Зика вирусна инфекция – нова заплаха за човечеството

Зика вирусна инфекция – нова заплаха за човечеството
468×60 – top

Брой 11/2016

Проф. д-р Хр. Одисеев, д.м.н.

Зика вирусът е изолиран от маймуни през 1947 г., но понеже не е могъл да бъде идентифициран, (поради тогавашните възможности на вирусологията), в продължение на близо 20 години е “зъзнел” в 700 С минусов контейнер. Еднственото, което се е знаело, че негов хазяин са маймуните и че се предава на човека чрез ужилване от заразени комари. Едва в 1968 г. излиза статия, в която се описва основния му строеж и се определя като самостоятелен вирус. Тогава му е сложено и името Зика вирус, взето от гористия район Zika Forest в Уганда, където циркулира сред маймуните. По своя строеж, разпространение и причиняване на инфекция, е причислен към “жълтата” фамилия на вирусите (Flaviviridae), създадена от вируса на жълтата треска, след това с прибавените вируси на денгата и шикунгуниата. Дълго време не му е обръщано внимание, тъй като е причинявал лека треска с обрив. По-голяма част от населението на Уганда има антитела срещу вируса Зига, което означава, че хората там са посещавани от него.

Но в началото на 2000 г. вирусът се променя, увеличава патогенните си свойства, прескача границите на Уганда и се разпространява в страните в Южна Африка.

След като обхожда района и продължава постепенно да увеличава патогенноста си, вирусът се насочва към страните от Югоизточна Азия и островите в Тихия океан, където намира идеален конфорт за размножение. В 2007 г. е описана първата епидемия в Микронезия. Последват ограничени или по-широки епидемии в Индия, Камбоджа, Тайланд, Виетнам, Филипините и Индонезия. През 2013 г. се разраства голяма епидемия в островите на Френска Полинезия. Оттук вирусът се разпространява лъчеобразно в почти всички останали тихоокеански острови. През 2014 – 2015 г. епидемиите в Индонезиия и Нова Каледония са двойни: зика и денга, а в някой острови – тройни: зика, денга и шикунгуниа. През март 2015 г. в болниицата на градчето Камакари, на север от столицата Бразилия, са хоспитализирани 7 болни от зика. Много бързо възникват и други огнища. От първите случаи до май 2016 г. са регистрирани около 1 300 000 инфектирани. По бързината на разпространение и тежеста на клиниката епидемията наподобява на тази от Полинезиея.

Секвестирането и сравняването на геномите на вируси от двете епидемии показва, че са идентични. Но как вирусът е пренесен от Полинезия в Бразилия, при условие, че са отдалечени една от друга на хиляди километри? Възниква становището, че вирусът е внесен от фут-болни фенове по време на световното състезание по футбол в Бразилия, проведено от 13 юни до 13 юли, 2014 г. През периода от една година вирусът се е разпространявал незабелязан от здравните органи и открит, когато избухнал като вулкан.

От Базилия вирусът е изнесен в 9 държави, разположени около нея и в почти всички страни на Средна Америка.

Една от особеностите на вируса е, че с течение на времето, преминавайки от човек на човек, неговата патогенност се увеличава. В първите години клиниката на Зика инфекцията е лека: краткотрайна температура и макулообразен обрив, без нужда от болнично лечение. В 2007 г. при масовата епидемия в Микронезия към горните симптоми се прибавят артралгия и коненктивити. Подобна е клиниката и в Камбоджа (2010 г.) и във Филипините (2012 г.). При епидемията в Тайланд (2013 г.), към споменатите симптоми се прибавят гърлен соор, мускулни болки и главоболие. През 2014 г. по време на епидемията във Френска Полинезия клиниката се влошава рязко. Редица болни проявяват синдрома Guillain Barre, менингоенцефалити и миелити. Появяват се и кървави конюнктивити. Има и единични смъртни случаи. При епидемията в Бразилия (2015 г.) клиниката протича в букет от всички симптоми. Излиза на яве и ново усложнение: броят на новородените с микроцефалия, придружена с мозъчни увреждания, се увеличава 20 пъти. При ретроспективнo проучване на епидемията в Полинезия се оказва, че новородените с микроцефалия са се увеличили и тогава, но това е останало незабележимо. Последващите проучвания показват, че това се явява при инфектираните с вируса жени, през първото тримесечие на бременността им. Вирусът е изолиран и от амниотичната течност на заразените бременни, при които ембрионът показва микроцефалия. В плюс вирусът е изолиран и от плацентата. Но промени в другите тъкани няма. Вирусът се размножава и в клетъчни култури от мозъчни клетки, докато в културите, заразени с други тъкани от абортираните ембриони, е бездеен. Това показва, че вирусът е придобил силен тропизъм към нервната тъкан на ембриона и спъва развитието на мозъка.

Заслужава да се отбележи и непрекъснатото изнасяне на вируса в Европа и Северна Америка. По време на епидемията в Тайланд двама туристи, посетили страната – единият от Норвегия, а другият от Канада, след завръщането си заболяват от Зика инфекция. Мъж, работил в Малдивите (също ендемични за Зика), пренася вируса във Финландия. По време на епидемията в Полинезия са регистрирани болни туристи от Австралия, Франция, САЩ , Италия. Трима австралийски туристи – двамата ужилени от комари, третият – ухапан от маймуна, след завръщане у дома заболяват от Зика инфекция. И от тримата е изолиран вируса. Подобни случаи има и с германц и японец.

Накрая още един обезпокоителен факт – появиха се случаи и на полово заразяване. През 2008 г. двама американци, работели в Сенегал, след завръщане в страната си заболяват със следната клиника: теммпература, обрив, главоболие и артралгия. Единият от тях получава хематоспермия (кървав еакулат). Серологичното изследане доказва Зика вирусна етиология. Изолирани са вируси и от спематозоидите им. Жената на единия от тях заболява със същите симптоми. Това показва, че заразването може да стане и чрез полов акт. Подобни случаи са описани в Германия и Италия. Високата концентрация на вируса в спермата улеснява половото предаване. Присъствието на вируса в спермата е по-продължително от това в кръвта. Вирусът е изолиран и от урината, слюнката и кърмата на болни. Това показва високо размножение на вируса в органима на заразените.

Изнесените в статията факти напомнят за историята на HIV. Още повече, че няма нито ваксина за превенция, нито медикаменти срещу вируса. Това обезпокои СЗО и тя обяви Зика инфекцията за световен проблем. Създадена е Зика Комисия със задъжението да разработи инструкции и планове за борба срещу инфекцията, да поеме ръководството и координацията на усилията на отделните страни в борбата срещу нея.

От своя страна, Комитетът по Контрол на болестите в САЩ започна усилени проучвания по изясняване проблемите на Зика инфекцията и излезе със специална инструкция за жените от детеродната възраст.

КупиАбонамент

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

728×90 – bottom