Експерти: Сегашният щам на вируса на маймунската шарка не се различава от този в ендемичните страни в Африка

Експерти: Сегашният щам на вируса на маймунската шарка не се различава от този в ендемичните страни в Африка
468×60 – top

„Първото секвениране на вируса на маймунската шарка показва, че щамът не се различава от щамовете, които можем да открием в ендемични страни в Африка и сегашното огнище вероятно се дължи повече на промяна в човешкото поведение“. Това заяви пред журналисти директорът на Отдела по пандемии и епидемични заболявания на СЗО д-р Силви Брайан, цитирана от Асошиейтед прес.

Според експертите случаите, които се регистрират сега в повече от 20 страни, вероятно са свързани със секс по време на две скорошни рейв партита в Испания и Белгия. Това бележи значително отклонение от типичния модел на разпространение на болестта в Централна и Западна Африка, където хората се заразяват главно от животни като диви гризачи и примати, а огнища не са се разпространявали през границите.

Въпреки че до момента са докладвани над 200 случая на маймунска шарка, повечето експерти са на мнение, че реално броят на заразените е по-висок.

В края на миналата седмица испанските власти заявиха, че броят на случаите там е нараснал до 98, включително една жена, чиято инфекция е „пряко свързана“ с верига на предаване, ограничена преди това до мъже, като според здравните власти става въпрос за лица в региона на Мадрид. В Обединеното кралство има още 16 случая, с което общият броя на заразените там достига 106. Португалия заяви, че броят на случаите е скочил до 74. За първи регистриран случай съобщиха още Мексико и Финландия, а здравните власти в Аржентина обявиха, че също имат доказан първи случай на маймунска шарка при мъж от Буенос Айрес, който е първата инфекция в Латинска Америка. Мъжът наскоро е пътувал до Испания и сега има симптоми, характерни за маймунска шарка, включително обриви и висока температура.

Д-р Розамунд Люис, ръководител на Отдела за едра шарка на СЗО, заяви пред медиите, че няма необходимост от масова ваксинация.

Междувременно Центровете за контрол на заболяванията на САЩ (CDC) издадоха препоръки за ваксиниране срещу маймунска шарка, от които става ясно, че таргетната група се ограничава само до персонала в лабораториите, където се изследват пробите, както и медицинския персонал, който прилага ваксините или полага грижи за заразени пациенти.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom