Към съдържанието
  • За нас
  • За реклама
  • За автори
  • Етични норми
  • Контакти
  • Политика GDPR
    Количка 0
    Facebook
    GPNews
    • Начало
    • ИзданияРазширяване
      • 2025
      • 2020 – 2024Разширяване
        • 2024
        • 2023
        • 2022
        • 2021
        • 2020
      • 2015 – 2019Разширяване
        • 2019
        • 2018
        • 2017
        • 2016
        • 2015
      • 2010 – 2014Разширяване
        • 2014
        • 2013
        • 2012
        • 2011
        • 2010
      • 2005 – 2009Разширяване
        • 2009
        • 2008
        • 2007
        • 2006
        • 2005
      • 2000 – 2004Разширяване
        • 2004
        • 2003
        • 2002
        • 2001
        • 2000
    • СъбитияРазширяване
      • Предстоящи събития
      • Конгресен календар
    • Новини
    • СтатииРазширяване
      • АГ и неонатология
      • Алергология
      • В света на вирусите
      • Гастроентерология
      • Дерматология и козметика
      • Ендокринология
      • Кардиология
      • Неврология и психиатрия
      • Онкология
      • Офталмология
      • Педиатрия
      • Ревматология и ставни заболявания
      • Тест по клиничен случай
      • УНГ и белодробни болести
      • Урология и нефрология
      • Хранене, диететика, метаболизъм
      • Нашето интервю
      • Природата учи
      • Историята учи
      • Други
    • Абонамент
    Количка 0
    Facebook

      GPNews
      ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
      • На първо четене: Частните болници да провеждат обществени поръчки за лекарства
      • Според анализ на БАПЗГ: Два пъти по-малко от необходимото са медсестрите в болниците ни
      • Ваксина срещу херпес зостер намалява риска от сърдечни заболявания с 8 години
      • Лекари убийци в България няма: БЛС за починалите деца от Пловдив и Ботевград
      • 5 май – Световен ден на хигиената на ръцете
      В къщи / Други / Обратно към природосъобразния начин на живот

      Обратно към природосъобразния начин на живот

      отGP News публикувано на 01.01.200024.02.2025 Други
      природосъобразния начин на живот

      Брой 1/2000

      Мира Чендова

      На чаша чай

      Upper dyspeptic syndrome ad

      Животът се променя динамично, а свободното движение на хората неминуемо води до промени в бита, дома и семейството. Така започва нашият разтовор с г-жа Ясуко Мацуи, съпруга на Н.Пр. г-н Акира Мацуи, посланик на Япония у нас. Какви са промените в японския дом като архитектура, обзавеждане, декорация и какво е запазено от народната традиция, защото и днес за нас японският дом е синоним на естетика, символика и много фантазия. Повечето японци не могат да си позволят да живеят в отделни къщи, а обитават апартаменти в многоетажни блокове, особено в големите градове. Архитектурата следва в различна степен световните тенденции. Но в японското жилище все още като материал се използва много дърво то придава топлина и уют. Подовете са обикновено дървени и незастлани. Дори в банята ваната може да е с най-модерна форма, но за предпочитане е да бъде от дърво.

      Където дизайнът разрешава, се запазват плъзгащите се врати, облепени с хартия или синтетичен материал -шьоджи. А в жилището поне една от стаите е застлана с татами. Днешният японски дом е светъл и домакините предпочитат стените и мебелите да са в бяло, бежово или светложълто. Колкото и модерен да е той, в него обезателно има ниша „токонома“ малък олтар за почит към починалите. Декорациите в дома създават усещане за близост с природата. И за това често срещана украса са композициите от икебана, а също и миниатюрните дръвчета бонсай от всички традиционни японски изкуства едно от най-известните е икебана художественото подреждане на цветя, смята г-жа Мацуи. Излязло от традиционното си местоположение в дома токонома днес то заема новото си място в ежедневието на модерния свят в офиса и конферентната зала, в хотела и на градския площад.

      Икебаната със своята изящна хармония от цбетове и форми символизира взаимовръзката с
      триъгълника Небе-Земя-Човек. Г-жа Мацуи може да говори с часове за икебана. Нейно любимо занимание е не само подреждането, но и изнамирането и предварителната подготовка на растителния материал за нейните бъдещи композиции от цветя. Отварянето на Япония към света се е отразило и върху храните и храненето на японците. Сега в дневното меню битуват японска, китайска, американска, европейска кухня. В Дните на японската култура г-жа Мацуи лично представи елементи и ястия от традиционната японска кухня.

      Спазва ли съвременната японка традициите или динамиката на днешния ден я насочва към no-друг начин на домакинство и готвене. Сегашната японка работи. Тя е заета и не винаги има време да спазва правилата на традиционната ни кухня. Затова пък е улеснена и винаги може да прибегне до закупуването на готови, замразени и консервирани храни или полуфабрикати. Всичко е на газ или електричество и се приготвя бързо. В употреба влиза западният образец съдове от порцелан и стъкло, но все още с типичните японски форми. Въпреки своята ангажираност японската домакиня се старае да приготвя ястия от различни национални кухни, независимо, че те изискват различни хранителни продукти и съдове за сервиране на храната.

      Имало е увлечение към простотата и бързата за приготвяне американска храна. След време обаче лекарите установяват, че рязката промяна в бита, преминаването към европейски или американски тип храни и хранене водят до увеличаването на нехарактерни за Япония болести сърдечен инфаркт, атеросклероза, мозъчен инсулт, диабет, ракови заболявания. Преосмислянето ни връща към нашите основни храни и начини на хранене. Набляга се преди всичко на консумацията на ориз, риба, водорасли, зеленчуци, които набавят на организма необходимите хранителни вещества и се препоръчва да се намали количеството на месото и млечните продукти. До 19 век в Япония е било забранено да се яде „месо от четириноги“. Чак след 1870 г., когато страната се отваря към Европа, в храненето се включва месото. Но тогава японците рядко са знаели какво е рак или високо кръвно. Характерно за японската кухня е, че се приготвя бързо, а солта се прибавя в малки количества.

      Това позволява на хранителните продукти да съхранят своя цвят, вкусови качества, свежест и аромат. В ежедневното си хранене повечето японци не пропускат ориза, рибата, морските продукти и традиционната японска супа „мисоширо“, чиято основа е „мисо“ соева паста. При поднасяне на традиционни японски ястия всичко е символика от съдовете до самото им подреждане. Разбира се, всяка страна си има своите специфики, празници и символи. В Япония, например, не се празнуват именни дни. Тук, в България много ми харесват такива празници като Цветница и Връбница. Те много напомнят на нашия празник на цъфналата сакура (вишна), известен като „ханами“. Очарователна традиция е и вашата Баба Марта с мартениците. Много харесвам българските икони и често ходя в Криптата „Александър Невски“, която е чудесно място за медитация.

      OCOLUT BANNER
      LIPIBOR BANNER
      OCOLUT BANNER
      LIPIBOR BANNER

      Навигация

      Предишна Предишна
      Ливадната детелина – природен заместител на аспирина
      СледващаПродължаване
      Изофлавони и здраве
      Търсене
      Имунобор стик сашета
      Lekzema Banner
      Psoralek Banner
      GinGira Banner
      hemorid
      fb like

      За нас

      Списание GPNews
      Връстник на GP практиката у нас
      Единственото специализирано издание за общопрактикуващи лекари
      12 месечни книжки на жизненоважни за практиката ви теми

      Меню

      • Начало
      • За нас
      • Контакти

      Информация

      • За автори
      • Етични норми
      • За реклама

      Copyright © 2025 GPNews. Всички права запазени.

      Уеб дизайн и SEO от Трибест

      • ПОЛИТИКА GDPR
      Плъзгане нагоре
      • Начало
      • Издания
        • 2025
        • 2020 – 2024
          • 2024
          • 2023
          • 2022
          • 2021
          • 2020
        • 2015 – 2019
          • 2019
          • 2018
          • 2017
          • 2016
          • 2015
        • 2010 – 2014
          • 2014
          • 2013
          • 2012
          • 2011
          • 2010
        • 2005 – 2009
          • 2009
          • 2008
          • 2007
          • 2006
          • 2005
        • 2000 – 2004
          • 2004
          • 2003
          • 2002
          • 2001
          • 2000
      • Събития
        • Предстоящи събития
        • Конгресен календар
      • Новини
      • Статии
        • АГ и неонатология
        • Алергология
        • В света на вирусите
        • Гастроентерология
        • Дерматология и козметика
        • Ендокринология
        • Кардиология
        • Неврология и психиатрия
        • Онкология
        • Офталмология
        • Педиатрия
        • Ревматология и ставни заболявания
        • Тест по клиничен случай
        • УНГ и белодробни болести
        • Урология и нефрология
        • Хранене, диететика, метаболизъм
        • Нашето интервю
        • Природата учи
        • Историята учи
        • Други
      • Абонамент
      • За нас
      • За реклама
      • За автори
      • Етични норми
      • Контакти
      • Политика GDPR
      Търсене