Брой 2/2015
Доц. д-р Д. Попова
УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ”,
Клиника по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика
В последните години затлъстяването при възрастните нараства и бележи застрашителни размери в световен мащаб. В Канада от 14% през 1978/79 година, достига до 26% през 2009-2011 година (Obesity in Canada: a joint report from the Public Nealth Agency of Canada and the Canadian Institute for Health Information. Ottawa: Canadian Institute for Health Information, Public Health Agency of Canada; 2013; Chronic disease indicator framework. Quick Stats 2013 edition). В тези данни 2% от мъжете и 5% от жените имат индекс на телесна маса (ИТМ) по-висок от 40 кг/ м2. Повече от 2/3 от канадските мъже (67%) и повече от половината канадски жени (54%) са с наднормено тегло или затлъстяване. Ексцесивното тегло е важен и добре разпознаваем рисков фактор за доста хронични и често срещани социално-значими заболявания – кардио-васкуларни, неоплазии, диабет тип 2, остеоартрити и др. Анализите показват, че 2/3 от възрастните с наднормено тегло и затлъстяване през своето юношество са били с нормално тегло, а в зрялата възраст започва процес на покачване на теглото със средна скорост 0,5-1,0 кг за две години, което се оформя като тенденция. Този коварен процес на покачване на телесното тегло е бавен и остава незабележим, докато не се появят здравословни проблеми в средна възраст. Трудно може и да се направи статистически анализ, защото разликите в теглото през годините са минимални и много от хората имат скокове и спадове в телесното тегло.
Забелязва се тревожна статистика за наднорменото тегло и затлъстяването в САЩ и Европейските страни, в това число и България.
Става ясно, че наднорменото тегло и затлъстяването са световен медицински проблем. Тревожни са фактите и при децата – 33% от тях с наднормено тегло. (Фиг.1). В България над 56% от хората са с наднормено тегло, а около 35% попадат в групата на т.нар. болестно затлъстяване. Българските деца са на 4-то място в ЕС. Оказва се всъщност, че наднорменото тегло и затлъстяването са най-масовата болест. Значимостта на тези проблеми се определя от пряката им връзка с редица рискове за здравето. Причините за затлъстяването са комплексни. Освен дисбаланс между приетите калории чрез храната и разхода на енергия, са налице и много други етиологични фактори – биологични, поведенчески, социални, природни и др. Семейните лекари имат изключително важна роля за превенцията и мениджмънта на наднорменото тегло и затлъстяването чрез скрининг и проследяване на съответните пациенти. В много проучвания се посочва да се третира първо затлъстяването, а след това останалите свързани показатели – хипергликемия, дислипидемия, хипертензия и т.н.
Наднорменото тегло и затлъстяването се мониторират чрез показателя ИТМ. Международно признатите ключови стойности на ИТМ са както следва: за тегло под нормата се смята, когато ИТМ е по-малък от 18,5, за нормално тегло говорим при ИТМ от 18,5 до 24,9, наднорменото тегло е в диапазона 25-29,9 и затлъстяване – равно и над 30.
В категорията затлъстяване се оформят и допълнителни категории: клас I – 30,0-34,9; клас II – 35,0-39,9 I клас III≥40. Разпределението на телесните мазнини е още един независим индикатор за здравния риск. Широко се прилага като критерий и обиколката на талията. Високите стойности на този показател е категоричен за висок сърдечно-съдов риск и диабет тип 2. Освен посочените рискове, затлъстяването крие и риск за много други заболявания – бъбречна недостатъчност, неоплазия и т.н. Науката разполага с много конкретни данни, относно риска. Например, при ИТМ 25-28,9, относителният риск за коронарни заболявания е 1,72. Рискът нараства правопропорционално на ИТМ, а при ИТМ над 33, относителният риск е вече 3,44. За лицата с тежко затлъстяване (ИТМ≥40), очакваната продължителност на живота намалява с 20 години за мъжете и с 5 години за жените. Песимистичната прогноза при мъжете се дължи на тяхната андрогенна структура на затлъстяването, т.е абдоминален тип.
Лечение от първа линия на наднормено тегло и затлъстяване е модификация в стила на живот, а именно поведенческа терапия, рационално балансирано хранене и движение. Фармакотерапията и хирургичните методи са лечебни методи при тежките случаи. Редукцията на тегло сериозно корелира със здравните рискове – намаляване на теглото с 3% понижава нивото на кръвната захар, докато намаляване на теглото с 5% до 10% се отразява още по-благоприятно на свързаните заболявания – понижава се кръвното налягане, нараства нивото на HDL, намалява сънната апнея.
Обобщено лечебните стратегии се разделят в две големи групи – превенция на покачването на телесното тегло и лечение на наднормено тегло и затлъстяване.
Превенция
• Проследяване на ИТМ – лесен метод за диагностика и мониториране
• Сегментиране за превенция на пациенти с нормално тегло, но непостоянно за дълго време
• Сегментиране на пациенти с нормално тегло, но високи стойности на други метаболитни рискови фактори – обиколка на талията, както и фамилна анамнеза за диабет тип 2 и кардиоваскуларни заболявания
• Обхващане на пациенти, мотивирани за промяна в стила на живот
Лечение на наднормено тегло и затлъстяване
• Поведенческа и/ или Фармакотерапия – ефективни за намаляване на теглото и обиколката на талията
• Въпреки, че често третираните пациенти възвръщат част от теглото си, те са значително по-малко в сравнение с нелекуваните със специфични средства, т.е контролната група
• При пациенти с висок риск за развитие на диабет тип 2, лекуването на наднорменото тегло и затлъстяването забавя появата на горепосоченото заболяване
Тъй като основната стратегия както за превенция, така и за лечение е промяна в стила на живот, това се оказва колкото лесно на пръв поглед, толкова и трудно. Ето защо, за подпомагане мотивацията и придържането към подходящата лечебна стратегия, специалистите търсят ефективни и безопасни продукти. Лекарствата имат своите ограничения, но често природните продукти предлагат алтернатива и подпомагат процесите както за превенция, така и за лечение на наднорменото тегло и затлъстяването. В практиката се забелязва максимален ефект при комбиниране на вещества, потискащи апетита с такива, изгарящи мазнините и потискащи синтеза на мазнини от въглехидрати. Такива са Calorex Apetin и Calorex.
Kакво се постига чрез потискане на апетита с Calorex Apetin?
• Намалява глада, което спомага за придържане към балансираното хранене
• Позволява контрол върху калориите и консумираната храна
• Лесен метод за възприемане
• Съвременен начин на редуциране на теглото
• Бързо проспериращ и широко приложим способ
Calorex Apetin съдържа пиноленова киселина 700 мг. Нейният източник е т.нар. Корейски бор. Той се среща предимно в Източна Азия – Корея, Манджурия, както и в някои части на Русия и Япония. Използват се ядките му, които съдържат 11,5% пиноленова киселина. Тя представлява полезна ненаситена мастна киселина.
Calorex Apetin потиска апетита по физиологичен механизъм чрез нервната система (централен механизъм) и чрез хормоналната система (периферен механизъм). Обикновено спираме да се храним, когато почувстваме ситост, при липса на глад и при намаляване удоволствието от храненето. Постигането на ситост зависи от краткотрайни сигнали – механично разширение на стомаха и отделяне на чревни хормони като холецистокинин (CCK) и глюкагон-подобен пептид 1 (GLP1).
Холецистокинин (CCK) е тънко-чревен хормон, който се освобождава при прием на белтъчини и мазнини. Той забавя изпразването на стомаха и потиска апетита.
Глюкагон-подобен пептид 1 (GLP 1) е също тънко-чревен хормон, който се освобождава при прием на мазнини и въглехидрати, забавя перисталтиката, секрецията и изпразването на стомаха и също потиска апетита.
Следователно, Calorex Apetin повишавайки отделянето именно на тези вещества, потискащи апетита, води до чувство на насищане, понижава количеството на приетата храна и респективно понижава приема на калории. Отчитат се е и други положителни здравни ефекти – намаляване на инсулиновото ниво, кръвната глюкоза, регулация в нивото на липидите, понижаване на кръвното налягане и антиоксидантен ефект.
Действието на пиноленовата киселина е проучено (Research Institute TNO, Netherland, 2005, Ginerhand A: American Physiological Sociaty, Session at Experimenta Biology 2006). Обобщените резултати от проучванията с пиноленова к-на (Calorex Apetin) доказват значително повишаване на CCK и GLP1 от 30 до 60 min след прием. Нивата на CCK и GLP1 остават високи поне още 3 часа след приема. Желанието за ядене и бъдещ прием на храна са значително по-ниски 30 min след приема, в сравнение с плацебо, а именно намалява желанието за ядене с 29% и бъдещия прием на храна с 36%. В заключение от проучването се обобщават следните предимства – пиноленовата киселина (Calorex Apetin) потиска апетита по физиологичен механизъм и влияе върху количеството приета храна, има научно доказан ефект и безопасност.
При намален прием на калории чрез Calorex Apetin, успешна стратегия е да се атакуват натрупаните мазнини и да се предотврати тяхното натрупване чрез прием на Calorex.
Calorex съдържа две вещества: хидроксицитрат от Гарциния Камбоджа 500 мг и биоактивен хром 30 мкг. Хидроксицитрат е натурално вещество, извличано от плода на южно-азиатското дърво Гарциния Камбоджа. В изсушена форма, кората на плода се използва за синтез на хидроксилимонена киселина или хидроксицитрат. По химичен състав много прилича на лимонената киселина в портокалите и други цитрусови плодове. Плодът на гарцинията е с големината на портокал, но прилича повече на тиква. През вековете този плод е бил използван за кулинарни и лечебни цели в Южна Индия и Тайланд.
Специалистите по растителни съединения откриват удивителните свойства на хидроксицитрата в края на 60-те, когато става ясно, че съединението намалява синтеза на мазнини от въглехидрати в организма.
Съществуват убедителни доказателства за механизма на действие на хидроксицитрат върху липидите. Той потиска синтеза на мазнини като конкурира ензима цитратлиаза, чрез който от цитрат се образуват мастни киселини. Увеличава и изгарянето на мазнини в черния дроб и мастната тъкан.
Хидроксицитрат има и ефект върху апетита. Тъй като той увеличава синтеза на гликоген в черния дроб и неговото ниво действа като индикатор, се изпращат сигнали до мозъка чрез nervus vagus и по този механизъм се потиска апетита. Този ефект обикновено се изявява след около 10-14 дни от редовната употреба на Calorex. Oсвен избирателното изгаряне на мазнини, Calorex повишава и основната обмяна и има щадящ ефект върху белтъчното разграждане и мускулната маса.
В състава на Calorex присъства и друга важна съставка – хром. Хромът е необходим за нормалния глюкозeн метаболизъм. Хранителни източници на хром включват бирена мая, месо, сирене, пълнозърнести храни и някои подправки, най-вече черен пипер. Количеството на хром в растенията е променливо и зависи от съдържанието на хром в почвата. Брашното и захарта имат много ниско съдържание на хром. Хромът се съдържа в храната в една неорганична форма и в биологично активни молекули. Експериментално е доказано, че при недостиг на хром при животни се нарушава т.нар. глюкозен толеранс. Този недостиг може да доведе до високи нива на кръвната захар и холестерола. Причинява умора и свръхсинтез на мазнини, като в значителна степен допринася за развитие на сърдечни заболявания и диабет. Хромът има голямо значение за ефективното разграждане на въглехидратите и усвояването им от клетките. При неефективно разграждане на въглехидратите, част от тях се метаболизират до мазнини и се натрупват. Ето защо хромът е толкова важен. За съжаление, той не се синтезира от организма, а се набавя чрез храната. Храненето ни е нерационално и затова се налага да се добави чрез подходящите комбинации.
Присъствието на хром в състава на Calorex улеснява инсулина да транспортира глюкоза в клетката, а използването й като гориво, предотвратява превръщането на глюкозата в мазнини, повишава мускулната маса и съответно основната обмяна.
Комбинацията Calorex (хидроксицитрат и хром) притежава четиристранен механизъм на действие за естествено регулиране на теглото.
- Потиска апетита
- Увеличава основната обмяна
- Избирателно изгаря мазнините
- Намалява синтеза на мазнини
Най-ефективно би било Calorex и Calorex Apetin да се употребяват съвместно в следната схема:
Calorex Apetin 3 пъти по 1 капсула 30-60 минути преди хранене и Calorex – 2-3 пъти по 1 капсула, също 30-60 минути преди храна. Двата продукта могат да се използват едновременно.
За максимален ефект е най-добре горепосочената комбинация да се приема по-продължително до ефект, за да може организмът да запамети промените. Важно е, че приемът може да продължи 6 месеца, а и повече, ако е необходимо. Добре е за всеки индивидуален случай да се направи цялостна програма, базирана на активния подход за контрол на теглото.
След постигане на здравословни нива на телесното тегло е важно тяхното запазване за постоянно. Ако освен редукция на теглото е постигната и промяна в стила на живот, килограмите ще се запазят в здравословния диапазон. За подпомагане процеса на задържане може да се разчита на Calorex Apetin.
Заключение:
Лечението на наднорменото тегло и затлъстяването са важен терапевтичен елемент в комплексната терапия на много социално-значими заболявания – диабет тип 2, сърдечно-съдови и др. Подпомагането на този процес чрез природните продукти Calorex Apetin и Calorex повишава успеха на терапията при висок профил на безопасност.