Към съдържанието
  • За нас
  • За реклама
  • За автори
  • Етични норми
  • Контакти
  • Политика GDPR
    Количка 0
    Facebook
    GPNews
    • Начало
    • ИзданияРазширяване
      • 2025
      • 2020 – 2024Разширяване
        • 2024
        • 2023
        • 2022
        • 2021
        • 2020
      • 2015 – 2019Разширяване
        • 2019
        • 2018
        • 2017
        • 2016
        • 2015
      • 2010 – 2014Разширяване
        • 2014
        • 2013
        • 2012
        • 2011
        • 2010
      • 2005 – 2009Разширяване
        • 2009
        • 2008
        • 2007
        • 2006
        • 2005
      • 2000 – 2004Разширяване
        • 2004
        • 2003
        • 2002
        • 2001
        • 2000
    • СъбитияРазширяване
      • Предстоящи събития
      • Конгресен календар
    • Новини
    • СтатииРазширяване
      • АГ и неонатология
      • Алергология
      • В света на вирусите
      • Гастроентерология
      • Дерматология и козметика
      • Ендокринология
      • Кардиология
      • Неврология и психиатрия
      • Онкология
      • Офталмология
      • Педиатрия
      • Ревматология и ставни заболявания
      • Тест по клиничен случай
      • УНГ и белодробни болести
      • Урология и нефрология
      • Хранене, диететика, метаболизъм
      • Нашето интервю
      • Природата учи
      • Историята учи
      • Други
    • Абонамент
    Количка 0
    Facebook

      GPNews
      ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
      • VIII Национална конференция по алергология очерта съвременните тенденции в диагностиката и лечението на астмата и алергичните заболявания
      • Организацията на помощник-фармацевтите влезе в Европейската асоциация на аптечните техници
      • НЗОК и БЛС подписват анекса към НРД в четвъртък
      • 3,14 е оценката на държавата по „детско здраве“ в „Бележник 2025“
      • Класифицират биомаркерите като инвитро диагностични медицински изделия
      В къщи / Хранене, диететика, метаболизъм / Изофлавони и рак

      Изофлавони и рак

      отGP News публикувано на 01.02.200013.09.2022 Хранене, диететика, метаболизъм
      Изофлавони

      Брой 2/2000

      Проф. д-р Лукан Балабански

      Защитната роля на соята

      Upper dyspeptic syndrome ad

      Преди 2-3 десетилетия Doll и Peto посочиха, че хранителните въздействия са рисков фак­тор за около 35% от злокачествените новообразования.

      За някои форми на рак това въздействие на хранителни­те фактори е още по-значимо такива са раковите локализации в храносмилателния тракт на устната кухина, фаринса, хранопровода, стомаха, дебелото и правото черво. Редица съставки на хра­ните досега са посочени като учас­тници в карциногенезата било като промотори, които улесняват малигнената дегенерация, било като инициатори, които пряко допринасят за възникване на тумори (животински масти, червени меса, алкохол и др.). В онкологията е познато и понятието протектори, които противодействат на ракообразуването (хранителни влакнини, калций, витамин Д плодове, зеленчуци).

      Изофлавоните, и най-вече генистенът, причиняван удължаване на менструалните цикли и на възрастта с менструални цикли. Удължаването на менструалния цикъл с 2,5 дни е един от механизмите на антиканцерогенното действие на генистена, защото чрез тази промяна организма се излага на по-малко въздействие на естрогените, кои­то съучастват в генезата на рака на гърдата и на матката.

      Консумирането на соеви продук­ти намалява с 50% риска от рак на гърдата при жени в менопауза.

      За генистена и за други изофлабо­ни е доказано, че подтискат действието на тирозин-киназата, както и на редица ензимни активности, които контролират развитието на клетки.

      Досега са публикувани повече от 100 изследвания, които показват, че invitro генистенът спира развитието на различии видове ракови клет­ки, вклъчително на гърдата, дебело­то черво, простатата, както и при левкемия. Повече от 20 изследвания са публикувани, най-вече при азиатци, които показват, че консумиране­то на соя, макар и само един път на ден, намалява риска от рак, най-вече рак на гърдата, но също так а на де­белото черво, на ректума, на белия дроб, на стомаха и на простатата.

      В проучване, осъществено в университетската болница на Манчестър (Великобритания), бе установено, че генистенът, респективно неговият метаболит генистин, е високоефективен фитоестроген, който спира растежа на раковите клетки на простатата посредст­вом потискане на синтезата на ДНК и индукция на апоптозата.

      Може да се приеме, че генистенът е потенциално лечебно средство за третиране на хипертрофията, аде­нома и рака на простатата.

      За сега може да се счита, че соевите генистен и дайдзен имат защит­на (профилактична) роля, намалявайки риска от рак на простатата в началната фаза на болестта.

      Около десетина контролни изслед­вания за корелацията между консумацията на соева храна и рак на червата са извършени в Китай, Япония и етнически японци, живеещи в САЩ. По-голяма част от проучванията потвърждават, че соя­та ежедневна храна за тези популации има защитна функция, като намалява риска от рака на дебелото черво. Изследване ин витро с генистен и дайдзен бе открито, че растежът на злокачествените клетки от рак на дебелото черво значимо се възпрепятства от тези два изофлавона.

      Отдавна е направило впечатле­ние на учените, че жените в Далечния изток (Китай, Япония) по-рядко боледуват от женските форми на рак на яйчниците, на матката, на гърдата. Изследвания ин битро с ге­нистен и тиацофорин са потвърдили, че тези вещества възпират малигнизацията и допринасят за пълната диференциация на клетките. От друга страна, за отбелязване е, че генистенът потенцира натрупбането им през мембраните.

      Неотдавна проучване върху миш­ки показа, че генистенът забавя растежа на клетките на меланомата един от най-злокачествените тумори. Антипромоторен и антиинициращ ефект е бил съобщен за генистена и при карцином на кожата. Отчасти тези ефекти се свързват със соевите инхибитори на тирозин-киназата, които стопират метастазите на раковите клетки.

      През 1998 г. на симпозиум в Брюксел бе докладвано за превантивно и лечебно действие на генистена при рак на белите дробове генистенът значимо потиска формирането на тумор в белите дробове и води до удължаване на живота на опитните животни, развили такъв тумор.

      В Харвардския медицински колеж е осицествено проучване върху връзката на соевите изофлавони и рака на пикочния мехур. Установено е, че генистенът и дайдзенът потискат ангиогенезата, увеличават апопто­зата и намаляват пролиферацията на туморната тъкан.

      ENTAN BANNER
      LIPIBOR BANNER
      ENTAN BANNER
      LIPIBOR BANNER

      Навигация

      Предишна Предишна
      Remestyp в спешната медицина
      СледващаПродължаване
      Медът
      Търсене
      Имунобор стик сашета
      Lekzema Banner
      Psoralek Banner
      GinGira Banner
      hemorid
      fb like

      За нас

      Списание GPNews
      Връстник на GP практиката у нас
      Единственото специализирано издание за общопрактикуващи лекари
      12 месечни книжки на жизненоважни за практиката ви теми

      Меню

      • Начало
      • За нас
      • Контакти

      Информация

      • За автори
      • Етични норми
      • За реклама

      Copyright © 2025 GPNews. Всички права запазени.

      Уеб дизайн и SEO от Трибест

      • ПОЛИТИКА GDPR
      Плъзгане нагоре
      • Начало
      • Издания
        • 2025
        • 2020 – 2024
          • 2024
          • 2023
          • 2022
          • 2021
          • 2020
        • 2015 – 2019
          • 2019
          • 2018
          • 2017
          • 2016
          • 2015
        • 2010 – 2014
          • 2014
          • 2013
          • 2012
          • 2011
          • 2010
        • 2005 – 2009
          • 2009
          • 2008
          • 2007
          • 2006
          • 2005
        • 2000 – 2004
          • 2004
          • 2003
          • 2002
          • 2001
          • 2000
      • Събития
        • Предстоящи събития
        • Конгресен календар
      • Новини
      • Статии
        • АГ и неонатология
        • Алергология
        • В света на вирусите
        • Гастроентерология
        • Дерматология и козметика
        • Ендокринология
        • Кардиология
        • Неврология и психиатрия
        • Онкология
        • Офталмология
        • Педиатрия
        • Ревматология и ставни заболявания
        • Тест по клиничен случай
        • УНГ и белодробни болести
        • Урология и нефрология
        • Хранене, диететика, метаболизъм
        • Нашето интервю
        • Природата учи
        • Историята учи
        • Други
      • Абонамент
      • За нас
      • За реклама
      • За автори
      • Етични норми
      • Контакти
      • Политика GDPR
      Търсене