички бозайници, включително и човека. Този период заема първите месеци от живота. След 6-ия месец кърмата вече не може самостоятелно да осигури необходимите хранителни вещества за оптимален растеж и развитие на детето. Това налага включване в диетата на кърмачето на различни полутечни, немлечни храни, които да го подготвят за хранене с преходна храна през втората година, а през следващите години и с обичайната за възрастните разнообразна храна.
      Под захранване се разбира постепенното заместване на кърмата с немлечни храни, започващо между 4-ия и 6-ия месец и продължаващо до края на първата година от жи­вота.

      Практиката на захранване е раз­лична в отделните страни. Налице са вариации по отношение на: начало на захранването, най-често използвани храни, поредност на въвеждането им. Различията са обусловени от географското положение, икономическото и социално развитие, както и от ис­торически установените традиции в храненето на отделните народи.
      От друга страна хранителните потребности на кърмачетата налагат изработване на универсални препоръки за захранване от страна на различни международно организации като Световната здравна организа­иия (СЗО) и Европейското общество по гастроентерология, хепатология и хранене (Е5РСНАМ). Изложената по-­долу информация съвместява съвременните европейски препоръки за за­хранване, ценния опит на българската педиатрична школа и националните ни традиции.

      Необходимост от захранване

      Необходимостта от захранване е обусловена от невъзможността кърмата да посрещне нарастващите нужди от енергия и хранителни ве­щества на бързо растящия детски организъм. Енергийните потребности на кърмачето през 2-ия триместър са около 100 ккал/кг. Шестмесечно дете с телесна маса около 8 кг ще има нужда от 800 ккал дневно. При енергийна плътност на зрялата кърма около 67 ккал/100 мл дневната нужда от кърма надхвърля 1 литър – максималното ко­личество, което кърмачето може да изсуче и усвои.
      Поради това за осигуряване на нормалния растеж след 6-ия месец е не­обходимо приемане на храни с по-голяма енергийна плътност. Към 4-6-ия месец кърменото дете е с недостиг и на някои макро-, микроелементи и витамини (желязо, цинк, селен, витамин А и др.).

      СЗО формулира четири основни принципа на захранването:

      – своевременност – да се определи оптималната за тази цел възраст;
      – адекватност – да осигурява необходимата енергия и хранителни ве­щества; безопасност – определя се от подбора на продуктите, тяхното съхранение и начин на обработка;
      – правилност – количеството и качеството на храната, както и броят на храненията да отговарят на функционалните възможности на детето.

      Най-подходяща възраст за захранване

      Според началото на захранването различаваме:

      – ранно захранване – преди 4 навършени месеца (17 седмици);
      – оптимално захранване – в периода 4-6 месец (17-26 седмици);
      – късно захранване – след 6 навършени месеца (26 седмици).

      Съществува консенсус между учените и практикуващите педиатри, отхвърлящи ранното захранване, т. е. децата следва да се захранват след 4-месечна (17-седмична) възраст. Независимо от това немалко деца по решение на майките или след съвет от медицински специалист се захранват необосновано рано. Отлагането на за­хранването след 26-та седмица също не е желателно.

      Понастоящем се обсъжда дали за децата от всички страни е удачна препоръката на СЗО за отлагане на захранването до 26-седмична възраст.

      В развиващите се страни захранването преди 16-17 седмица, в сравне­ние с 25-26-та, се свързва с повишена честота на чревните инфекции поради честото използване на контаминирани храни. в развитите страни по- ранното захранване се свързва с други опасности, а именно:

      – повишена честота на хранителна алергия вследствие на алергени, преминаващи по-лесно незрялата чревна лигавица;
      – повишена честота на наднормена телесна маса – предпоставка за затлъстяване в бъдеще;
      – претоварване на незрелия организъм с електролити, особено натрий и хлор.

      Кога да се захрани детето в периода от 17-та до 26-та седмица се решава индивидуално. При изключително кърмене захранването следва да започне през 6-ия месец (22-26 седмица).

      Известно е, че някои от кърмените деца, особено родените с ниска телесна маса, изпитват енергиен дефицит по-рано от доносените си връстници. При децата, хранени със заместители на кърмата, дефицитът на енергия, макро-, микроелементи и витамини е по-слабо изразен.

      Последователност на въвеждане на храните при захранване

      Плодови сокове

      Според съвременните постановки на СЗО и Е5РСНАЫ предлагането на плодови сокове и пюрета се счита за захранване и не се препоръчва до 4-месечна възраст. Смята се, че в този период кърмата или заместителите й са адекватен източник на витамини и минерали. След навършени 4 месеца между две от храненията се предлага плодов сок или плодово пюре в количество до 30 мл. Соковете не бива да изместват млякото от основно хранене, тъй като се нарушава балансът на основните хранителни вещества и енергия. Предлагат се между храненията. С количеството им не бива да се прекалява, а приучването на детето да пие сок вместо вода нарушава правилния хранителен модел.
      През второто полугодие плодовете са важен източник на витамини, минерали, органични киселини и хранителни фибри. Те активират стомашната секреция и подобряват чревната моторика. Най-добре се понася ябълковият сок, а и ябълката е плод с голяма хранителна стойност.
      Подходящи са сокове и пюрета от моркови, праскови. Сладките плодове – грозде, круши, сливи имат разхлабващ ефект, а киселите – вишни и ябълки – запичащ. Плодове, невиреещ у нас – цитрусови, киви, манго и др., се предлагат след 1-годишна възраст.

      Млечно-зеленчуково пюре

      Традиционното е първата храна за захранване в България. Най-добре се понася картофено-морковеното пюре. Препоръчват се готовите фабрични продукти, но е възможно и приготвяне в домашни условия. Към зеленчуковите пюрета, съдържащи само зеленчуци, се добавя мляко, за да стане храната пълноценна. Съдържащите мляко са готови за консумация. След 6-ия месец съставът на пюретата се разнообразява (грах, зелен фасул, карфиол и др.). Полезно е добавянето на % твърдо сварен яйчен жълтък – ценен източник на желязо, мазнини и мастноразтворими витамини. Зеленчуковото пюре се предлага на обед.

      Млечна каша

      Първата каша следва да е безглутенова – оризова, царевична, от просо или елда, без допълнителни компоненти. Инстантните каши, съдържащи в състава си мляко, са готови за консумация след разтваряне с вода. Безмлечните каши се разтварят с млякото, с което се храни детето. Кашата се дава веднъж дневно и замества следобедното кърмене. Тя се препоръчва за първа немлечна храна при недоносени и деца, родени с ниско тегло. Подходяща е и за кърмачета, склонни към храносмилателни разстройства и с поднормено тегловен прираст. Глутен-съдържкащите каши, на основата на пшеница, ечемик, ръж и овес, се въвеждат между 6-ия и 8-ия месец. Това е най-подходящият период за изработване на толеранс към глутен. Непоносимостта към този белтък е по-честа, както при ранното, така и при по-късното му включване в диетата.

      До 1-годишна възраст се предлагат и други захранващи храни:

      – месно-зеленчуково пюре – през 7-ия месец, като през ден се редува с млечно-зеленчуково пюре с жълтък;
      – попара със сирене – през 8-ия ме­сец, заместваща второто хранене сутрин;
      – булъон и супа в състава на обедното хранене – през 9-ия месец;
      – постепенно въвеждане на преходна храна след навършени 11 месеца.

      Основни правила при захранване

      • Детето се захранва само когато е здраво.
      • Всяко въвеждане на нов продукт се последва от 7-дневен период без други промени. Това дава възможност да се прецени как детето приема храната и на какво се дължат евентуалните храносмилателни нарушения.
      • Спазват се сроковете за захранване със съответните храни – всеки месец се въвежда нова група храни и се замества още едно млечно хранене.
      • Немлечното хранене се въвежда в постепенно увеличаващи се количества. След предлагане на новата храна детето се кърми или дохранва с мляко. Пълната порция немлечна храна се достига за около седмица.
      • Новата храна временно се спира, ако детето отказва да я приеме или при поява на храносмилателни разстройства.
      • Храната на детето винаги се опитва. Оценяват се температурата, консистенцията и вкуса.
      • Домашното приготвяне на детски храни изисква подбор само на висококачествени и свежи продукта в храната не се добавят сол и захар.
      • Сутрешното и вечерното кърмене или хранене с мляко се запазват до 1-годишна възраст.

      Захранване на деца с алергична предразположеност

      Това са кърмачета с родители или братя/сестри с хронични алергични заболявания. За тези деца изключителното кърмене през първите 4-6 месеца е особено важно. При необхо­димост от заместване на кърмата следва да се използват т. нар. хипоалергенни (НА) млека. Захранването на тези деца следва стандартните пра­вила, като до едногодишна възраст не се предлагат следните храни: краве мляко, яйца, соя, фъстъци.
      Продължителното ограничаване на потенциално алергенни храни (яйца, краве мляко и др.) има краткосрочен ефект по отношение на алергичните прояви. Подобни рестрикции рядко водят до намалена честота на алергичните заболявания в следващите години. Хранителният план за деца с потенциална или изявена алергия следва да се изготви така, че да не води до дефицит на енергия, основни хранителни вещества, макро- и микроелементи. Прекалените ограничения могат да нарушат растежа и развитието на детето.

      Захранване на деца с ниска телесна маса

      Установява се, че тези деца имат по-големи потребности от енергия, белтък, полиненаситени мастни киселини, желязо, калиий, селен и др. От друга страна някои недоносени имат хронична патология (бронхопулмонална дисплазия и др.), съпроводена с невъзможност за усвояване на достатъчно количество храна. Важно е да се отбележи, че недоносените деца следва да се захранват съобразно т. нар. коригирана възраст – възрастта на детето, отчетена от деня на термина на майката, а не от датата на раждане (ако детето е родено един месец преди термина, в 36-та гестационна седмица, на календарна възраст 3 месеца отговаря 2 месеца коригирана възраст). За част от тези деца изключителното кърмене може да бъде неадекватно като хранене по време на болничното им лечение. Те изискват хранене с кърма, обогатена с хранителни вещества (използват се т. нар. обогатители за кърма). След изписването вкъщи спецИалните млека за деца с ниска телесна маса са добра алтернатива на кърмата. Недоносените се повлияват добре от по-ранно захранване (17-18 седмииа коригирана възраст), като се препоръчва то да се започне с каша.

      Заключение

      Храненето през първата година има дълготраен здравен ефект. Изключителното кърмене, съчетано с правилно захранване с подходящи храни, осигурява оптимално развитие на физическия и умствен потенциал на детето през следващите години. Едновременно с това се поставят основите на правилните хранителни навици и профилактиката на някои социално значими хронични заболявания като астма, диабет и затлъстяване и др.
      Използвана литература
      Дойчинова А. Хранене на детето от 0 до 3 години – III част. Педиатрия, 2008 №2, стр. 51 – 54
      Мумджиев Н. Основи на педиатрията. изд. Арсо, 2001
      Национален план за действие „Храни и хранене“ 2005 – 2010, НиООЗ
      Препоръки за здравословно хранене на кърмачета, Нацио­нален план за действие „Храни и хранене“, НЦООЗ, 2008
      Трифонова Л. Хранене на бебето. 6-то изд. Бестселър, София, 2008

      ENTAN BANNER
      LIPIBOR BANNER
      ENTAN BANNER
      LIPIBOR BANNER

      Навигация

      Предишна Предишна
      Диабет препоръки за превенция, контрол и лечение
      СледващаПродължаване
      Някои азбучни правила за общопрактикуващия лекар при лечение на наднормено тегло и затлъстяване
      Търсене
      Имунобор стик сашета
      Lekzema Banner
      Psoralek Banner
      GinGira Banner
      hemorid
      fb like

      За нас

      Списание GPNews
      Връстник на GP практиката у нас
      Единственото специализирано издание за общопрактикуващи лекари
      12 месечни книжки на жизненоважни за практиката ви теми

      Меню

      • Начало
      • За нас
      • Контакти

      Информация

      • За автори
      • Етични норми
      • За реклама

      Copyright © 2025 GPNews. Всички права запазени.

      Уеб дизайн и SEO от Трибест

      • ПОЛИТИКА GDPR
      Плъзгане нагоре
      • Начало
      • Издания
        • 2025
        • 2020 – 2024
          • 2024
          • 2023
          • 2022
          • 2021
          • 2020
        • 2015 – 2019
          • 2019
          • 2018
          • 2017
          • 2016
          • 2015
        • 2010 – 2014
          • 2014
          • 2013
          • 2012
          • 2011
          • 2010
        • 2005 – 2009
          • 2009
          • 2008
          • 2007
          • 2006
          • 2005
        • 2000 – 2004
          • 2004
          • 2003
          • 2002
          • 2001
          • 2000
      • Събития
        • Предстоящи събития
        • Конгресен календар
      • Новини
      • Статии
        • АГ и неонатология
        • Алергология
        • В света на вирусите
        • Гастроентерология
        • Дерматология и козметика
        • Ендокринология
        • Кардиология
        • Неврология и психиатрия
        • Онкология
        • Офталмология
        • Педиатрия
        • Ревматология и ставни заболявания
        • Тест по клиничен случай
        • УНГ и белодробни болести
        • Урология и нефрология
        • Хранене, диететика, метаболизъм
        • Нашето интервю
        • Природата учи
        • Историята учи
        • Други
      • Абонамент
      • За нас
      • За реклама
      • За автори
      • Етични норми
      • Контакти
      • Политика GDPR
      Търсене