Към съдържанието
  • За нас
  • За реклама
  • За автори
  • Етични норми
  • Контакти
  • Политика GDPR
    Количка 0
    Facebook
    GPNews
    • Начало
    • ИзданияРазширяване
      • 2025
      • 2020 – 2024Разширяване
        • 2024
        • 2023
        • 2022
        • 2021
        • 2020
      • 2015 – 2019Разширяване
        • 2019
        • 2018
        • 2017
        • 2016
        • 2015
      • 2010 – 2014Разширяване
        • 2014
        • 2013
        • 2012
        • 2011
        • 2010
      • 2005 – 2009Разширяване
        • 2009
        • 2008
        • 2007
        • 2006
        • 2005
      • 2000 – 2004Разширяване
        • 2004
        • 2003
        • 2002
        • 2001
        • 2000
    • СъбитияРазширяване
      • Предстоящи събития
      • Конгресен календар
    • Новини
    • СтатииРазширяване
      • АГ и неонатология
      • Алергология
      • В света на вирусите
      • Гастроентерология
      • Дерматология и козметика
      • Ендокринология
      • Кардиология
      • Неврология и психиатрия
      • Онкология
      • Офталмология
      • Педиатрия
      • Ревматология и ставни заболявания
      • Тест по клиничен случай
      • УНГ и белодробни болести
      • Урология и нефрология
      • Хранене, диететика, метаболизъм
      • Нашето интервю
      • Природата учи
      • Историята учи
      • Други
    • Абонамент
    Количка 0
    Facebook

      GPNews
      ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
      • Частните болници отново ще провеждат обществени поръчки за лекарства по НЗОК
      • Близо 100 млн. лв. е заплатила НЗОК за скъпоструващи лекарства за деца през 2024 г.
      • На първо четене: Частните болници да провеждат обществени поръчки за лекарства
      • Според анализ на БАПЗГ: Два пъти по-малко от необходимото са медсестрите в болниците ни
      • Ваксина срещу херпес зостер намалява риска от сърдечни заболявания с 8 години
      В къщи / Хранене, диететика, метаболизъм / Соята „Заместникът на животинските белтъци“

      Соята „Заместникът на животинските белтъци“

      отGP News публикувано на 03.12.201813.09.2022 Хранене, диететика, метаболизъм
      Соя

      Брой 11/2018

      Д-р K. Хаджилазов
      Ендокринологично отделение, СБАЛДБ, МУ – София

      Напоследък все повече се дискутира относно здравословния начин на живот, като част от коментарите засягат редица въпроси, свързани с консумацията или не на животински продукти. Всъщност обаче, оказва се, че и вегетарианците, и веганите, и непостещите могат да си живеят до дълбока старост. Но възниква въпроса – при какво здраве? Или казано по друг начин – заболяват ли едните от сърдечно-съдови заболявания или метаболитен синдром например, повече от другите?

      Upper dyspeptic syndrome ad

      Всъщност, от научна гледна точка (освен от чисто хуманна) в спора се акцентира основно върху съдържанието на наситени мазнини в животинските продукти, но много рядко се обръща внимание и на другия важен и неотменен компонент на всяка органична клетка – белтъците! С оглед на това, редица проучвания се опитаха да съпоставят редица растителни източници на белтъци спрямо месото с надеждата да го заменят. Като че ли най-обсъжданото растение в тази насока се оказа соята.

      Соята е открита преди повече от 6000 г. в Китай. Днес обаче Поднебесната империя е едва на 4-то място по добива й (едва 6%), изпреварена значително от първенеца САЩ (35%), следвани от Бразилия (26%) и Аржентина (20%), като всичките взети заедно произвеждат почти целия 300 млн. тонов добив на соя годишно в света.

      А пък у нас още преди 20 г. масово по магазините навлязоха соеви кебапчета, кюфтета, шницели и подобни. Но само няколко години по-късно настъпи отлив от тях. Дори много хора старателно се вглеждат в етикетите за присъствие на соя в най-различни продукти – и месни, и млечни, и растителни. Защо ли?

      Всъщност, основната разлика в белтъчния състав между месото и растенията е присъствието на аминокиселините – основен маркер за пълноценността на даден вид продукт. В природата съществуват 20 аминокиселини (АК), необходими на човека – 8 от тях са незаменими, т.е. тях не можем да си ги синтезираме, а ги получаваме чрез храната. Единствено животинските продукти ги съдържат в готов вид, в частност месото. В действителност соята е едно от растенията, в чийто състав присъстват всички АК. Както и редица други съставки.

      Привържениците на вегетарианството трябва обаче да имат предвид няколко съществени особености за соята!

      В Азия се консумира много, но необработена и/или ферментирала соя (темпе, мисо, нато, тамари) и то повече като подправка, докато в САЩ и Европа – неферментирала и подложена на разнообразни обработки, които повече или по-малко модифицират състава й и намаляват ползите й. Така например, количеството на полезните фитоестрогени за жените в менопауза, в млада възраст могат да се окажат крайно нежелателни, дори вредни при приемането им от деца, подрастващи, девойки, също и от мъжете! Широко рекламираното соево мляко в количество 2 ч. чаши се равнява на 1 противозачатъчна таблетка, което нарушава фертилитета, т.е. възможността за забременяване при жените, а при децата същото количество – до преждевременно полово съзряване при момичета, забавено при момчетата! Харвардско проучване от 2008 г установява при мъже, приемащи еквивалент на 1 чаша соево мляко или 50 гр соя, настъпване на намаление с 20% на тестостерона и с 50% броя на сперматозоидите, както и намаление на либидото и мускулната маса!

      При по-голям прием на соя е възможно да се наруши синтеза и на щитовидните хормони, водещо до хипотиреоидизъм, а съдържащата се фитиновата киселина – до намалено усвояването на Ca, Mg, Cu, Fe, Zn, с което да се намали костната плътност!

      При някои от съвременните методи за обработка, използвани в модерните страни, се образуват токсичните лизиноаланин и нитрозоамини, както и широко употребявания мононатриев глутамат (използван за подсилване и модифициране на вкуса на най-различни храни и напитки). Високотемпературните обработки водят до разрушаване на редица от полезните соеви протеини и значително намаляват усвояемостта и биологичната им стойност.

      Някои от съставките на соята имат и доказан благоприятен ефект в човешкото тяло – богатството на лизин и лецитин води до редукция на серумните нива на ОХ и ЛДЛ, както и натрупването им в ЧД и възстановяването на мозъчните и нервните клетки. Влакнините съдействат за извеждане от организма на тежки метали. Правилната употреба на соеви деривати съдейства за намаление на симптомите на менопауза, както и консумацията на малки количества соя намалява риска от рак на простата при мъжете с 30%.

      Едновременно с това, отсъствието на ХЛ прави соята подходяща за консумация и от хора с наднормено тегло и дислипидемии, както и от такива с глутенова ентеропатия и лактазна непоносимост. Под формата пък на соево мляко човек може да получи 15 пъти повече желязо, сравнено със съдържащото се в кравето мляко и то при почти 2 пъти по-малка калоричност (34 ккал/100 г спрямо 58 ккал).

      Така популярният соев сос притежава стократно по-мощна антиоксидантна активност спрямо лимоните напр., както и почти цялата палитра от витамини от група В, както и минерали като калий, магнезий, мед, цинк, с което облекчава симптоми като главоболие, мускулни крампи, отоци и пр. Всичко това обаче е валидно, ако бъде произведен по класическата технология на поне няколко месечна ферментация, а не чрез съвременните процеси на химична хидролиза чрез солна или сярна киселини.

      Анализирайки тези факти, употребяващите соя е уместно много внимателно да преценят ползите и рисковете при приема на соя и соеви продукти, съобразени изключително с възрастта, пола, както и с количеството й и начина й на обработка!

      КупиАбонамент

      ENTAN BANNER
      LIPIBOR BANNER
      ENTAN BANNER
      LIPIBOR BANNER

      Навигация

      Предишна Предишна
      Съвременни проучвания върху особеностите на кожния микробиом при пациенти с атопичен дерматит
      СледващаПродължаване
      Бестселърът на проф. д-р Хенри Марш „На първо място, не вреди!” вече и на български език
      Търсене
      Имунобор стик сашета
      Lekzema Banner
      Psoralek Banner
      GinGira Banner
      hemorid
      fb like

      За нас

      Списание GPNews
      Връстник на GP практиката у нас
      Единственото специализирано издание за общопрактикуващи лекари
      12 месечни книжки на жизненоважни за практиката ви теми

      Меню

      • Начало
      • За нас
      • Контакти

      Информация

      • За автори
      • Етични норми
      • За реклама

      Copyright © 2025 GPNews. Всички права запазени.

      Уеб дизайн и SEO от Трибест

      • ПОЛИТИКА GDPR
      Плъзгане нагоре
      • Начало
      • Издания
        • 2025
        • 2020 – 2024
          • 2024
          • 2023
          • 2022
          • 2021
          • 2020
        • 2015 – 2019
          • 2019
          • 2018
          • 2017
          • 2016
          • 2015
        • 2010 – 2014
          • 2014
          • 2013
          • 2012
          • 2011
          • 2010
        • 2005 – 2009
          • 2009
          • 2008
          • 2007
          • 2006
          • 2005
        • 2000 – 2004
          • 2004
          • 2003
          • 2002
          • 2001
          • 2000
      • Събития
        • Предстоящи събития
        • Конгресен календар
      • Новини
      • Статии
        • АГ и неонатология
        • Алергология
        • В света на вирусите
        • Гастроентерология
        • Дерматология и козметика
        • Ендокринология
        • Кардиология
        • Неврология и психиатрия
        • Онкология
        • Офталмология
        • Педиатрия
        • Ревматология и ставни заболявания
        • Тест по клиничен случай
        • УНГ и белодробни болести
        • Урология и нефрология
        • Хранене, диететика, метаболизъм
        • Нашето интервю
        • Природата учи
        • Историята учи
        • Други
      • Абонамент
      • За нас
      • За реклама
      • За автори
      • Етични норми
      • Контакти
      • Политика GDPR
      Търсене