Daivobet – повратен момент в локалното лечение на псориазиса

Daivobet – повратен момент в локалното лечение на псориазиса
468×60 – top

Брой 2/2010

Чл. кор. проф. Николай Цанков

Като дерматолог с дългогодишна практика споделям мнението, че макар заболяването псориазис да не е животозастрашаващо, то сериозно влошава качеството на живот. Псориазисът е хронично и незаразно заболяване, свързано с нарушения на имунната система. То провокира ускорено деление на кожни клетки, излющване и възпаление на кожата. Обикновено засяга лактите, колената, главата, долната част на гърба, лицето, дланите и долната част на ходилата. Болестта може да се прояви и върху всяка друга част на тялото, включително ноктите и меките тъкани. Среща се и при деца, и възрастни, най-често между 15 и 35-годишна възраст. В зависимост от процента на засегнатата повърхност псориазисът е лек, умерен и тежък и със същата степен това се отразява и върху качеството на живот на болния. Заболяването протича с периоди на обостряне и ремисия, като рецидивите са различни по тежест.
Днес съвременната медицина търси нови терапевтични подходи към това заболяване. Целта е симптоматиката да се сведе до минимум, да се осигури продължителен и безопасен контрол над заболяването и в крайна сметка да се подобри качеството на живот на болния. Обикновено се започва с прилагане на локални терапевтични средства, които в 80 % от случаите са ефективни и достатъчни.
Най-новото и съвременно лекарство за локално лечение на псориазис, което и аз препоръчвам на моите пациенти, е Daivobet, продукт на датската фармацевтична компания Leo Pharma. Днес за Daivobet се говори и пише като за повратен момент в локалното лечение на псориазиса. Авторитетни международни медицински издания през последната година масово публикуваха множество клинични доказателства за продължително, ефективно и безопасно локално лечение.
Одобрено от FDA (Американската лекарствена агенция), 52-седмично проучване, проведено в Канада и Европа с 634 пациенти, доказа, че лечението с Daivobet бързо и продължително контролира заболяването.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom