Zink Pirithione – приложение в дерматологичната практика

Zink Pirithione – приложение в дерматологичната практика
468×60 – top

Брой 3/2009

Д-р Лилия Зисова
Кожна клиника, УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив

Zinc Pyrithione притежава кератолитични, неспецифични противогъбични и анти-бактериални свойства. Той има ефект при лечението на редица кожни заболявания, най-вече като нормализира измененията на роговия слой. Zinc Pyrithione има още противовъзпалително, антипролиферативно и имуномодулиращо действие.
Понастоящем Zinc Pyrithione намира приложение в лечението на себорейния дерматит, пърхота, рityriasis versicolor, malassezia folliculitis, атопичен дерматит, псориазис, екзема, гъбични и бактериални инфекции и др. Препаратите с Zinc Pyrithione могат да се използват и при памперс дерматити, фоликулити и др.
Zinc Pyrithione се прилага в количество от 1-2 % под формата на шампоан, крем, спрей и обикновено не се съпровожда от странични действия. Редки са съобщенията за контактна чувствителност.
На първо място Zinc Pyrithione е подходящ за лечебна стратегия на заболявания, свързани с дрождите от род Malassezia (Pityrosporum ovale).

Malassezia-свързани заболявания

Себореен дерматит

Себорейният дерматит е хронично възпалително заболяване на кожата, при което възпалителната реакция срещу дрождата Malassezia се смята за основен фактор на заболяването. Наличието на повишен брой колонии от тази гъбичка по себорейните зони (богати на мастни жлези) – скалп,
лице, гърди, гръб – предизвиква лека до умерена реакция на възпаление, което води до различни
степени на зачервяване и лющене.

Понастоящем родът Malassezia включва дванадесет вида:

М. furfur, M. sympodialis, M. globosa, M. restrica, M. sloooffiae, M. obtusa, M. pachydermatis, M. dermatis, M. japonica, M. nana, M. yamatoensis, M. equi.
Видовото разпространение на дрождите Malassezia при себореен дерматит зависи от географското разположение и преобладаващият вид Malassezia в отделните страни е различен.

Мalassezia spp. e нормален обитател на човешката кожа. Тя е опортюнистичен патоген. За развитие на заболяването „себореен дерматит“ е важно наличието на предразполагащи фактори:

– фамилна обремененост – мастната секреция и себорейният статус са фамилно обусловени;

– професии, свързани със стрес, замърсяване и работа с компютър могат да играят роля на предразполагащ фактор;

-сезонност – себорейният дерматит се обостря по-често през зимата;

– нарушения във функционалното състояние на нервната система – бърза уморяемост, стрес, лабилност, безсъние играят важна роля за появата на болестта;

– промяна в количеството и качеството на мастната секреция (хиперсеборея, променен състав
на мастните киселини);

– рН на кожата – промяна на кожата към неутрално pH и алкалоза под действието на шампоани и
козметични средства;

– клетъчен имунитет – при част от болните с тежки, често рецидивиращи и терапевтично
резистентни форми се открива потиснат клетъчен имунитет.

Чрез своята липолитична активност Malassezia spp. предизвиква образуване на деградационни продукти от себума (свободни мастни киселини), които са способни да провокират възпалителна реакция. Kъм тази иритативна реакция се добавят и неспецифични, и специфични имунни реакции.
Антимикотичното лечение е основно в терапията на заболяването „себореен дерматит“. Ефектът от антигъбичното лечение се придружава от намаляване броя на дрождите Malassezia spp., a изострянето на болестта се съпровожда от увеличение на гъбичките. Най-добър терапевтичен
ефект в лечението на себорейния дерматит имат препаратите с антимикотично действие, които
редуцират кожната микрофлора.

За разлика от актуалните стероиди антимикотиците не носят риск от атрофия на кожата или
от телеангиектазии при продължителна употреба.
Изследвания in vitro установяват, че най-силна инхибираща активност срещу Мalassezia spp.
имат азолните антимикотици, следвани от: Zinc Pyrithione, selenium sulfide, piroctone olamine
и каменовъгления катран.

В отговор на лечението с Zinc Pirythione се отбелязва повишаване на липидите по кожата на
скалпа за сметка на серамидите, което влияе на подобрението на защитната бариера на кожата.
Тези промени в профилите на липидите се съгласуват с визуалното подобрение на цялостното
състояние.
Едновременно с това препаратите с Zinc Pyrithione имат и противовъзпалително действие
и съдействат за по-бързото премахване на сърбежа.

Пърхот

Пърхотът е често срещан проблем при около 30 % от населението на земята.
Той е състояние, което се представя предимно с лющене на скалпа без клинични показания за
възпаление, въпреки че се наблюдава субклинично микровъзпаление. Смята се, Malassezia spp. че е основен допринасящ фактор за появата му. Zinc Pirythione е добре познато противопърхотно средство със своите антимикотични и кератолитични свойства. Затова препаратите, които доставят по-ефективни и за предотвратяване на рецидивите.

Pityriasis versicolor

Pityriasis versicolor е хронично повърхностно гъбично заболяване, което засяга главно горната част на тялото, врата, горната част на ръцете. Изключително рядко обривите се разполагат и по окосмената част на главата, лицето и гърба на китките. Увредените участъци са петна, които се лющят леко. Те могат да се сливат и да обхващат по-голяма част от тялото, а цветовете им варират от червено до кафяво и бяло. Засяга се роговият слой на кожата. Известно е, че при заболяването pityriasis versicolor под влиянието на различни ендогенни фактори (липса на ундециленова киселина в потта, хиперхидроза, имунен дефицит, повишени нива на кортизол в плазмата, продължително лечение с кортикостероиди и имуносупресори) и екзогенни фактори (висока температура, висока влажност) се стига до конверсия на кръглите и овални форми на Malassezia spp. или на бластоспорите във форма на мицел. Днес се смята, че Мalassezia globosa в мицелната си фаза е причинител на заболяването pityriasis versicolor. В зависимост от географското разположение тя се изолира в 25-97 % от пациентите с това заболяване. При pityriasis versicolor се наблюдава промяна в пигментацията на кожата в засегнатите участъци, вследствие на образуваните пигменти и флуорохроми от дрождите Malassezia от триптофана. Хипопигментацията при pityriasis versicolor alba се обяснява с инхибиране производството на меланин и тирозиназна реакция от азелаиновата киселина, произвеждана от някои видове Malassezia spp.
Локалната терапия при заболяването включва кератолитични средства, които целят излющване на роговия слой, в който се намира паразитната гъбичка, антимикотични кремове, спрейове.
Zinc Pyrithione със своите антимикотични и кератолитични свойства се прилага успешно в лечението на заболяването pityriasis versicolor.
При засягане на по-широки площи се препоръчват шампоани, съдържащи кetokonazole, zinc pyrithione, selenium sulfide, piroctone olamine и системна антимикотична терапия.

Malassezia folliculitis

Malassezia folliculitis се характеризира с фоликуларни папули и пустули, локализирани по гърба, гърдите, горната част на ръцете, понякога – по врата и по-рядко – по лицето. Това състояние често се свързва с обезпокоителен сърбеж. Malassezia folliculitis може да се обясни с прекомерния растеж на Malassezia spp. във фоликула на косъма под влиянието на предразполагащи фактори – висока температура и висока относителна влажност на околната среда, мазна кожа, хиперхидроза. Заболяването се наблюдава и като усложнение при пациенти, които приемат кортикостероиди, или са подложени на имуносупресиращо лечение. Трябва да се имат предвид и заболявания като diabetes mellitus и хронични бъбречни заболявания, левкемия, трансплантация на костен мозък, СПИН, болестта на Хочкин, трансплантации на бъбреци и сърце. Ефектът от антимикотичното лечение на маласезийния фоликулит често е драматичен. Увредените участъци и сърбежът се появяват отново при повечето пациенти, ако лечението не се поддържа по-продължително време. Наред с азолните антимикотици препаратите, съдържащи Zinc Pyrithione, успешно лекуват това състояние.

Неонатална пустулоза

Днес се предполага, че неонаталното акне е всъщност некомедонно пустулозно състояние, което се свързва с видовете Malassezia. М. sympodialis се смята за основният причинител на този обрив.

Papillomatosis confluens etreticulata (Gougerot – Carteaud)

Това е рядка дерматоза с неизвестна етиология. Локализира се в областта на гръдния кош. В значителен процент от случаите се открива Malassezia spp. и през последните години заболяването последните години заболяването се свързва с нея. Някои автори предполагат, че това е абнормна реакция към Мalassezia spp. у предразположени индивиди. Според други се касае за дефект в кератинизацията (вроден или придобит) с вторично колонизиране на тези кожни участъци от дрождата. При болните често се откриват ендокринни заболявания.
Papillomatosis confluens et reticulata се проявява най-често в областта на гърдите и епигаструма с множествени несърбящи еритемни папули, с големина 4-5 mm в диаметър. Впоследствие папулите се пигментират, стават хиперкератотични, като постепенно се сливат (конфлуират) и образуват мрежовидни (ретикулирани) изменения.
Добри терапевтични резултати са получени от комбинация на локални и перорални антимикотици.

Атопичен дерматит (Head and neck dermatitis)

Смята се, че дрождата Malassezia усложнява атопичния дерматит, особено при възрастни, разположен в областта на главата и врата – т.нар. head and neck dermatitis. В развитието на заболяването са замесени много фактори, включително и наличието на специфични гени, влияния на
околната среда, храна, микробни алергени и др. При някои пациенти Malassezia spp. може да бъде важен алерген. Дискутира се връзката между дрождата Malassezia и болестта „атопичен дерматит“
посредством микробиологични имунологични механизми. Дрождите от род Malassezia могат да
играят роля на антиген в тези случаи.
От всички видове на рода Malassezia, М. globosa е най-често срещаният вид по кожата на пациенти с атопичeн дерматит.
Острият сърбеж, който смущава нощния сън, е единственият клиничен признак, който характеризира позитивните за Malassezia spp. случаи с атопичeн дерматит.
В тези случаи, освен актуални кортикостероиди, имуномодулиращи и седативни средства, трябва да се включи и противогъбична терапия.
Zinc Pyrithione би могъл да се добави с успех към терапията на тези пациенти.

Себопсориазис

Някои автори допускат, че активирането на комплемента по алтернативен път от дрождите Malassezia може да доведе до възникване на псориазис в някои от случаите, въпреки че не се изключва и феноменът на Кьобнер. Активирането на комплемента при това заболяване може да стане и
от други микроорганизми и ендотоксини.
Преди около 20 години се наложи схващането, че Malassezia spp. е етиологичен причинител
на т.нар. себопсориазис. Има вероятност себопсориазисът да се отключва от Мalassezia spp. в
себорейните зони. Присъствието на дрожди Мalassezia в големи количества в тези зони може да
бъде достатъчно, за да провокира псориазис. Преобладаващият вид Мalassezia по кожата на скалпа на пациенти с псориазис е М. globosa.
Прибавената антимикотична терапия в тези случаи (азолни антимикотици, Zinc Pyrithione и др.)
би допринесла за по-бързи терапевтични резултати.

Други

Антибактериалните свойства на zinc pyrithion водят до неговото приложение при бактериални
фоликулити, профилактика след епилация и др.
Неспецифичните противогъбични свойства на препарата правят възможна неговата употреба при
различни гъбични инфекции на кожата.

Противовъзпалителното действие на Zinc Pyrithione го прави ефективен при ухапвания, възпалена
и раздразнена кожа, интертриго, памперс дерматити, сърбеж.
Zinc Pyrithione има още кератолитичното, противовъзпалително, антипролиферативно действие,
което го прави подходящ като допълваща терапия при псориазис, хронични екземи, суха, напукана
и лющеща се кожа.

Най-новият препарат на нашия пазар, съдържащ Zinc Pyrithione, е GinGira (Zinc Pyrithion Spray). Наред с активната съставка – Zinc Pyrithione, той съдържа хидратиращи компоненти (вода, глицерин), които действат върху кожата като естествен овлажняващ фактор и емолиенти (подхранващи
компоненти), които предотвратяват загубата на вода, омекотяват, охлаждат и успокояват кожата.
Препаратът е удобен за третиране не само на гладка кожа, но и на гънки и скалп. Поради високия
си овлажняващ потенциал GinGira Zinc Pyrithione Spray се препоръчва в случаи на много суха и напукана кожа. При пърхот, себореен дерматит и pityriasis versicolor продуктът облекчава сърбежа, намалява излющването и изчиства кожата от Malassezia, като спира размножаването им. Той овлажнява кожата по естествен път и елиминира излишъка от мазнини. Може да се прилага до 6 пъти дневно. Нежелани ефекти отсъстват, продуктът е безопасен дори и при продължителна употреба.
За разлика от шампоаните GinGira ZnPT спрей може да се прилага по лицето и тялото, няма
нужда от измиване, осигурява дълго контактно време, не съдържа консерванти и не изсушава кожата.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom