Fucithalmic и моят опит с него

Fucithalmic и моят опит с него
468×60 – top

Брой 3/2010

Др. Йорданка Кирилова
лекар офталмолог в Специализирана очна болница „Проф. Пашев“, София задочен докторант към МУ на тема „Детско зрение“

С Fucithalmic, препарат на датската фир­ма LEO, работим от 8 години, 2 години след като беше пуснат на фармацевтичния пазар. Той представлява еднопроцентов разтвор на фу сидова киселина (антибиотик от самостоятелната група на фусидините, които са бактериостатични към микроорганизмите). Тя има широк спектър на действие срещу при чинителите на конънктивити ефективна е срещу стафилококи и други грам положителни коки в око­ло 90 %, както и срещу Haemophilus spp. и Streptococcus Pneumonii, кои то са най-често срещаните причи­нители на конюнктивити при мал­ки деца. Така че чудесно можем да се справим с него при бебета и новородени. всъщност, това е единственият препарат, разрешен за ползване в кърмаческа възраст.

Има ли други предимства?

Fucithalmic e изклъчително удо­бен за ежедневна употреба при лага се два пъти дневно сутрин и вечер по една капка. Това предста­влява голямо улеснение и за майки те с болни деца, и за възрастните, които го ползват.

Пациентите с конюнктивит не попадат ли първо при семей ния си лекар?

Да, но в нашата клиника идват много деца за преглед. вклъчител но и новородени с ретинопатия на недоносеното, запушени слъзни канали… Често те са лекувани от личните лекари за конюнктивит, но неуспешно. Конюнктивитът се среща много често в детската възраст, защото децата не поддържат добра хигиена и лесно замърсяват очите си. Един конюнктивит, ако е истински конюнктивит, с антибиотик трябва да отзвучи за 7 дни. Ако това не се случи, общо практикуващият лекар трябва да се сети, че зад него се крие друга причина, не обикновена инфекция, и да прекрати безразборното слага не на капки. Много често се оказва, че се касае за запушен слъзен канал и дакриоцистит. в този случай лечението е капки плюс масажи.

Каква е симптоматиката на запушен слъзен канал?

Характерна, въпреки това и лека­ри, и родители често се заблужда ват. Първите симптоми са сълзене на едното или двете очи още от раждането такова дете трябва да се изпрати при очен лекар, а не да се слага диагноза конюнктивит. Конюнктивитът е вторичен замърсяване на сълзата, която се за държа по-дълго време в конюнктивалния сак. В такива случаи много често изписваме Fucithalmic, още повече че консистенцията му е като гел и с него може да се прави масаж.

Кога се очаква ефектът?

Обикновено имаме резултат още на втория, третия ден. Но лечението трябва да продължи 10 дни. Удобството на Fucithalmic е, че може да се прилага по-дълго време, ако е необходимо, защото е безо­пасен, няма алергизиращ ефект и
към него не се получава резистентност. При хронични конЮнктивити, например, лечението продължава от 20 дни до 1 месец.

Кога Fucithalmic се използва при възрастни?

Едно от най-важните му прило­жения при възрастни е лечение то на блефарити, което е доста трудно, защото се касае за хронични случаи. Fucithalmic е единственият препарат за лечение на блефарити в момента. Ние имаме доста голям опит с него при лече­ние на блефарити и при деца, и при възрастни. Първо удобството, че се слага само два пъти. Второ, консистенцията му е като гел, а като се постави в окото, се втечнява като сълза. Трето, препаратът се втрива в мигления ръб и се прави масаж на жлезите на клепачите. Тук трябва да се подчертае, че лечението е комплексно освен кап­ки, е необходимо носене на очила, поставяне на топли компреси.

Вие бихте ли препоръчали Fucithalmic като средство на избор при конюнктивити, блефарити, дакриоцисти?

Да, Fucithalmic е ефективен срещу най-честите патогени на окото, дори и срещу метицилин резистентните стафилококи. Той не може да се предозира и това е предимство и за лекаря, и за паци­ента. Много рядко към него се развива резистентност.

С две думи Fucithalmic има не опровержими предимства пред останалите препарати, които се изписват в очната практи­ка?
Да, в това няма съмнение.

Записа Павлина Михайлова

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom