Брой 10/2023
Доц. д-р Св. Ханджиев1, д-р Г. Джикова2
1 Българско сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания
2 СНМД, Медицински университет – София
У нас проучвания върху хранителните и лечебните свойства на киселото мляко са извършвани от Асен Златаров и от акад. Ташо Ташев и неговата школа. О. Златарев, Т. Ташев, Ив. Горанов и др. (1976) намират, че при възрастни и стари индивиди ежедневното добавяне към обичайната храна на 500 г кисело мляко води до намаляване на серумния холестерол и серумните триглицериди. Експериментални проучвания на Т. Ташев и Г. Пачева (1969) показват, че добавката на умерено количество лиофилизирано кисело мляко (равняващо се на 14 г свеж продукт) има протективно действие спрямо хистоморфологичните лезии и хиперхолестеролемията при петли, поставени на експеримент за създаване на атеросклероза. Л. Балабански, Ив. Горанов, Ф. Рибарова, Р. Наумова, М. Керековска – 1981-2003 установяват, че киселото мляко подпомага нормализирането на серумния холесерол и общите масти при хиперлипопротеинемиите. В комбинация с плодове и зеленчуци намира широко приложение при лечението и профилактиката на затлъстяването (под формата на разтоварващи дни и други режими). Диетите при захарен диабет и подагра също са богати с този чудесен продукт. Напоследък в производството са внедрени различни разновидности на киселото мляко. През последните години проучихме лечебния ефект на пълномаслено и нискомаслено кисело мляко, заквасено с lactobacillus bulgaricus, St. Termophilus и Bifidus essensis, при лечение и профилактика на обменните заболявания (Св. Ханджиев и Т. Ханджиева-Дърленска, 2006-2018)
Цел на настоящето съобщение с резултатите от антропометрично проучване на лечение на затлъстяването с диетичен режим, включващ кисело мляко, подквасено с lactobacillus bulgaricus, St. Termophilus и Bifidus essensis.
Материал и методи
Обект на проучване са 39 мъже и 30 жени, средна възраст 38 год. при амбулаторни проучвания (в III-ти етап на европейския диетологичен проект DIOGENES) където се използва 290 г кисело мляко, заквасено с Bifidus essensis за вечеря на лица със затлъстяване. По този начин пациентите получават за вечеря около 9 г белтъчини, 10 г мазнини, 13, 5 г въглехидрати. Енергийната стойност на тази вечеря е 198 ккал. Преди и след лечение са извършени следните антропометрични измервания:
Индекс на телесна маса (ИТМ); Мастна маса (ММ); АТМ – Активна телесна маса (АТМ); Висцерална мастна маса (ВММ);Талия (Т); Ханш(Х); Т/Х – талия/ханш; СД – Сагитален диаметър
От приложената таблица е видно, че резултатите ни показват наличие на статистически значима телесно-теглова редукция (в сравнение с контроли), намаляване на мастната маса за сметка на увеличение на активната телесна маса. Подобряването на антропометричните показатели след лечение показва и намаляване на риска от сърдечносъдово заболяване. Консумацията на млечнокисели продукти с Bifidus essensis вечер води до бързо засищане и предпазва от появата нa синдрома на нощното хранене.
Кисело-млечните продукти с добавен Bifidus essensis са особено ефективни при лица със забавено храносмилане. Времето за чревния пасаж се скъсява до 40%. Въпреки това лица с нормален транзит остават в рамките на физиологичните стандарти и няма риск от диария.
На база резултатите от тези изследвания може да се препоръча редовна, ежедневна консумация на този кисело-млечен продукт от всеки. Установява се оптимизиране функционирането на стомашно-чревния тракт, осигурявайки по-редовен транзит и по този начин ефективно отстраняване на отпадни вещества от организма. Така се подпомага ежедневното добро състояние и се оказва дългосрочен положителен здравословен ефект.
Ключови думи: кисело мляко, затлъстяване, диетичен режим