Брой 10/2023
Проф. д-р Д. Байкова, д.м.
Специалист по Хранене и диететика, МЦ „МАРКОВС“ – София
През последните години стремглаво нараства броят на любителите на здравословно хранене, които по собствена инициатива се подлагат на тестове за хранителна непоносимост. Благодарение на мащабна рекламна
пропаганда тези тестове стават все по популярни, а подвеждащите оценки от техните анализи доведоха до рязко увеличаване на хората в зряла възраст (над 30%), които започнаха да се самоопределят като „алергични“ към десетки храни и съответно целенасочено да ги изключват от модела си на хранене. За сравнение: Действителният относителен дял на медицински диагностицираните лица с алергии у нас е около 5% от населението. Лекарите алерголози и специалисти по Хранене и диететика тревожно алармират за здравните рискове от подобна ситуация: поява на дефицити от есенциални за организма нутриенти; развитие на хранителни разстройства; социална изолация; депресия и др. Така въз основа на подвеждащите оценки на резултатите от направените тестове за хранителна непоносимост, потребителите предприемат рискови за здравето поведенчески решения.
Предмет на разработката е да се направи преглед, анализ и дискусия на различията между хранителна непоносимост, нетолерантност и хранителната алергия, насочени към оценъчната стойност на данните от популярни диагностични тестове. Използвани са документални и социологически методи на работа.
Ключови думи: хранителна непоносимост, алергия, хранене
Пълната статия е заключена за четене!
Статиите от новите издания на списание GP NEWS са заключени за четене. В сайта се публикуват само резюмета на статиите. По-долу е публикувана датата, на която ще бъде отключена цялата статия.
Ако желаете да прочетете цялото съдържание в статията преди датата на отключване, може да закупите онлайн книжният вариант на съответния брой, в който е публикувана статията.
Дата на отключване: 1 Октомври 2025 г.