Fucithalmic в практиката ми на общопрактикуващ лекар

Fucithalmic в практиката ми на общопрактикуващ лекар
468×60 – top

Брой 2/2013

Д-р Г. Тишева
семеен лекар, Плевен

Fucithalmic е един от най-безопасните и надеждни очни антибиотици.
Прилагам го с отличен ефект при новорoдени. При тази възрастова група е доста ограничен избора на антибиотик, защото повече от антибиотичните препарати са противопоказани през първата годинка на децата. Fucithalmic е особено подходящ при дакриоцистит. Има доказана ефективност срещу очните патогени. Притежава отлична прониквателна способност. Прилага се само 2 пъти дневно, което го прави изключително удобен. Обикновено от три до пет дни постигам необходимия лечебен ефект. Важно е да се отбележи обаче, че приложението на Fucithalmic трябва да продължи най-малко 48 часа след възстановяването.

Често го използвам в практиката си на общопрактикуващ лекар (ОПЛ) и педиатър и при други бактериални очни инфекции – конюнктивит, блефарит, хордеолум и др. За мен едно от най-важните качества на медикамента е неговият отличен профил на безопасност. Той прониква в дълбоките очни слоеве, но има ниска системна резорбция, което намалява риска от алергични реакции, резистентност, кръстосана резистентност и кръстосана свръхчувствителност.
Засега Fucithalmic е единствения локален очен антибиотик във форма на вискозни очни капки. Често демонстрирам на пациентите си как се прилага, защото това гарантира терапевтичния ефект.

Как се прилага Fucithalmic?

С чисти ръце внимателно се издърпва долния клепач. Отворът на тубата се доближава до него без да се допира до окото. Капва се една капка Fucithalmic в конюнктивалния сак. За улеснение може да се използва огледало. При бебета и деца може да се накапва докато детето спи или лежи. Плътните вискозни капки Fucithalmic са по-подходящи за бебета и деца, защото когато децата плачат или стискат очи капките не изтичат. Благодарение на уникалната лекарствена форма в контакт със сълзите под въздействие на солевата среда, настъпва втечняване и вискозните капки се превръщат в бистра течност.

Вискозната форма на Fucithalmic съчетава предимствата на очни капки и очен унгвент. Има удължено действие като унгвент и два пъти дневно приложение, а в същото време не замъглява очите, лесно се прилага и има продължителен овлажняващ ефект като капките. Fucithalmic е с отлична поносимост от страна на пациентите.
Fucithalmic съдържа фусидова киселина 1%. Фусидовата киселина е антибиотик, който e високо ефективен срещу основните патогени на окото – Грам/+/ микроорганизми: Staphylococcus aureus , Staphylococcus epidermidis, Corynebacterium spp., Strept.pyog., Strept.pneumon., Clostridium spp.; Грам /-/ микроорганизми: Neisseria gonor., Haemoph.infl., Moraxella cathar., Moraxella lacunata и други.

Fucithalmic е един от най-активните антибиотици при лечение на инфекции причинени от Staph.aureus и Staph.epidermidis. Все още не се отбелязва резистентност към него.
Предимствата на Fucithalmic и приложението му в практиката ми на семеен лекар ми дадоха основание да споделя на кратко опита си с него с аудиторията на списание GP news.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom