Железен дефицит, желязодефицитна анемия и хранене

Железен дефицит, желязодефицитна анемия и хранене
468×60 – top

Брой 8/2020

Доц. д-р Д. Паскалев, д.м.
Медицински университет – Варна

Според СЗО анемия (малокръвие) се приема при стойности на хемоглобина (Hb) в кръвта под 130 g/l за мъже, под 120 g/l за жени и под 110 g/l при бременни. Желязодефицитна анемия е анемия, която се дължи на недостатъчно желязо (Fe) в циркулиращата кръв и депата му в организма. Представлява 80% от всички анемични състояния. Клинично неизявена (скрита) желязодефицитна анемия съществува в около 60% от жените в детеродна (фертилна) възраст, у жени с обилна менструация (средна ежедневна загуба 30 mg Fe по време на цикъла) и при кърмещи майки. Състоянието е по-рядко при мъже и най-често се свързва с кървене от стомаха и чревния тракт, особено от хемороиди. В световен мащаб около 25% от хората са с хронична желязодефицитна анемия.

КупиАбонамент

468×60 – bottom

Related posts

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

728×90 – bottom