Брой 3/2008
Доц. Р. Комитова, д. м.
Лucтepuoзaтa е рядко заболяване, свързано с прием на контаминирана храна. въпреки и и малката си честота, тя е сериозен проблем за общественото здравеопазване поради високия леталитет (23%), за разлика от други ентеропатозени, напр. салмонелите. Рискови групи са възрастни > 70 г., бременни, новородени и лица, с клетъчен имунен дефицит (неоплазми, органотрансплантирани, на кортикостероидна терапия, лица с ХИв-инфекция). Предвид нарастване броя на възрастните и имунокомпрометираните пациенти, се очаква заболяването да се среща по-често.
Listeria monocytogenes пеихрофилен мижроорганизъм с уникално размножаване
Причинителят Listeria monocytogenes е Грам (+) вътреклетъчен подвижен факултативен анаероб. Микроорзанизмът е широко разпространен в околната среда. Открива се в почва, в канални води и е част от нормалната чревна флора на много бозайници. Основен резорвоар са много диви и домашни животни болни или преносители. Заразяването става при консумация на контаминирани храни:
От животински произход:
♦ недостатъчно термично обработено месо,
♦ непастьоризирано мляко и млечни продукти,
Зеленчуци и морски храни замърсени с почва или животински тор.
Меките сирена и непастьоризираното мляко са най-честите контаминирани млечни продукти. Способността на Listeria monocytogenes да се размножава при 4 °С (психрофилен микроорганизъм, т.е. живеещ на студено) повишава риска от заболяване при консумация на контаминирана храна, съхранявана продължително при хладилни условия, без последващо достатъчно затопляне. Listeria monocytogenes притежава уникален вътреклетъчен цикъл на размножаване, при който се разпространява директно от клетка в клетка, без да преминава през извънклетъчното пространство, „заобикаляйки” хуморалния отговор. Независимо че заразяването става чрез контаминирана храна, при повечето заболели липсват гастроинтестинални прояби листериите попадат в кръвното русло директно или включено в моноцитите. Способността да избягва извънклетъчното пространство обяснява предразположеността на имунокомпрометирани, новородени и бременни към заболяването. Клетъчно-медиираният имунитет е решаващ за контрола на вътреклетъчните микроорганизма. При пациентите с ХИВ рискът за заболяване е 300 пъти по-голям, в сравнение с лицата с интактен имунитет. Такава опасност липсва при дефицит на имуноглобулини или комплемент.
Климична картина
Клиничните прояви варират от самоограничаващо се фебрилно заболяване до бактериемия, менингит, енцефалит и неонателен менингит, сепсис и мъртво раждане.
Аистериоза при бременни
Среща се 20 пъти по-често при бременни, като 1/3 от всички регистрирани случаи на листериоза са при тях. Предпоставка са имунологичните промени през бременността. Изявява се най-често през третия триместър. Протича като самоограничаващо се грипоподобно заболяване; рядко има гадене, повръщане, диария по време на бактериемичната фаза. Най-често обаче инфекцията е безсимптомна. По неизвестни причини засягането на нербната система, което е често при другите рискови групи, при бременните е рядко. Прогнозата е благоприятна, дори без лечение. въпреки лекото протичане при трансплацентарно предаване може да последва преждевременно
раждане, инфекция на новороденото или мъртво раждане.
Лисшериоза на новороденото
При предаване на инфекцията вътреутробно, следва спонтанен аборт, мъртво раждане или плодът умира за няколко часа с дисеминирана форма на листерийна инфекция, известна като granulomatosis infantiseptica (формиране на микроабсцеси и грануломи). По-често неонаталната листериоза се изявява в две форми:
♦ сепсис (поява <5-ия ден от раждането), при вътреутробно заразяване, предимно при недоносени и с висок леталитет;
♦ менингит (поява >2 седмици след раждането),
♦ при доносени, заразени по време на раждането,
Съблюдавайте чистотата
Muйme ръцете си npeдu да пипате хранителни продукти и место по време на приготвяне на храна.
Мийте ръцете си, след като сте били в тоалетната.
Мийте и дезинфекцирайте всички повърхности за подготовка на храна.
Обезопасявайте кухненските зони и храните срещу насекоми, вредители и други животни.
Дръжте суровите и сготвени продукта по отделно.
Разделяйте суровото месо, птици и морски храни от другите храни.
Използвайте отделна посуда и инструменти /ножове, дъски за рязане/ за обработка на суровите храни.
Съхранявайте храната в съдове, за да избегнете контакта между суровите и сготвени храни.
Суровите хранителни продукти, особено месото, птиците и морските храни, и техните сокове, могат да съдържат опасни микроорганизми, които могат да бъдат пренесени върху храни по време на приготвянето и съхранението им.
Подходяща топлинна обработка
Осигурявайте подходяща топлинна обработка на храните, особено на месо, птици, яйца и морски храни
Докарвайте ястия като супи и яхнии до варене, за да гарантирате достигане на температура 70° С. Бульоните от меса и птици трябва да бъдат бистри, а не розови. Най-добре използвайте термометър.
Подгрявайте сготвената храна до варене
Подходящата топлинна обработка убива roho’iu вст-ки опасны микроорганисми. Изследванията показват, че готвенето на храна при 70С може да осигури безопасността и за консумация. Храните, които изискват специално приготвяне са кайми, печени рула, големи парчета месо.
Съхранявайте храните при безопасна температура
Не оставяйте сготвена храма на стайна температура повече от 2 часа
Замразявайте бързо цялата сготвена и лесно разваляща се храна /за предпочитане под 5а С/
Дръжте сготвената храна гореща до сервиране /над 60л С/ Не съхранявайте храна много дълго дори в хладилник
Не размразявайте замразена храна на стайна температура
Микроорганизмите се размножават много бързо, ако храната се съхранява на стайна температура. При температури под 5′ С или над 60 С, растежэт на микроорзанизмите се забавя или спира. Някои опасни микроорганизми продължават да растат под 5′ С.
Изпопзвайте безопасна вода и суров и продукта
Използвайте безопасна вода или я обработете, за да бъде безопасна
Подбирайте пресни и здрави хранителни продукти
Използвайте хранителни продукти, преминали през обработка, например пастьоризирано мляко
Измивайте плодовете и зеленчуците, особено ако ще се консумират сурови
Не консумирайте храни с изтекъл срок на годност
Суровите продукти включително вода и лед, могат да бъдат замърсени с опасны микроорганизми и химикали. В развалените и плесенясали храни могат да се образуват токсични химични вещества. внимателното подбирано на суровите продукти и някои прости мерки, като миене и белене, могат да намалят риска.
Менингитът е най-честа клинична проява на листериозата. За разлика от другите бактериални менингити, листериозният може да протече подостро и да наподоби туберкулозен. Менингеално дразнене липсва при 15-20% от случайте. Често се установяват огнищна симптоматика и гърчове, което говори за по-дълбоко засягане на мозъчната структура. Измененията в вотразябат вътреклетъчната природа на Listeria monocytogenes, като обикновено липсват характерните изменения за гноен възпалителен процес. По-рядко се развива листериозен енцефалит. Необичайна негова форма е ромбенцефалитът. Диагнозата на листериозния менингит и енцефалит обикновено се забавя, nopaдu сходната клиника с други инфекции и системни заболявания. Прогнозата на ЦНС-листериозните засягания е неблагоприятна, с висок леталитет, дори при адекватна терапия. При имунокомпрометирани пациенти с ЦНСинфекция винаги трябва да се има предвид вероятността за листерийна етиология!
Микробиологична диагноза
Култибирането на Listeria monocytogenes от обичайно стерилни места (кръв, ликвор) е с основно диагностично значение. Серологичните методи не са надеждни за потвърждаване на диагнозата.
Рутинно скриниране за листерии по бреме на бременност не се налага, тъй като колонизирането на влагалището или стомашно-чревния тракт не се свързва с предразположеност към заболяване.
След консумация на контаминирани продукти, дори и от лица от рисковите групи, при липса на клинични прояви, не се налагат микробиологични изследвания или лечение.
Лечение
Ампицилинът е антибиотик на избор, често в комбинация с гентамицин, за 2 седмици, при имунокомпрометирани за по-дълги срокове. Тримотоприм/сулфаметоксазолът е алтернативен препарат.
Listeria monocytogenes е нечувствителна към цефалоспорини, включително III генерация, затова те не трябва да се използват като монотерапия при неонатален сепсис и/или менингит и менингит при имунокомпрометирани!
Профилактика
Препоръките за предпазване от инфекции, свързани със замърсени храни, са валидни и за листериозата. Допълнително, рисковите групи трябва да избягват непастьоризирани млечни продукти, недостатъчно термично обработено месо и храни, съхранявани в хладилник, без достатъчно претопляне преди консумация.