Ваксината на Pfizer/BioNTech е безопасна след прекаран миокардит

Ваксината на Pfizer/BioNTech е безопасна след прекаран миокардит
468×60 – top

Пациенти, които са прекарали миокардит в миналото, могат да се ваксинират спокойно с иРНК ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech, без да се опасяват от повторно сърдечно възпаление, сочат резултатите от проучване, осъществено в Hospices Civils de Lyon, Франция. То е докладвано на европейската среща по спешна кардиология на ESC Acute CardioVascular Care 2022, съобщиха от Европейското кардиологично дружество.

Миокардитът е често усложнение на COVID и други вирусни инфекции и е рядък страничен ефект, свързан с някои ваксини срещу COVID-19, който засяга предимно млади мъже.

Екип от болницата в Лион, ръководен от д-р Ияд Абу Салех, е наблюдавал 55 души, които са се възстановили от миокардит през последните пет години и по-късно са били ваксинирани с иРНК ваксината на Pfizer/BioNTech. Нито един от тях не е прекарал повторен епизод на миокардит, категорични са изследователите.

От наблюдаваните 55 души 43-ма са получили и двете дози от ваксината, а 12 – само първа доза. Почти всички са получили ваксината Pfizer/BioNTech, така че констатациите може да не се отнасят за други ваксини, уточниха изследователите.

Въпреки това според тях резултатите предоставят успокояваща информация, която може да насърчи пациентите с анамнеза за миокардит да се ваксинират срещу SARS-CoV-2.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom