Daivobet и Xamiol – ефективни и безопасни в локалното лечение на Псориазис

Daivobet и Xamiol – ефективни и безопасни в локалното лечение на Псориазис
468×60 – top

Брой 9/2012

Д-р В. Павлова, гл. асистент
Катедра по експериментална и клинична фармакология, дерматология и венерология, МУ-Плевен

Псориазисът е хронично-рецидивираща възпалителна болест с неизяснена напълно етиология и имунна патогенеза, която засяга кожата, а в някои случаи ноктите и ставите.
Съществуват много фактори, които го провокират и обострят. Те са:

– имунодефицитни вирусни, стрептококови и гъбични инфекции;

– физическа и/или психическа травми;

– някои лекарства /литиеви соли, β – блокери, синтетични антималарични средства, антибиотици и др./;

– климатични фактори – есенно-зимен сезон.

Заболяването може да започне във всяка възраст, като първите му прояви най-често са във възрастта около 20 и 50 години. Псориатичните лезии могат да се появяват навсякъде по кожата, но най-често засегнатите участъци са окосмената част на главата, лактите и коленете.

Клинични варианти на псориазиса.

Psoriasis Vulgaris – нумуларен и плакатен. Това е най-често срещаната форма на заболяването. Наблюдава се при 80-90% от пациентите и се характеризира с възпалени и зачервени кожни участъци, покрити със сребристобели люспи.

Psoriasis guttata – възниква еруптивно след остри бактериални и вирусни инфекции. Проявява се по-често у деца и се представя от множествени малки псориатични лезии, главно по тялото.

Psoriasis pustulosa – локализиран и генерализиран вариант. Генерализираната форма е тежка и се представя клинически с генерализирани или локализирани по ръба на плаките малки стерилни пустули. Може да се комбинира с еритродермия. Локализираната форма е хронична, терапевтично резистентна със засягане на длани и ходила.

Erythrodermia psoriatica – протича със засягане на общото състояние. Кожата на цялото тяло е яркочервена, топла и залющена. На места могат да се видят единични класически псориатични лезии.
Psoriasis inversa – локализира се в гънките и по гениталиите, където се развиват зачервени влажни плаки, без люспи.

Psoriasis arthropathica

Psoriasis unguium

Въпреки, че псориазисът се смята за асимтомна болест някои от пациентите се оплакват от сърбеж по засегнатите кожни участъци, а други от болки и оток по ставите. Заболяването не е заразно, но влошава качеството на живот и понякога поражда проблеми в социалното общуване. Протичането му е хронично със спонтанни или лекарствено индуцирани ремисии. Окончателното излекуване е трудно постижимо. Целта на лечението е бърз контрол на проявите и продължителна ремисия при липса на нежелани реакции.

Лечението на пациентите с псориазис се определя от клиничната форма, тежестта и локализацията на заболяването, общото състояние и възрастта на заболелия. То се провежда с:
локални лекарствени средства;

– обща терапия;

– фототерапия;

– други методи на лечение – морелечение.

Локалните лекарствени средства са най-често използваните. Около 70-80% от пациентите с лека, умерено-тежка или ограничена форма на псориазис могат да бъдат лекувани и контролирани само с локални медикаменти. Към тях спадат кератолитиците, емолиентите, дитранол, кортикостероиди, аналози на витамин D3 и др.
Локалните кортикостероиди са високоефективни, с бързо начало на действие, но без данни за безопасност при продължителна употреба.
Аналозите на витамин D3 са ефективни, безопасни при продължителна употреба, но с бавно начало на действие.
Това е довело до необходимостта от създаването на нов продукт, който да отговаря на следните условия:

  • бързо начало на действие;
  • висока ефективност;
  • безопасност при продължителна употреба;
  • добре приет вехикулум от пациентите;
  • удобно дозиране.

На горепосочените изисквания отговарят локалните медикаменти Daivobet и Xamiol на фармацевтичната компания Leo Pharma – Дания, съдържащи две активни съставки – calcipotroil и betamethasone dipropionate.

Calcipotriol (50 μg/g)
(аналог на витамин D3)
122

Betamethasone dipropionate (0.5mg/g)
(кортикостероид)

123

Препоръчвам Daivobet ung. при пациенти с лек, умерен до тежък плакатен псориазис на тялото и крайниците, без гънките и половата област. Препаратът се прилага един път дневно, вечер – за период от един месец. Максималната дневна доза не трябва да надвишава 15g, а максималната седмична доза – 100g. Третираната площ не трябва да надхвърля 30% от общата кожна повърхност на пациента. Личният ми опит с Daivobet показва, че ефектът се проявява още след първата седмица и се изразява в изтъняване на плаките и намаляване на люспите. За поддържане на постигнатия ефект, е уместно препаратът да се прилага два дни седмично през почивните дни, за период от 52 седмици с прекъсване.
Около 50% от пациентите боледуващи от псориазис имат засягане на окосмената част на главата. Тази локализация е терапевтично резистентна и се повлиява само временно от приложението на кератолитици и локални кортикостероиди. С оглед избягване на страничните действия на последните, аз предписвам Xamiol gel.
Проведени са редица клинични проучвания с Xamiol gel и заключението от тях е:

  • Бързо начало на действие
  • Изчерпателни научни данни за ефективност и безопасност
  • Крайно необходимо ново лечение за псориазис на скалпа
  • Висока удовлетвореност на пациента от лечението
  • Дългосрочен контрол върху заболяването

Преди прилагане на лекарството, е препоръчително разресване на косата докато е суха, за отстраняване на част от люспите. Xamiol gel се нанася чрез втриване върху засегнатите участъци един път вечер, без последващо отмиване. За окосмената част на главата се прилагат максимум четири капки на една апликация. Личният ми опит показва, че от козметична гледна точка, независимо от специалната липофилна гелова форма на медикамента, е препоръчително отмиването му след около дванадесет часа. След приложение на Xamiol gel ръцете се измиват, за да се избегне случайно попадане на лекарството върху очите и устата, където има дразнещо действие. Препаратът може да се прилага и върху кожата на ушните миди. Препоръчва се четири седмично лечение, а след това използването му периодично до една година с цел поддържане на постигнатия терапевтичен ефект.
Поради липса на подходящи лекарствени форми за чувствителните кожни участъци – например лице, засегнати от псориазис, би могло и аз препоръчвам да се използва Xamiol gel.
Daivobet ung. и Xamiol липофилен гел, специално създаден за лечение на псориазис на скалпа, понастоящем са най-добрият избор за бърз и продължителен контрол на заболяването псориазис.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom