Към съдържанието
  • За нас
  • За реклама
  • За автори
  • Етични норми
  • Контакти
  • Политика GDPR
    Количка 0
    Facebook
    GPNews
    • Начало
    • ИзданияРазширяване
      • 2025
      • 2020 – 2024Разширяване
        • 2024
        • 2023
        • 2022
        • 2021
        • 2020
      • 2015 – 2019Разширяване
        • 2019
        • 2018
        • 2017
        • 2016
        • 2015
      • 2010 – 2014Разширяване
        • 2014
        • 2013
        • 2012
        • 2011
        • 2010
      • 2005 – 2009Разширяване
        • 2009
        • 2008
        • 2007
        • 2006
        • 2005
      • 2000 – 2004Разширяване
        • 2004
        • 2003
        • 2002
        • 2001
        • 2000
    • СъбитияРазширяване
      • Предстоящи събития
      • Конгресен календар
    • Новини
    • СтатииРазширяване
      • АГ и неонатология
      • Алергология
      • В света на вирусите
      • Гастроентерология
      • Дерматология и козметика
      • Ендокринология
      • Кардиология
      • Неврология и психиатрия
      • Онкология
      • Офталмология
      • Педиатрия
      • Ревматология и ставни заболявания
      • Тест по клиничен случай
      • УНГ и белодробни болести
      • Урология и нефрология
      • Хранене, диететика, метаболизъм
      • Нашето интервю
      • Природата учи
      • Историята учи
      • Други
    • Абонамент
    Количка 0
    Facebook

      GPNews
      ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
      • Професията „медицинска сестра“ ще бъде обявена за защитена
      • 40% ръст на субсидията за леглоден в психиатричните структури предлага МЗ
      • Над 300 лекари от 14 държави обсъждаха в София нови хоризонти в медицината
      • EMA потвърди: Антиандрогенните лекарства срещу алопеция причиняват суицидни мисли
      • Частните болници отново ще провеждат обществени поръчки за лекарства по НЗОК
      В къщи / Педиатрия / НАН 1 новата концепция за храна и имунна защита

      НАН 1 новата концепция за храна и имунна защита

      отGP News публикувано на 01.04.200813.09.2022 Педиатрия

      Брой 4/2008

      Д-р Емилия Пантелеева
      Катедра по педиатрия, МУ София СБАЛДБ бул. „Аиад.Иван Гешов“ 11

      През последните 5 години създателите и производителите на адаптирани млека за кърмачета следват една стабилна, научно обо­снована и потвърдена идея храненето на кърмачетата в най-ранна възраст оказва влияние върху no-нататъчния растеж и развитие на децата, както и върху честотата на заболяванията на храносмилателната система, дихателните пътища, алергичните прояви. Нещо повече ранното кърмаческо хранене има определящо въздействие върху метаболизма и здравето на децата и в no-късната юношеска възраст. Ето защо кърмаческите млека, които се препоръчват единствено при липса и невъзможност на майката да кърми, следва да предоставят всички хранителни веще­ства, необходими за нормалния растеж и разви­тие на децата. Същевременно, при някои млека се постига обогатяване с фактори, близки до тези в кърмата, които спомагат за развитие на механизмите, отговарящи за предпазване от инфекции и болест4.
      Нан1 е първото мляко, което съчетава необходимия за нормалното развитие баланс на хранителните вещества (подобен на този в майчината кърма), с вещества, подпомагащи развитието на имунната система. Хранителният профил на Нан1 е съобразен с най-новите препоръки и стандарти за адаптирани млека при кърмачета1’4.
      Съотношението между белтъчини, мазнини и въглехидрати, включително и енергийно разпределение, се приближава оптимално до това на май­чината кърма. Нан 1 е обогатено с алфа-лакталбумин. Аминокиселинният състав осигурява висока ефективност и оптимално усвояване на белтъчините, с което се намалява образуването на отпадъчни продукти, а от тук и солевото натоварване на бъбреците.
      Нуклеотидите следват съдържаните в майчина­та кърма преобладават лесно метаболизираните пиримидини в сравнение с по-трудно обработваните пурини.
      Единствен източник на възлехидрати в Нан 1 е лактозата, която подпомага предимно развитието на бифидубактериите. Със своите специфични метаболитни процеси те участват в неспецифичната имунна защита на червата факт от особена важност за некърмените кърмачета. На този етап от развитието на науката хранене, кърмата остава единствен източник на имунни фактори, предпазващи от чревни и дихателни инфекции.
      Електролитният състав осигурява поддържане на нормална хомеостаза. Намаленото съдържание на фосфор допринася за намаляване честотата на запека сред изкуствено храненните кърмачета. Подобреното отношение калций/фосфор оптимизира костния метаболизъм.
      Нан1 съдържа всички микрохранителни вещества микроелементи, витамини, холин, инозитол, и в частност така наречените имунни хранител­ни вещества цинк, желязо, селен, витамин А. Последните са особено необходими за нормалното развитие и дейност на имунната система.
      Мазнините доставят около половината от хранителната енергия и представляват основните енергийни депа при кърмачетата и малките деца. Поради малките размери на стомаха и ограничената поносимост на хипертонични храни, кър­мачетата се нуждаят от концентриран източ­ник на енергия. По своя качествен и количест­вен състав мазнините в Нан 1 се доближават най-пълно до тези на майчината кърма. В настоящия момент расте интересът към мазнините, предла­гай и на кърмачетата1. Мазнините са основен елемент, определящ растежа, развитието на зрението и нервната система, диференцирането и функционирането на имунната система, дълготрайното здраве на децата. Ето защо подборът на маз­нини в кърмаческите млека е от първостепенно значение23.
      Основно предимство на Нан 1, единствено за момента сред адаптираните млека, е съдържанието на дълговерижни полиненаситени мастни киселини (Дв-ПНеМК). Последните се образуват в организма на кърмачетата от незаменимите мастни киселини линолова и алфа-линоленова. Наричат се „незаменима, защото не могат да се синтезират от човешкия организъм, т.е. трябва да присъстват в храната. Нан 1 е обогатено и с двете незаменими мастни киселини в съотношение, отговарящо на изискванията на Директивата на Европейский съюз и препоръките на ESPGAN. Най-важните Дв-ПНеМК са арахидоновата (АРА) и докозохексаеновата (ДХА) кисели­ни. Дълговерижните полиненаситени мастни кисе­лини имат важни биологични и структурни функ­ции. Като част от фосфолипидите на клетъчните мембрани, те повлияват клетъчния пермеабилитет и гъвкавост, активността на мембарносвързаните ензими и рецептори, участват в генерирането на електричния отговор при възбуда на клетката2’7. Арахидоновата киселина присъства във всички клетъчни мембрани, в повечето пери­ферии тъкани като черен дроб и сърце, по-малко в нервната тъкан. Прекурсор е на биологично активните вещества, известни като ейкозаноиди: простагландини, лебкотриени и трамбоксани, които участват в процесите на имунна регулация, възпаление и мускулно съкращение7.
      Докозохексаеновата киселина присъства като основна Дв-ПНеМК в нервната тъкан ретина и главен мозък. В ретината ДХА е концентрирана в специализирани мембрани на фоторецептор, който е много динамичен и чийто структури се обновяват ежедневно. По отношение на мозъка, съдържанието на ДХА се увеличава изключително мно­го по бреме на „скока на растеж“ на мозъка. Според Martinez по 35 мг/седмично от началото на третия триместър на бременността до края на първата година от живота. Установено е, че 48 % от общото съдържание на ДХА в организма на кърмените кърмачета се пада на мозъка. Недостигът на ДХА е свързан с нарушение на зрението и умственото разбитие3-7.
      Майчината кърма съдържа АРА и ДХА. По този начин кърмачетата получават готови Дв-ПНеМК. Съдържанието им зависи както от диетата на майката, така и от периода на лактация (най-високо е в коластрата, постепенно намалява в зрялата кърма)3.
      Идеята за обогатяването на адаптираните мле­ка за доносени с Дв-ПНеМК е обект на спорове през последните 10 години. Мненията са нееднозначни. Резултатите от проучванията на зрението сред доносените не са така категорични, както при недоносените (категорично в полза на обогатя­ването с Дв-ПНеМК). Използвайки метода на ебокираните зрителни потенциали, се установява, че като цяло, кърмените доносени имат по-добри резултати от доносените, хранени с млека, необогатени с Дв-ПНеМК. Половината от проучванията не отчитат положителния ефект. Сравнително ново проучване5 обосновава необходимостта от допълнителен внос на Дв-ПНеМК. Интересен е изводът: ако се има пред вид ДХА-еквивалентната доза в млякото (т.е. готовата ДХА и количеството на нейните прекурсори незаменимите мастни киселини), се получава силна и значима корелация между ДХА-еквивалентната доза и зрителната острота. Арахидоновата киселина няма отно­шение към развитието на зрението и нервната система. Тя се добавя, за да се спази необходимото
      съотношение между ДХА и АРА. Нарушаването му води до дефицит на АРА за кърмачето.
      Съществена биологична роля на Дв-ПНеМК е участието им 6 имунната система. Узряването на имунната функция при новородените изисква бърз растеж и пролиферация на имунните клетки. Арахидоновата киселина е основен компонент на лимфоидните клетки (Т и в клетките). От друга страна, имунните реакции, и в частност отговорът на чревната имунна система, до голяма степен се повлияват от съдържанието на мастни киселини в мембранните фосфолипиди на имунокомпетентните клетки и ентероцитите. Убредената или незряла чревна бариера увеличава чревния пермеабилитет, с което нараства рискът от инфек­ции и алергична сенсибилизация. Мастният профил на кърмаческото мляко определя съдържанието на мастни киселини 6 мембранните фосфолипиди на всички тъкани с изключение на мозъка2.
      все по-добре се изучават ефектите на АРА и ДХА бърху имунните реакции:
      Арахидоновата киселина, като прекурсор на простагландините, повлиява върху продължителността и силата на възпалението. Простагландин 2 напр.индуцира висока температура, еритем, увеличава съдовата пропускливост и базодилатация, като по този начин засилва отока и болката. Участва в отговора на Ти и Th2, засилва синте­за на ИгЕ. Ако храната е богата на АРА, мембран­ните фосфолипиди на чревните клетки ще съдържат повече АРА, с което ще се образува повече простагландин 2, ще се засилват възпалителните процесс.
      В противоположност на АРА, ДХА инхибира образуването както на простагландин 2, така и на другите възпалителни цитокини. Ето защо ДХА има силно противовъзпалително действие.
      Проучване от 2003 г.в показва, че добавката на ДХА през първата година от живота намалява честотата на алергичните симптоми по-късно.
      Основавайки се на по-горните проучвания, създателите на Нан 1 обогатяват млякото с АРА и ДХА. Източник на ДХА е рибеното масло от рибата тон. Източник на АРА е растителното масло, извлечено от Morterella aipina.Tn е добре идентифицирана едноклетъчна култура, принадлежи към Американската колекция от култури. И двата източника са одобрени от FDA. Съотношението АРА. ДХА от порядъка на 1:1 осигурява оптималния баланс между АРА и ДХА, а с това допринася за доброто физическо и психическо здраве на децата.

      Upper dyspeptic syndrome ad

      Навигация

      Предишна Предишна
      Pandas – педиатрично автоимунно неррвно-психиатрично заболяване, обусловено от стрептококи
      СледващаПродължаване
      Епилептичен статус – стандартен подходи алтернативи при лечението му
      Търсене
      Имунобор стик сашета
      Lekzema Banner
      Psoralek Banner
      GinGira Banner
      hemorid
      fb like

      За нас

      Списание GPNews
      Връстник на GP практиката у нас
      Единственото специализирано издание за общопрактикуващи лекари
      12 месечни книжки на жизненоважни за практиката ви теми

      Меню

      • Начало
      • За нас
      • Контакти

      Информация

      • За автори
      • Етични норми
      • За реклама

      Copyright © 2025 GPNews. Всички права запазени.

      Уеб дизайн и SEO от Трибест

      • ПОЛИТИКА GDPR
      Плъзгане нагоре
      • Начало
      • Издания
        • 2025
        • 2020 – 2024
          • 2024
          • 2023
          • 2022
          • 2021
          • 2020
        • 2015 – 2019
          • 2019
          • 2018
          • 2017
          • 2016
          • 2015
        • 2010 – 2014
          • 2014
          • 2013
          • 2012
          • 2011
          • 2010
        • 2005 – 2009
          • 2009
          • 2008
          • 2007
          • 2006
          • 2005
        • 2000 – 2004
          • 2004
          • 2003
          • 2002
          • 2001
          • 2000
      • Събития
        • Предстоящи събития
        • Конгресен календар
      • Новини
      • Статии
        • АГ и неонатология
        • Алергология
        • В света на вирусите
        • Гастроентерология
        • Дерматология и козметика
        • Ендокринология
        • Кардиология
        • Неврология и психиатрия
        • Онкология
        • Офталмология
        • Педиатрия
        • Ревматология и ставни заболявания
        • Тест по клиничен случай
        • УНГ и белодробни болести
        • Урология и нефрология
        • Хранене, диететика, метаболизъм
        • Нашето интервю
        • Природата учи
        • Историята учи
        • Други
      • Абонамент
      • За нас
      • За реклама
      • За автори
      • Етични норми
      • Контакти
      • Политика GDPR
      Търсене