Daivobet Gel – нова възможност в локалното лечение на псориазис

Daivobet Gel – нова възможност в локалното лечение на псориазис
468×60 – top

Брой 5/2013

Д-р М. Петрова
19 ДКЦ – София

Псориазисът е често срещано (1 до 4% от населението в света) системно, хронично рецидивиращо, възпалително заболяване със значителна социална значимост. Етиологията и патогенезата на псориазиса са неизяснени и затова лечението е все още трудно. Може да се започне във всяка възраст, но рядко след 40-50 години. Често началото е в детска възраст, във фамилии, в които има и други боледуващи от псориазис. Псориазисът засяга почти еднакво и двата пола. Заболяването се изразява в бърз растеж на кожни клетки, като по кожата се оформят сухи зачервени участъци с различна плътност и натрупване на сребристи люспички. Клиничните форми на заболяването са плакатен (уплътнени, отграничени от околната кожа еритемни участъци, покрити със сребристобели люспи), капковиден (множество еритемни папули с големина от главичка на топлийка до лещено зърно, с фино залющена повърхност), псориазис на гънките (засягат се големите гънки на тялото, с еритемни, слабо инфилтрирани изменения, без образуване на люспи), пустулозен (в границите на псориатични плаки – стерилни епидермални пустули), псориазис на ноктите, псориатична еритродермия (дифузно обхващане на кожата от еритем, едем, десквамация, с обща симптоматика). Въпреки, че в около 70% от случаите псориазисът протича под форма, която се овладява с локални средства, заболяването значително влошава качеството на живот на пациентите. Степента на увреждане на качеството на живот се сравнява с тази при тежки социално значими заболявания като хроничната обструктивна белодробна болест, исхемичната болест на сърцето, онкологичните заболявания. По тази причина локалната терапия при псориазиса е от изключително значение. Разбира се, целта на провежданото лечение е да контролира заболяването до такава степен, че то да не нарушава качеството на живот.

Изискванията за правилно локално лечение на псориазиса са то да бъде бързо действащо, в подходящ вехикулум, който да осигури добра поносимост от страна на пациента, да осигурява дълготраен контрол на заболяването и да е без странични реакции.

Според постигнатите консенсуси за лечение на псориазис, основно средство на избор на локално лечение е комбинацията калципотриол/бетаметазон дипропионат (препаратите Daivobet Oint., Xamiol Gel). Когато се провежда монотерапия с локални кортикостероиди се стига до силно изразена кожна атрофия. При самостоятелна терапия с калципотриол се потиска хиперпролиферацията на кератиноцитите и се постига редукция на еритема, инфилтрацията и десквамацията, но тези ефекти настъпват бавно. В присъствието на калципотриола не се проявяват атрофогенните свойства на кортикостероида като в същото време бързо се повлияват симптомите на възпалението – еритем, едем, инфилтрация и хиперпролиферация. По тази причина изключителните предимства на патентованите препарати на Leo се изразяват в това, че с комбинацията на двете съставки се постигат висок терапевтичен ефект и значителна безопасност на лечението.
У нас от много години препаратите Daivobet Oint. и Xamiol Gel са утвърден стандарт в локалното лечение на псориазиса. Предпочитани са от специалистите защото са безопасни, ефективни и дълготрайно потискат симптомите на заболяването. В същото време се приемат много добре от пациентите тъй като са удобни за приложение (не лепнат, нанасят се лесно еднократно дневно, не дразнят кожата и нямат мирис).

От скоро, на фармацевтичния пазар у нас се появи нова лекарствена форма на Daivobet – Daivobet Gel. С времето, използвайки препаратите на фирма Leo, колегите ми и аз се убедихме в тяхната висока клинична ефективност. Но реалният ефект от лечението зависи не само от лечебния препарат, но и от комплайънса, тоест от точното изпълнение от страна на пациента на препоръчания терапевтичен курс. Това се постига с новата липофилна, безалкохолна гел форма на Daivobet. От моя личен опит установих, че пациентите много харесват гел формата и не пропускат апликация, тъй като препаратът не омазнява, не зацапва и е приятен и лесен за употреба. Еднакво успешно се използва при измененията в скалпа, ушите, тялото и когато плаките са в гънките. Предписвала съм препарата и при псориатичните промени на лицето, като пациентите не дават оплакване от парене и сърбеж. Daivobet Gel е универсална форма на препарата, която много улеснява както пациента, така и лекаря. Ето защо от личен опит мога да препоръчам на всички мои колеги да използват в практиката си именно тази усъвършенствана липофилна, безалкохолна гел форма на вече доказал се с годините лекарствен продукт.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom