Към съдържанието
  • За нас
  • За реклама
  • За автори
  • Етични норми
  • Контакти
  • Политика GDPR
    Количка 0
    Facebook
    GPNews
    • Начало
    • ИзданияРазширяване
      • 2025
      • 2020 – 2024Разширяване
        • 2024
        • 2023
        • 2022
        • 2021
        • 2020
      • 2015 – 2019Разширяване
        • 2019
        • 2018
        • 2017
        • 2016
        • 2015
      • 2010 – 2014Разширяване
        • 2014
        • 2013
        • 2012
        • 2011
        • 2010
      • 2005 – 2009Разширяване
        • 2009
        • 2008
        • 2007
        • 2006
        • 2005
      • 2000 – 2004Разширяване
        • 2004
        • 2003
        • 2002
        • 2001
        • 2000
    • СъбитияРазширяване
      • Предстоящи събития
      • Конгресен календар
    • Новини
    • СтатииРазширяване
      • АГ и неонатология
      • Алергология
      • В света на вирусите
      • Гастроентерология
      • Дерматология и козметика
      • Ендокринология
      • Кардиология
      • Неврология и психиатрия
      • Онкология
      • Офталмология
      • Педиатрия
      • Ревматология и ставни заболявания
      • Тест по клиничен случай
      • УНГ и белодробни болести
      • Урология и нефрология
      • Хранене, диететика, метаболизъм
      • Нашето интервю
      • Природата учи
      • Историята учи
      • Други
    • Абонамент
    Количка 0
    Facebook

      GPNews
      ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
      • VIII Национална конференция по алергология очерта съвременните тенденции в диагностиката и лечението на астмата и алергичните заболявания
      • Организацията на помощник-фармацевтите влезе в Европейската асоциация на аптечните техници
      • НЗОК и БЛС подписват анекса към НРД в четвъртък
      • 3,14 е оценката на държавата по „детско здраве“ в „Бележник 2025“
      • Класифицират биомаркерите като инвитро диагностични медицински изделия
      В къщи / Хранене, диететика, метаболизъм / Медът

      Медът

      отGP News публикувано на 01.02.200013.09.2022 Хранене, диететика, метаболизъм
      медът

      Брой 2/2000

      Доц. д-р Донка Байкова,
      Институт по хранене

      Медът е позната и предпочитана храна от древни времена. Още преди 2500 г. Хипократ е писал: „Медът е полезен и дава добър цвят на лицето“, а Авицена „Ако искаш да запазиш младостта си, яж мед“.

      Upper dyspeptic syndrome ad

      Пчелният мед е концентриран захарен продукт с лесно усвоими мо­но -и дизахариди, които бързо дос­тавят необходимата за работата на миокарда и мозъка енергия. Той е високо енергийна храна: 100 гр имат 310 Кк. Установено е, че необходимото дневно количество за човешкия организъм е 60 гр.

      Хранителните и лечебни свойст­ва на пчелния мед се дължат на неговия уникален състав и съотношението на съставките, които са над 400. Безусловно съставът и качествата зависят от пашата, а България е от малкото страни в света, където виреят над 3000 вида лечеб­ни растения. Медът съдържа ензими (каталаза, инбертаза, липаза, ди­астаза, фосфатаза), плодови киселини (ябълчна, млечна, лимонова, оксалова), ароматни вещества, декстрини, азотисти съединения, витамини (В 1, 6, 12, биотини, никотинова, пантотенова, фолиева киселина), минерални со­ли (К, Na, Са, Мд, Fe). Интересно е да напомним, че съотношението на минералните вещества в меда е същото като това в човешкия организъм, поради което е добър алкализатор. Поради наличието на мравчена киселина и някои други противомикробни вещества, медът е чудесен природен, естест­вен консервант.

      Като лечебно средство медът се използва при заболявания на сърцето, бъбреците, стомаха, нервната система, кожата. Дневната максимална доза за възрастни е 100-200 гр, разпределена на три приема: сутрин 30-60 гр, обед 40-80 гр и ве­чер 30-60 гр 1-2 ч. преди или 3 ч. след ядене. Курсът на лечение трае обикновено 2 месеца.

      Като слабително средство 100 гр мед се разтваря в чаша топла вода и се пие на гладно. Като сънотворно средство 50 гр мед се приемат със 100 мл вода или прясно мляко. При хронично болни се назначават по 100-150 гр мед дневно за възрастни и 30-40 гр за деца. Профилактичната доза е поне 1 супена лъжица мед на ден.

      Проведени от нас експериментални проучвания показаха, че при паралелно третиране на подопитни животни с канцерогенни фактори и физиологична или висока доза мед 60% от животните не развиват туморни новообразования.

      Добре е общопрактикуващият лекар да знае, че термичната обра­ботка на меда над 36-37ОС намалява антибактериалните му качества и разрушава някои от съдържащите се в него ензими. И още нещо. С най-висок лечебен ефект е медът „на пита“. В запечатката има мед, прашецови зърна, восък, прополис. Това е истинският зрял мед, а колкото повече са останалите съставки, толкова по-полезен и той.

      ENTAN BANNER
      LIPIBOR BANNER
      ENTAN BANNER
      LIPIBOR BANNER

      Навигация

      Предишна Предишна
      Изофлавони и рак
      СледващаПродължаване
      Брой 2/2000
      Търсене
      Имунобор стик сашета
      Lekzema Banner
      Psoralek Banner
      GinGira Banner
      hemorid
      fb like

      За нас

      Списание GPNews
      Връстник на GP практиката у нас
      Единственото специализирано издание за общопрактикуващи лекари
      12 месечни книжки на жизненоважни за практиката ви теми

      Меню

      • Начало
      • За нас
      • Контакти

      Информация

      • За автори
      • Етични норми
      • За реклама

      Copyright © 2025 GPNews. Всички права запазени.

      Уеб дизайн и SEO от Трибест

      • ПОЛИТИКА GDPR
      Плъзгане нагоре
      • Начало
      • Издания
        • 2025
        • 2020 – 2024
          • 2024
          • 2023
          • 2022
          • 2021
          • 2020
        • 2015 – 2019
          • 2019
          • 2018
          • 2017
          • 2016
          • 2015
        • 2010 – 2014
          • 2014
          • 2013
          • 2012
          • 2011
          • 2010
        • 2005 – 2009
          • 2009
          • 2008
          • 2007
          • 2006
          • 2005
        • 2000 – 2004
          • 2004
          • 2003
          • 2002
          • 2001
          • 2000
      • Събития
        • Предстоящи събития
        • Конгресен календар
      • Новини
      • Статии
        • АГ и неонатология
        • Алергология
        • В света на вирусите
        • Гастроентерология
        • Дерматология и козметика
        • Ендокринология
        • Кардиология
        • Неврология и психиатрия
        • Онкология
        • Офталмология
        • Педиатрия
        • Ревматология и ставни заболявания
        • Тест по клиничен случай
        • УНГ и белодробни болести
        • Урология и нефрология
        • Хранене, диететика, метаболизъм
        • Нашето интервю
        • Природата учи
        • Историята учи
        • Други
      • Абонамент
      • За нас
      • За реклама
      • За автори
      • Етични норми
      • Контакти
      • Политика GDPR
      Търсене