Брой 6/2008
Доц. д-р Р. Еникова, д.м.
На фона на голямото разнообразие на широко пропагандираните и използвани в практиката хранителни добавки, включително тези, съдържащи пробиотични микроорганизми, ние в известна степен забравихме за възможностите при използване на киселото мляко в диетотерапията при различни заболявания.
Аксиоматична истина е, че българското кисело мляко се приема като най-яркия пример за функционална пробиотична храна, която е и традиционна, природосъобразна, естествена, неповторима.
Пазарът ни изобилства със заквасени млека. В страните на Западна Европа те се наричат „ферментирали” млека и тяхното разнообразие е много голямо. Към тях се отнасят най-вече „йогуртите“. Много разпространена е консумацията и на бифидо-продуктите. Последните се произвеждат вече и у нас от отделни фирми и се приемат добре от консуматора.
„Йогурт“ всъщност е прабългарска дума. Но тя отдавна бе обсебена от чуждите производители и у нас се възприема като чуждо, небългарско наименование на заквасените млека. Hue приемаме за свое традиционното българско кисело мляко. Има голяма доза носталгия към някогашното кисело мляко и като консистенция („с нож да го режеш“), и като вкус и аромат покисел и по-остър. Незабелязано, през последните години се появи и тенденция към промяна на предпочитанията все повече хора харесват по-сметано подобното, по-меко на вкус и по-слабо кисело заквасено мляко. Естествено е модерният гражданин, който търси по-ниско енергийни храни, все по-често да посяга и към неговите нискомаслени асортименти.
Днес има едно широко разпространено недоверие в обществото към качеството на съвременните кисели млека. Коренната промяна в сроковете на трайност и фактът, че киселите млека не се развалят и повече от месец могат да останат непроменени в хладилника, карат хората да смятат, че това се дължи на консерванти. По този въпрос трябва да знаем повече. В миналото срокът на трайност беше 72 часа или 3 дена. Това е генерационното време на дрождевите популации, с които млякото бе системно заразявано поради недобра хигиена още в млекокомбинатите. Дрождите са единствените замърсители на млякото, които се развиват успоредно с млечнокиселите бактерии и към третия ден оказват решаващо влияние върху вкусовите му качества. То придобива остър специфичен млечно-кисел вкус и аромат, по-късно се появява бяла мъхеста пелена на повърхността му, видимо се издуват капачките на опаковките от образуваните газообразни метаболити. Трябва да се знае, че дрождите са нежелан замърсител. Те именно разваляха киселото мляко за такъв кратък срок. Чрез сериозни инвестиции в хигиената тяхното попадане в млякото може да се сведе до нула. Тогава млечнокиселата ферментация измина8а своя естествен път благородните млечнокисели бактерии се развиват и продължително време (до две-три седмици) преживяват в киселото мляко в количества до десетки и стотици милиони, без съществено да променят за дълъг период вкусовите качества на продукта. Единствено има натрупване на повече млечна киселина, но в никакъв случай тази промяна не е така рязка, както при заразеното с дрожди мляко. Трябва да отбележим за чест на нашите производители, че те постигнаха висока хигиена на производството, с което удължиха трайно живота и на българското кисело мляко.
По-ниската киселинност дава основание да повярваме на слуховете, че в днешните кисели млека няма млечнокисели бактерии. Това не е вярно. Няма друг технологичен метод, който да накара прясното мляко да коагулира и да придобие нежния характерен млечнокисел вкус, освен бурното развитие на микробите на закбаската, а тоба са млечно-киселите пръчици (Lactobacillus bulgaricus) и термофилният стрептокок (Streptococcus thermophilus). С това можем да оборим и другото невярно твърдение за присъствието на консерванти в киселото мляко. Нежните бактерии на закваската не се развивaт в присъствието на консервиращи вещества с най-разнообразен характер. Мляко, съдържащо например антибиотици, трудно се подквасва и изобщо не се допуска до производството. Лабораторните изследвания на киселите млека, взети от търговската мрежа, неизменно показват, че те съдържат специфичните млечнокисели бактерии в големи количества десетки до стотици милиони.
Имаме достатъчно медико-биологични основания да твърдим, че бактериите на закваската за българско кисело мляко имат пробиотичен ефект. Например, известно е, че в напреднала възраст човекът придобива известна непоносимост към лактозата, което при консумация на прясно мляко води до чревен дискомфорт, метеоризъм, стимулиране на перисталтиката и като краен ефект диариен синдром. в същото време консумацията на същото количество кисело мляко не предизвиква подобни явления. Това се дължи именно на млечнокиселите бактерии, които притежават конституивния ензим лактаза. Попаднали 6 чревния тракт, те компенсират с тоба възрастовия чревен дефицит на дизахаридази. Българското кисело мляко придоби такова разпространение в Япония именно поради това, че с него широко разпространеният сред местното население лактазен дефицит се компенсира и праби млякото достъпен за населението продукт.
Има много изследвания на български и чуждестранни автори за пробиотичните свойства на Lactobacillus bulgaricus. Доказано е неговото участие 6 разграждането на жлъчните киселини, а оттук и на извличането на холестерола от организма с клинично-лабораторно потвърждение нахипохолестеролемичния ефект. Безспорно е доказан антагонистичният ефект на микроба върху патогенни и условно-патогенни микроорганизми Salmonella, Shigella, Listeria, Clostridium, Bacillus, Escherichia coli, Proteus, Staphylococcus aureus и много други. Аксиоматична истина е, че с киселото мляко не са предабани хранителни токсикоинфекции, интоксикации или инфекции. Необходими са не повече от 24-48 часа на съвместно съжителство на масивни дози от тези микроби с бактериите на българското кисело мляко, за да не остане и следа от тях при неговото заквасване и охранение. Това е доказано в много обширна експериментални проучвания. Този антагонистичен ефект е част от пробиотичните свойства на микроба. Има данни за протективен ефект при експериментална туморогенеза със забавяне на развитието на преканцерози и тумори и ограничаване на тяхното развитие и метастазиране. Очевидно, много трудно доказуемата регулация на чревната еубиоза, т.е. равновесното физиологично състояние на чревната микрофлора, все пак се осъщестбя6а под влияние на иначе екзогенните за човека бактерии на българското кисело мляко и това е в основата на голяма част от пробиотичните ефекти.
Българското кисело мляко не е и не може да бъде лекарство. Впрочем това се отнася за всички пробиотични храни и препарати. Но неговото приложение в диетотерапията не трябва да се игнорира. Освен безспорните хранителни качества на основата млякото, тук имат значение всички горепосочени физиологични свойства на бактериите. При заболявания, свързани с развитие на дисбиоза на чревната микрофлора, киселото мляко може да стане мощен регулатор за нейното нормализиране. Патологиите, водещи до дисбиоза, са много разнообразни от хроничната обстипация, дължаща се на стреса и обездвижването на съвременния градски жител, до по-тежки състояния, свързани с: диариен синдром (с инфекциозна и неинфекциозна природа, продължителна антибиотична терапия, лечение с имуносупресори, лъчелечение, автоимунни заболявания и др. Отново подчертаваме, че става дума не за лечение, а за подходящ диетичен режим. Не трябва да се забравя, че с всеки грам българско кисело мляко организмът получава десетки и стотици милиони жизнеспособни пробиотични бактерии, нещо, което не може да се постигне понякога и с таблетираните форми на пробиотични добавки. Тези бактерии временно се заселват в чревния тракт тънко и дебело черво, влизат в синергични взаимоотношения с ендогенната млечно-кисела анаеробна микрофлора, инхибират развитието на нежелани чревни микроорганизми, регулират осмотичните, алкално-киселинните реакции и т.н. Процесите са много сложни и деликатна, но няма причини да не бъдат стимулирани и поддържани от пациента с една системна консумация на кисело мляко.
Тук няма да засягаме проблема с други заквасени пробиотични храни, които се явяват на пазара ни. Това могат да бъдат продукта с Bifidobacteria, Lactobacillus acidophilus, кефирни закваски или други пробиотични култури, различни от тези на българското кисело мляко. Макар че в тази област опитът на диетолозите в страната ни е по-ограничен, подобни заквасени продуши също не трябва да бъдат игнорирани или подценявани, защото приложението им е доказвано, както в популационни, така и в експериментални и клинични изследвания в други страни. Такива продукта имат своите достойнства и приложение в диетотерапията. Не трябва да забравяме също така и индивидуалната възприемчивост и поносимост при консумация от човека, както и щамовата специфичност на културите. Но това вече е предмет на друго обсъждане. важното е, че българското кисело мляко е достъпно за приложение и се нарежда в първите редици на естествените функционални храни у нас.