Широкото използване на антибиотиците води ли до C. difficile свързан колит?

Широкото използване на антибиотиците води ли до C. difficile свързан колит?
468×60 – top

Брой 4/2022

Проф. д-р И. Въжаров, д. м.
МБАЛ – Варна към ВМА

От въвеждането на пеницилина през 40-те години на ХХ-ти век антибиотиците стават основните медикаменти за лечение на инфекциозните болести. Въпреки безспорните ползи, лечението с антибиотици е един от малкото фактори, които са в състояние остро и основно да нарушат баланса в чревната микрофлора, със съответна клинична изява – антибиотично асоциираната диария, и най-вече C. Difficile инфекциите. C. difficile асоциираната диария е свързана с една четвърт от всички случаи на антибиотично асоциираната диария.
Неподходящото използване на антибиотици е важен проблем в световен мащаб. Както използването на антибиотици за лечение на вирусни респираторни инфекции, така и прекомерната употреба на широкоспектърни антибиотици за лечение на бактериални инфекции, повишават вероятността от предотвратими нежелани реакции, свързани с лекарството и увеличават разходите за здравни услуги.

КупиАбонамент

750×422
750×422

Свързани новини

2 Коментари

 1. Куртева

  Как да се запиша за преглед еи проф.Въжаров.Имам дисбактериоза след лечение на мелена.

  Reply
  1. GP News

   Здравейте,

   Проф. Въжаров е гастроентеролог от Военно-медицинска академия – гр. Варна. Той е автор в списание GP news и комуникацията ни с него е по повод научни публикации, т.е нямаме данни как се организрат прегледите при него.

   Докато организирате преглед при специалист, относно Вашия проблем „дисбактериоза след мелена“ препоръчваме да направите курс с Имунобор Биотик – 10 дни 3 пъти по 1 капсула дневно на гладно, след което 2 пъти по 1 капсула. Целият курс с Имунобор Биотик трябва да бъде 3 месеца. Препоръчваме Имунобор Биотик, защото той представлява пробиотик, пребиотик и имуномодулатор. Той възстановява полезните бактерии в червата, повишава локалния, общия имунитет и възстановява наранената чревна лигавица.

   Поздрави!

   Мед. екип, GP news

   Reply

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom