Учени: SARS-CoV-2 може да стане резистентен и да мутира след лечение с антитела

Учени: SARS-CoV-2 може да стане резистентен и да мутира след лечение с антитела
468×60 – top

Пациентите с COVID-19, които получават лечение с антитела трябва да бъдат внимателно наблюдавани, тъй като след инфузията на лекарството SARS-CoV-2 може да мутира и да стане резистентен към него, предупреждават група изследователи в публикация в The New England Journal of Medicine.

В нея те представят резултатите от изследване със 100 пациенти, заразени с варианта делта, които са лекувани с интравенозна доза сотровимаб (препората на GlaxoSmithKline и Vir Biotechnology.

Осем от пациентите са продължили да отделят вирус по-дълго, отколкото лекарите са очаквали, а тестовете са показали, че при 4 от 8 са открити вирусни частици с мутации, за които е известно, че намаляват ефективността на лекарството. Мутациите са се развили в рамките на 6 до 13 дни след като пациентите са започнали да получават лекарството.

Същите мутации са били наблюдавани при четирима от 45 участници в по-ранно клинично изпитване на сотровимаб, пояснява д-р Ребека Рокет от Университета в Сидни (Австралия), водещ автор на проучването.

Според нея, генетичните изследвания са оправдани, когато пациентите не се възстановят, както се очаква след лечение със сотровимаб.

„Важно е да се има предвид, че тези мутации и резистентността към лечението с антитела са необичайни. Нашето проучване подчертава необходимостта от по-добро наблюдение и допълнителни изследвания, за да се гарантира, че новите антивирусни лечения остават ефективни и ако се развие резистентност, тя не се предава в общността“, коментира още д-р Рокет.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom