Aтопичен дерматит в детска възраст

Aтопичен дерматит в детска възраст
468×60 – top

Брой 6/2013

Д-р С. Цветкова, семеен лекар – Плевен

Атопичен дерматит, хронична дерматоза с остри периоди и периоди на ремисия , зависещо от сезонността. Генетично обословено. Характерното за заболяването е интензивния и мъчителен сърбеж с често наслояване на бактериална инфекция след разчесване.
Причините за атопията включват наследственост и атипична реакция към външни алергени.
Най-често засяга децата от 2мес. до 2г. – кърмаческа възраст, но и при по-големи деца от 2 до 12г. – ранна детска възраст.

В кърмаческа възраст се изявява най-често със сухи и зачервени участъци по кожата , най-често по бузите, шията и флексорните повърхности на крайниците, които са свързани с мъчителен сърбеж и често се разчесват и инфектират – Eczema verum infantum.
Провокиращите фактори най-често са алергизиращи храни: мляко, соя, цитрусови плодове, шоколадови изделия и все по-често срещащите се консерванти и оцветители в храните. Безразборното използване на медикаменти и индивидуалната фоточувствителност.

Терапията в острата фаза включва системно и локално лечение:

1. Системно – антихистамини, антибиотици при наслоена инфекция.

2. Локална терапия – включва локални кортикостероиди и антисептици. Поддържаща терапия в периодите на ремисия се осъществява със специални сапуни и емолиенти – регулиращи трансепидермалната загуба на вода, осигуряват допълнителна хидратация, възстановяват недостига на междуклетъчните липиди и намаляват сърбежа.

Важно е пациентите да бъдат обучавани как да се грижат за кожата си извън острия период. В ранна детска възраст майките трябва да избягват претоплянето на детето; да подбират подходящи перилни препарати (без аромати, оцветители и омекотители); да се отстранят от дома килими и завивки, които задържат прах и провокират изострянето на заболяването; дрехите да са от подходящи тъкани – памучни; да се избягва съжителство с домашни любимци.

Fucidin H – личен опит

В моята практика Fucidin H се оформи като основно средство за лечение на дерматити в детската възраст и особено при атопичен дерматит. Имайки предвид, че над 90 % от екземите се колонизират от S. Aureus за максимално повлияване е необходима комбинация на антибиотик и кортикостероид. За детската възраст обикновено предпочитам по-меките стероиди, какъвто е хидрокортизон. Ерадикацията на S. Aureus е най-ефективна при приложението на фусидова киселина. Ето защо аз използвам Fucidin H. Fucidin H съчетава антибактериалното действие на фусидовата к-на с противовъзпалителният ефект на хидрокортизон. Дозировката е 2-3 пъти дневно в продължение на 14 дни. Отлично се повлияват лезии с локализация открити части – лице, ръце, както и гънки. Fucidin H е с отличен профил на безопасност, прониква в дълбоките слоеве на кожата; няма резистентност. Fucidin H крем е с бърз и мощен ефект, който в рамките на 2 дни се разгръща.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom