Към съдържанието
  • За нас
  • За реклама
  • За автори
  • Етични норми
  • Контакти
  • Политика GDPR
    Количка 0
    Facebook
    GPNews
    • Начало
    • ИзданияРазширяване
      • 2025
      • 2020 – 2024Разширяване
        • 2024
        • 2023
        • 2022
        • 2021
        • 2020
      • 2015 – 2019Разширяване
        • 2019
        • 2018
        • 2017
        • 2016
        • 2015
      • 2010 – 2014Разширяване
        • 2014
        • 2013
        • 2012
        • 2011
        • 2010
      • 2005 – 2009Разширяване
        • 2009
        • 2008
        • 2007
        • 2006
        • 2005
      • 2000 – 2004Разширяване
        • 2004
        • 2003
        • 2002
        • 2001
        • 2000
    • СъбитияРазширяване
      • Предстоящи събития
      • Конгресен календар
    • Новини
    • СтатииРазширяване
      • АГ и неонатология
      • Алергология
      • В света на вирусите
      • Гастроентерология
      • Дерматология и козметика
      • Ендокринология
      • Кардиология
      • Неврология и психиатрия
      • Онкология
      • Офталмология
      • Педиатрия
      • Ревматология и ставни заболявания
      • Тест по клиничен случай
      • УНГ и белодробни болести
      • Урология и нефрология
      • Хранене, диететика, метаболизъм
      • Нашето интервю
      • Природата учи
      • Историята учи
      • Други
    • Абонамент
    Количка 0
    Facebook

      GPNews
      ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
      • Частните болници отново ще провеждат обществени поръчки за лекарства по НЗОК
      • Близо 100 млн. лв. е заплатила НЗОК за скъпоструващи лекарства за деца през 2024 г.
      • На първо четене: Частните болници да провеждат обществени поръчки за лекарства
      • Според анализ на БАПЗГ: Два пъти по-малко от необходимото са медсестрите в болниците ни
      • Ваксина срещу херпес зостер намалява риска от сърдечни заболявания с 8 години
      В къщи / Хранене, диететика, метаболизъм / Препоръки за здравословно хранене на населението над 18 години в България

      Препоръки за здравословно хранене на населението над 18 години в България

      отGP News публикувано на 01.09.200713.09.2022 Хранене, диететика, метаболизъм

      Брой 9/2007

      ст.н.с. Д-р Ст. Петрова, дм и сътр.

      Продължение от бр. 07/2007 г.

      Upper dyspeptic syndrome ad

      Препоръка 12. ПРИГОТВЯЙТЕ И СЪХРАНЯВАЙТЕ ХРАНАТА ПО НАЧИН, ОСИГУРЯВАЩ НЕЙНОТО КАЧЕСТВО И БЕ30ПАСН0СТ

      Правилното приготвяне и съхраняване на храната осигурява минимални загуби на хранителни вещества, запазване на биологичната пълноценност, високо качество и безопасност на хра­ните.

      Запазването на биологичната пълноценност на храната е важно за постигане на здравословно хранене.
      Препоръчва се топлинна обработка на храни­те, която максимално запазва полезните им съставки. За тази цел са подходящи варене на пара, задушаване, печене. При варенето на пара хранителните вещества се съхраняват в най-голяма степен. Ако зеленчуците се варят, те трябва да се поставят в кипяща, леко посолена вода, която да ги покрива напълно, а съдът да е с капак, за да се намали разрушаването на витамините. Тъй като повечето от витамините преминават във водата, препоръчително е зеленчуци­те да се готвят в минимално количество вода за кратко време. варенето, задушаването и печенето да се извършват при умерена температу­ра. Прегарянето на храните при печене на грил, скара (барбекю) или във фурна, продължителното пържене при високи температури, опушването на месата и рибите води до образуване на вредни за здравето вещества

      Размразяването на месото и рибата е препоръ­чително да бъде бавно за запазване на качеството им, но това трябва да става в хладилни усло­вия, с оглед предпазването им от микробна раз­вала. Замразените зеленчуци обаче трябва да се поставят директно в гореща вода без да се размразяват предварително. Течната част на консервираните зеленчуци и плодове е препоръчително да се използва, защото в нея се съдържа голяма част от водноразтворимите витамини и минерални вещества на продуктите.

      Осигуряването на микробиологична безопас­ност при приготвяне и съхранение на храната е също важно за здравословното хранене.

      Храната може са замърси с микроби на всеки етап от нейното производство, съхранение и кулинарна обработка. Спазвайки хигиенните пра­вила обаче, можем да предотвратим възникването на хранителни отравяния, които могат сериозно да увредят здравето.

      Практически препоръки за осигуряване на безопасни храни:
      Използвайте безопасни сурови храни и чис­та вода
      ♦ Не консумирайте храна извън срока на годност, отбелязан на етикета.
      ♦ Не купувайте риба, която не се съхранява в лед.
      ♦ Не купувайте меса и месни продукти, мляко и млечни продукти, яйца, несъхранявани в хладил­ни условия.
      ♦ Отстранявайте всички части на зеленчуците и плодовете, които са увредени и загнили.
      ♦ При съмнение за замърсяване на водата, пред­варително я преварявайте.
      Съблюдавайте хигиена при приготвяне на храната.
      ♦ Мийте ръцете си преди и след приготвяне на храната, след приготвяне на сурови храни преди да докосвате готова за консумирана храна.
      ♦ всички повърхности и прибори в кухнята трябва да се поддържат чисти, често сменяйте гъбите за миене на съдове и кухненските кърпи.
      Избягвайте контакт на сурови и готови за консумация храни при тяхната обработка и съхранение.
      ♦ Режете различните видове сурови храни и хра­ните, готови за консумация отделно, по възможност на различни дъски.
      ♦ Мийте с гореща вода и сапун дъските за рязане на храни и ножовете след рязане на сурово месо и риба, преди рязане на други сурови храни или готови за консумация продукти.
      ♦ Съхранявайте суровите меса и риба на най-долния рафт в хладилника, добре опаковани или в затворени кутии, за да избегнете евентуално замър­сяване с изтекли от тях сокове на готови за кон­сумация храни.
      Термичната обработка на животинските про­дукти (месо, птици, риба, яйца) трябва да е достатъчно продължителна при температура над 70 °С, за да унищожат микроорганизмите във вътрешността на продуктите.

      Съхранявайте сготвената храна при темпе­ратура над 60 °С до нейното сервиране, а храна­та за по-късна консумация бързо изстудявайте и поставяйте в хладилник.
      Съхранявайте храните в хладилника опаковани, в затворени кутии или покрити.
      Никога не размразявайте месо и риба на стайна температура. Размразяването да става в хладилник, в студена вода или микровълнова печка.

      Подгрявайте сготвената храна преди консумация при температура не по-ниска от 70 °С, за да се унищожат размножилите се микроорганизми по време на съхранението.

      КАРТИННО ИЗОБРАЖЕНИЕ НА ПРЕПОРЪКИТЕ ЗА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ
      Пирамидата за здравословно хранене представлява картинно изображение на основните препоръки за хранене.
      Пирамидата е разделена на сектори, които включват отделните групи храни. Тя отразява основния принцип на здравословното хранене разнообразието на хранителния прием, който се постига чрез ежедневна консумация на представители от в групи храни. Големината на секторите съответства на съотношението на препоръчаните количества за консумация на храните от отделните групи.
      Групите храни са разпределени в три пояса, оцветени в сигналните цветове на светофара. В зеления пояс на основата на пирамидата са включени растителните храни зеленчуци, плодове, зърнени храни и картофи, които представляват основния дял от общото количество на ежедневната храна. в жълтия пояс се намират храните от животински произход, които са важни за здра­вословното хранене, но трябва да се консумират в no-малки количества. Тук са включени и растителни продукти като бобови храни и ядки, кои­то са богати на белтък и са растителна алтернатива на животинските белтъчни храни. Тук са и растителните масла, препоръчвани като добавени мазнини, но с тяхната консумация трябва да се внимава, тъй като мазнините са най-богатите на енергия храни. в червения пояс, на върха на пирамидата са разположени храните, консумацията на които трябва да се ограничава животинските мазнини, захарните и сладкарските продукти.
      Под пирамидата ще видите препоръчаните за ежедневен прием осем чаши вода, фигурите на ходещите и тичащи хора напомнят за голямото значение на физическата активност за поддържане на здравословно тегло.

      ENTAN BANNER
      LIPIBOR BANNER
      ENTAN BANNER
      LIPIBOR BANNER

      Навигация

      Предишна Предишна
      Хипогликемия – етиология, класификация, клинична изява и лечение
      СледващаПродължаване
      Големите имена в българската офталмология
      Търсене
      Имунобор стик сашета
      Lekzema Banner
      Psoralek Banner
      GinGira Banner
      hemorid
      fb like

      За нас

      Списание GPNews
      Връстник на GP практиката у нас
      Единственото специализирано издание за общопрактикуващи лекари
      12 месечни книжки на жизненоважни за практиката ви теми

      Меню

      • Начало
      • За нас
      • Контакти

      Информация

      • За автори
      • Етични норми
      • За реклама

      Copyright © 2025 GPNews. Всички права запазени.

      Уеб дизайн и SEO от Трибест

      • ПОЛИТИКА GDPR
      Плъзгане нагоре
      • Начало
      • Издания
        • 2025
        • 2020 – 2024
          • 2024
          • 2023
          • 2022
          • 2021
          • 2020
        • 2015 – 2019
          • 2019
          • 2018
          • 2017
          • 2016
          • 2015
        • 2010 – 2014
          • 2014
          • 2013
          • 2012
          • 2011
          • 2010
        • 2005 – 2009
          • 2009
          • 2008
          • 2007
          • 2006
          • 2005
        • 2000 – 2004
          • 2004
          • 2003
          • 2002
          • 2001
          • 2000
      • Събития
        • Предстоящи събития
        • Конгресен календар
      • Новини
      • Статии
        • АГ и неонатология
        • Алергология
        • В света на вирусите
        • Гастроентерология
        • Дерматология и козметика
        • Ендокринология
        • Кардиология
        • Неврология и психиатрия
        • Онкология
        • Офталмология
        • Педиатрия
        • Ревматология и ставни заболявания
        • Тест по клиничен случай
        • УНГ и белодробни болести
        • Урология и нефрология
        • Хранене, диететика, метаболизъм
        • Нашето интервю
        • Природата учи
        • Историята учи
        • Други
      • Абонамент
      • За нас
      • За реклама
      • За автори
      • Етични норми
      • Контакти
      • Политика GDPR
      Търсене