Към съдържанието
  • За нас
  • За реклама
  • За автори
  • Етични норми
  • Контакти
  • Политика GDPR
    Количка 0
    Facebook
    GPNews
    • Начало
    • ИзданияРазширяване
      • 2025
      • 2020 – 2024Разширяване
        • 2024
        • 2023
        • 2022
        • 2021
        • 2020
      • 2015 – 2019Разширяване
        • 2019
        • 2018
        • 2017
        • 2016
        • 2015
      • 2010 – 2014Разширяване
        • 2014
        • 2013
        • 2012
        • 2011
        • 2010
      • 2005 – 2009Разширяване
        • 2009
        • 2008
        • 2007
        • 2006
        • 2005
      • 2000 – 2004Разширяване
        • 2004
        • 2003
        • 2002
        • 2001
        • 2000
    • СъбитияРазширяване
      • Предстоящи събития
      • Конгресен календар
    • Новини
    • СтатииРазширяване
      • АГ и неонатология
      • Алергология
      • В света на вирусите
      • Гастроентерология
      • Дерматология и козметика
      • Ендокринология
      • Кардиология
      • Неврология и психиатрия
      • Онкология
      • Офталмология
      • Педиатрия
      • Ревматология и ставни заболявания
      • Тест по клиничен случай
      • УНГ и белодробни болести
      • Урология и нефрология
      • Хранене, диететика, метаболизъм
      • Нашето интервю
      • Природата учи
      • Историята учи
      • Други
    • Абонамент
    Количка 0
    Facebook

      GPNews
      ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
      • КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ НА ПАЦИЕНТИТЕ С ОНКОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ ВЪВ ФОКУСА НА ДВАНАДЕСЕТАТА ГОДИШНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА БАМО
      • Увеличаване на здравната вноска и по-висок процент от БВП за здраве поиска Съборът на БЛС
      • Въвеждат контрол в реално време при отпускането на лекарства по здравна каса
      • Инвестиционната компания за детската болница е с ново ръководство
      • НЗОК и БЛС договориха нови цени за профилактични прегледи и капитационно плащане
      В къщи / Други / Мястото на visilife в превенцията и терапията на сърдечносъдовите заболявания

      Мястото на visilife в превенцията и терапията на сърдечносъдовите заболявания

      отGP News публикувано на 07.06.202013.09.2022 Други
      visilife

      Д-p Хараламби Бенов
      Началник отделение по Кардиология, МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”, Велико Търново

      Според статистика на Световната здравна организация (СЗО) сърдечно-съдовите заболявания са сериозен здравен проблем и са водеща причина за смъртността в целия свят. Над 17,6 милиона души в света умират всяка година в резултат на сърдечно-съдови заболявания. През следващите 15 години миокардният инфаркт ще запази водещо място сред първите 20 причини за смърт.

      Ситуацията в България далеч не е по-различна. По данни на Националния Статистически Институт (НСИ) един от всеки трима българи умира от сърдечно-съдово заболяване, като най-засегнатата възрастова група са хората над 55-годишна възраст, представляващи 90% от случаите, като от тях 52% са жени, а 48% мъже. Статистиката също показва, че се наблюдава притеснителна тенденция на намаляване на годините и че все по-млади хора са застрашени.

      Upper dyspeptic syndrome ad

      Ролята на омега-3 мастните киселини

      Омега-3 мастните киселини играят важна роля в сърдечно-съдовото здраве. Те могат да имат както превантивни, така и терапевтични свойства. Консумацията на омега-3 мастни киселини, ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA), има много ползи за здравето, включително по-ниски нива на сърдечно-съдови заболявания (ССЗ). Най-широко разпространените източници на омега-3 мастни киселини са рибеното масло и маслото от ленено семе. Тяхната биохимична формула, капацитет и ефективност са добре проучени от медицината.

      Ленено семе – то е източник на алфа-линоленова киселина (ALA), която в човешкия организъм посредством сложни процеси трябва да се превърне в необходимите EPA и DHA. Към днешна дата за лененото семе е потвърдено, че проявява желаните ефекти, само когато е консумирано сурово или под формата на ленено брашно. Екстрахирано до масло то не проявява в достатъчна степен благотворните ефекти на есенциалните полиненаситени омега-3 мастни киселини.

      Рибеното масло е богат източник на омега-3 мастни киселини, но малко известен факт е, че в него те са под формата на триглицериди. Триглицеридите се усвояват по-бавно и трудно от човешкия организъм, тъй като процесът е свързан с допълнително метаболитно разграждане. Това е сериозна пречка пред лечението и неговия благоприятен ход, което често е причина лекуващият лекар да не прибегне до предписание на рибено масло.

      Масло от крил – омега-3 съдържаща субстанция, добита от скаридообразни същества, обитаващи ледените води на Антарктика.

      Въпреки че има сходства, съществуват много разлики между маслото от крил (крил ойл, КО) и рибеното масло. DHA и EPA в маслото от крил са под формата на фосфолипиди. Маслото от крил има особена молекулна структура с EPA и DHA, заемащи двете вериги на мастните киселини на фосфолипидите. Това прави омега-3 в маслото от крил със значително по-голяма бионаличност от рибените масла, тъй като позволява директен вход на EPA и DHA в клетките.

      Поради изобилието от фосфолипиди в маслото от крил то преминава през стомаха и се усвоява в тънките черва.

      Това обяснява факта, че дори при прием на доза, 12 пъти по-голяма от препоръчителния дневен прием, не е имало съобщения за пациент с регургитация. По този начин се елиминира най-честият страничен ефект на рибените масла – рибният послевкус и честият рефлукс.

      Маслото от крил е сравнително нова, но добре проучена субстанция, чиито здравни ефекти върху сърдечно-съдовата дейност са клинично доказани. У нас маслото от крил е достъпно чрез продукта Visilife (Висилайф), който е подходящо дозиран на капсули със съдържание на 500 mg чисто масло от крил във всяка.

      Visilife в сравнение с рибеното масло

      Доказано е, че маслото от крил (Visilife) намалява нивата на общ холестерол, триглицериди и LDL и повишава нивата на HDL по-ефективно от рибеното масло.

      Проведено е 12-седмично, двойно сляпо, рандомизирано проучване за сравнение на масло от крил, рибено масло и плацебо. Изследвани са 120 пациента, които са били от 18 до 85 год. Всички те са били с хиперлипидемия (при нива на холестерола между 194 и 348 mg/dl). Пациентите били разделени на случаен принцип в четири групи:

      • Група А – масло от крил, Visilife (2–3 g веднъж дневно)
      • Група B – масло от крил, Visilife (1–1,5 g веднъж дневно)
      • Група С – рибено масло (3 g веднъж дневно)
      • Група D – плацебо (3 g веднъж дневно)

      Вижда се, че в групата на пациентите, които са приемали масло от крил, има сигнификантно намаление на LDL (32%) и 44% увеличение на HDL.

       

       

      Visilife в комбинация със статини

      Маслото от крил Visilife в комбинация със статини понижава LDL и повишава HDL значително по-добре в сравнение с прием само на статини. Представително изследване, проведено върху пациенти с повишени липидни нива, приемащи статини, са разделени на 2 групи.

      • Група 1 – приема 1–1,5 g масло от крил (Visilife) плюс 10 mg статин (Lipitor или Zocor)
      • Група 2 (контрола) – приема само статин (Lipitor или Zocor)

      Комбинираният прием на масло от крил със статини увеличава HDL с 51% и намалява LDL с 37% в сравнение със само 13% увеличение на HDL и 29% намаление на LDL, наблюдавано при пациентите, включени в групата със самостоятелен прием на статини.

      visilife

       

      Антиоксидантна сила на Visilife

      Антиоксидантите също имат отношение към сърдечно-съдовото здраве. Маслото от крил Visilife е естествен и екологично чист омега-3 продукт с мощно антиоксидантно действие. Той е 47 пъти по-силен от рибеното масло и 34 пъти по-силен от коензим Q10.

      Технология, осигуряваща по-добро усвояване

      Visilife е произведен във Франция по патентованата технология LICAPSТМ за влагане на течни екстракти в твърди желатинови капсули. При този процес се елиминира термичната обработка на активното вещество – маслото от крил. Това позволява полезните му свойства да се запазят в максимална степен и гарантира бързото и пълното му усвояване от организма.

      Референции

      1. Bunea, Ruxandra, Khassan El Parrah, Luisa Deutsch. Еvaluation of the effects of Krill oil on the clinical course of hyperlipidemia//Alternative medicine review: a journal of clinical therapeutic, 2004; 9/4/,420-428.
      2. Prepublication announcement, May 4 2006 /https://www.rejevenation-science.com/holesterole lipids.html/

      OCOLUT BANNER
      LIPIBOR BANNER
      OCOLUT BANNER
      LIPIBOR BANNER

      Навигация

      Предишна Предишна
      Принос на Entan за профилактика и лечение на съдови увреди при COVID-19
      СледващаПродължаване
      НС одобри промените в Закона за лечебните заведения
      Търсене
      Имунобор стик сашета
      Lekzema Banner
      Psoralek Banner
      GinGira Banner
      hemorid
      fb like

      За нас

      Списание GPNews
      Връстник на GP практиката у нас
      Единственото специализирано издание за общопрактикуващи лекари
      12 месечни книжки на жизненоважни за практиката ви теми

      Меню

      • Начало
      • За нас
      • Контакти

      Информация

      • За автори
      • Етични норми
      • За реклама

      Copyright © 2025 GPNews. Всички права запазени.

      Уеб дизайн и SEO от Трибест

      • ПОЛИТИКА GDPR
      Плъзгане нагоре
      • Начало
      • Издания
        • 2025
        • 2020 – 2024
          • 2024
          • 2023
          • 2022
          • 2021
          • 2020
        • 2015 – 2019
          • 2019
          • 2018
          • 2017
          • 2016
          • 2015
        • 2010 – 2014
          • 2014
          • 2013
          • 2012
          • 2011
          • 2010
        • 2005 – 2009
          • 2009
          • 2008
          • 2007
          • 2006
          • 2005
        • 2000 – 2004
          • 2004
          • 2003
          • 2002
          • 2001
          • 2000
      • Събития
        • Предстоящи събития
        • Конгресен календар
      • Новини
      • Статии
        • АГ и неонатология
        • Алергология
        • В света на вирусите
        • Гастроентерология
        • Дерматология и козметика
        • Ендокринология
        • Кардиология
        • Неврология и психиатрия
        • Онкология
        • Офталмология
        • Педиатрия
        • Ревматология и ставни заболявания
        • Тест по клиничен случай
        • УНГ и белодробни болести
        • Урология и нефрология
        • Хранене, диететика, метаболизъм
        • Нашето интервю
        • Природата учи
        • Историята учи
        • Други
      • Абонамент
      • За нас
      • За реклама
      • За автори
      • Етични норми
      • Контакти
      • Политика GDPR
      Търсене