70% от обажданията за спешна помощ в София не са спешни

70% от обажданията за спешна помощ в София не са спешни
468×60 – top

Около 70 на сто от обажданията в Спешната помощ са фалшиви или не са спешни. Това показва справка на столичния център, съобщи bTV. Загубите от тези повиквания достигат до 16 милиона лева само за тази година. Информация за санкционирани няма.

Всеки ден ден диспечерите в Спешна помощ получават десетки обаждания за зъбобол, температура, колики в стомаха и други неспешни състояния, посочват работещите в Спешна помощ. В репортаж телевизията посочва, че за две смени в спешната помощ в София са постъпили 300 повиквания, от които 220 не са били спешни. Едно напразно разкарване на линейка струва 250 лева или за дежурствата са изразходени близо 57 хил. лева ненужно. Законът предвижда санкции от 300 до 2000 лв. за подалите фалшив сигнал или такъв, който не е спешен. Медиците припомнят, че докато се отзовават на сигнал за състояние, което не е спешно, може някой наистина в тежко състояние да има нужда от медицинска помощ.

От здравното министерство и от МВР не са отговорили на въпроси на медиата дали има санкционирани за фалшиви сигнали към спешната помощ. От столичния център за спешна помощ са казали, че и двете институции не са им искали справка за такива сигнали

468×60 – bottom

Подобни

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

728×90 – bottom