Брой 9/2007
ст.н.с. Д-р Ст. Петрова, дм и сътр.
Продължение от бр. 07/2007 г.
Препоръка 12. ПРИГОТВЯЙТЕ И СЪХРАНЯВАЙТЕ ХРАНАТА ПО НАЧИН, ОСИГУРЯВАЩ НЕЙНОТО КАЧЕСТВО И БЕ30ПАСН0СТ
Правилното приготвяне и съхраняване на храната осигурява минимални загуби на хранителни вещества, запазване на биологичната пълноценност, високо качество и безопасност на храните.
Запазването на биологичната пълноценност на храната е важно за постигане на здравословно хранене.
Препоръчва се топлинна обработка на храните, която максимално запазва полезните им съставки. За тази цел са подходящи варене на пара, задушаване, печене. При варенето на пара хранителните вещества се съхраняват в най-голяма степен. Ако зеленчуците се варят, те трябва да се поставят в кипяща, леко посолена вода, която да ги покрива напълно, а съдът да е с капак, за да се намали разрушаването на витамините. Тъй като повечето от витамините преминават във водата, препоръчително е зеленчуците да се готвят в минимално количество вода за кратко време. варенето, задушаването и печенето да се извършват при умерена температура. Прегарянето на храните при печене на грил, скара (барбекю) или във фурна, продължителното пържене при високи температури, опушването на месата и рибите води до образуване на вредни за здравето вещества
Размразяването на месото и рибата е препоръчително да бъде бавно за запазване на качеството им, но това трябва да става в хладилни условия, с оглед предпазването им от микробна развала. Замразените зеленчуци обаче трябва да се поставят директно в гореща вода без да се размразяват предварително. Течната част на консервираните зеленчуци и плодове е препоръчително да се използва, защото в нея се съдържа голяма част от водноразтворимите витамини и минерални вещества на продуктите.
Осигуряването на микробиологична безопасност при приготвяне и съхранение на храната е също важно за здравословното хранене.
Храната може са замърси с микроби на всеки етап от нейното производство, съхранение и кулинарна обработка. Спазвайки хигиенните правила обаче, можем да предотвратим възникването на хранителни отравяния, които могат сериозно да увредят здравето.
Практически препоръки за осигуряване на безопасни храни:
Използвайте безопасни сурови храни и чиста вода
♦ Не консумирайте храна извън срока на годност, отбелязан на етикета.
♦ Не купувайте риба, която не се съхранява в лед.
♦ Не купувайте меса и месни продукти, мляко и млечни продукти, яйца, несъхранявани в хладилни условия.
♦ Отстранявайте всички части на зеленчуците и плодовете, които са увредени и загнили.
♦ При съмнение за замърсяване на водата, предварително я преварявайте.
Съблюдавайте хигиена при приготвяне на храната.
♦ Мийте ръцете си преди и след приготвяне на храната, след приготвяне на сурови храни преди да докосвате готова за консумирана храна.
♦ всички повърхности и прибори в кухнята трябва да се поддържат чисти, често сменяйте гъбите за миене на съдове и кухненските кърпи.
Избягвайте контакт на сурови и готови за консумация храни при тяхната обработка и съхранение.
♦ Режете различните видове сурови храни и храните, готови за консумация отделно, по възможност на различни дъски.
♦ Мийте с гореща вода и сапун дъските за рязане на храни и ножовете след рязане на сурово месо и риба, преди рязане на други сурови храни или готови за консумация продукти.
♦ Съхранявайте суровите меса и риба на най-долния рафт в хладилника, добре опаковани или в затворени кутии, за да избегнете евентуално замърсяване с изтекли от тях сокове на готови за консумация храни.
Термичната обработка на животинските продукти (месо, птици, риба, яйца) трябва да е достатъчно продължителна при температура над 70 °С, за да унищожат микроорганизмите във вътрешността на продуктите.
Съхранявайте сготвената храна при температура над 60 °С до нейното сервиране, а храната за по-късна консумация бързо изстудявайте и поставяйте в хладилник.
Съхранявайте храните в хладилника опаковани, в затворени кутии или покрити.
Никога не размразявайте месо и риба на стайна температура. Размразяването да става в хладилник, в студена вода или микровълнова печка.
Подгрявайте сготвената храна преди консумация при температура не по-ниска от 70 °С, за да се унищожат размножилите се микроорганизми по време на съхранението.
КАРТИННО ИЗОБРАЖЕНИЕ НА ПРЕПОРЪКИТЕ ЗА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ
Пирамидата за здравословно хранене представлява картинно изображение на основните препоръки за хранене.
Пирамидата е разделена на сектори, които включват отделните групи храни. Тя отразява основния принцип на здравословното хранене разнообразието на хранителния прием, който се постига чрез ежедневна консумация на представители от в групи храни. Големината на секторите съответства на съотношението на препоръчаните количества за консумация на храните от отделните групи.
Групите храни са разпределени в три пояса, оцветени в сигналните цветове на светофара. В зеления пояс на основата на пирамидата са включени растителните храни зеленчуци, плодове, зърнени храни и картофи, които представляват основния дял от общото количество на ежедневната храна. в жълтия пояс се намират храните от животински произход, които са важни за здравословното хранене, но трябва да се консумират в no-малки количества. Тук са включени и растителни продукти като бобови храни и ядки, които са богати на белтък и са растителна алтернатива на животинските белтъчни храни. Тук са и растителните масла, препоръчвани като добавени мазнини, но с тяхната консумация трябва да се внимава, тъй като мазнините са най-богатите на енергия храни. в червения пояс, на върха на пирамидата са разположени храните, консумацията на които трябва да се ограничава животинските мазнини, захарните и сладкарските продукти.
Под пирамидата ще видите препоръчаните за ежедневен прием осем чаши вода, фигурите на ходещите и тичащи хора напомнят за голямото значение на физическата активност за поддържане на здравословно тегло.