Имунопрофилактика при синдром на хронична умора.

Имунопрофилактика при синдром на хронична умора.
468×60 – top

Брой 12/2013

Д-р Ат. Янев
Пулмолог, ВМА – София

Синдромът на хроничната умора представлява постоянна умора до изтощение, която не се подобрява след почивка и се влошава след физическа или умствена работа. Повечето учени смятат, че се дължи на вирус, който се активира при благоприятни за него условия и поразява централната нервна система на генетично предразположените към това хора. Други учени са на мнение, че синдромът на хроничната умора се дължи на други вируси – респираторни, варицела, ретровируси, а трети подкрепят идеята, че причината са стресът и лошата екологична обстановка. Теорията за стреса също е много популярна, тъй като около 75% от физическите заболявания са свързани с него. Сред рисковите групи са работещите в сферата на обслужването – медицинските професии, като на първо място излизат общопрактикуващите лекари. Според статистиката около 75-80 на сто от личните лекари в България страдат от стрес. Някои учени са на мнение, че синдром на хронична умора се среща у 1,5% от населението на Земята, но потенциалните носители са многократно повече – до 90% от хората.

Най-честите симптоми на хронична умора са понижена устойчивост към инфекции – вирусни, бактериални и гъбични; внезапна силна умора; болки в мускулите и ставите; умора, която не минава дори и за 6 месеца; възпалено гърло; увеличени лимфни възли в областта на шията или подмишниците; субфебрилна температура; главоболие; проблеми с паметта, невъзможност за концентрация и др. Тези симптоми са типични и за много други заболявания като СПИН, туберкулоза, хронично възпалително заболяване или психиатрични страдания. Повечето случаи на хроничната умора са леки или умерени.
Причината за синдрома на хроничната умора не е известна. Съществуват различни теории, но нито една не е доказана. Една популярна теория е, че вирусна инфекция може да предизвика това състояние.

Факторите, които се смята, че допринасят за развитие на хроничната умора са наследственост, вирусните инфекции, изтощение и психически стрес, депресия, травматично събитие, като например загуба на близък и др. За да се диагностицира синдромът на хроничната умора, най-напред трябва да бъдат отхвърлени други заболявания. Няма лабораторни изследвания, които диагностицират синдрома. Диагнозата се поставя чрез определен набор от симптоми, които могат да се различават по вида и тежестта си, а именно постоянна непредизвикана от конкретни обстоятелства умора, рязко намаляване на работоспособността и бързо уморяване дори при незначителни натоварвания. Обикновено тези симптоми не преминават за период от 6 месеца и не се открива друго заболяване, което може да предизвиква подобно състояние.

Правилното лечение е индивидуално, тъй като няма „стандартно лечение”. Ако трябва да се унифицира то е укрепване на имунната система, симптоматични средства и промяна в стила на живот. Ето защо предвид настоящия сезон за пациенти, които чувстват загуба на тонус, лесна уморяемост и работят в стресова среда е добре да се препоръча имуностимулация. Подходящите продукти за тази терапевтична цел трябва да отговарят на следните изисквания:

– Да осигурява защита срещу вирусни, бактериални и гъбични инфекции
– Да има ефект върху жизнения тонус
– Да може да се използва преди по време и след боледуване
– Да е безопасна при продължителна употреба

Подходящ продукт, който отговаря на тези изисквания е Imunobor. Той е отлично решение за повишаване на имунитета и преодоляване състоянието на хронична умора, поради уникалната си комбинация от високостандартизирани природни екстракти – пречистен котешки нокът, по д’арко, мака и мате

Imunobor повишава броя и активността на макрофагите и стимулира производството на цитокини. Има противовъзпалителен ефект, който се дължи на регулацията на проинфламаторния фактор TNF-α. Imunobor активира T и B лимфоцитите. По този начин, продуктът повишава защитата на организма срешу вирусни, бактериални и гъбичи инфекции. (фиг.1). Ефектът върху жизнения тонус на Imunobor се дължи на екстрактите Yerba Mate и Maca root. Растението мака
произхожда от Перу, Южна Америка и расте на надморска височина 4015 м, а историята на култивирането му датира от времето преди инките – 1600 г.пр.н.е. За медицински цели се използва екстракт от корените на растението. Мака се счита за суперхрана, тъй като е здравословен тоник, богат на протеини, витамини, въглехидрати, липиди, минерали и др. Съдържа 9 от 10-те есенциални амино-киселини, на които се дължат профилактичните и лечебните свойства на мака, 31 минерала, сред които: фосфор, магнезий, калий, желязо, манган, мед, цинк, алуминий; Витамините от група B – B1, B2 (рибофлавин), B9 (фолиева киселина), B12 и витамин C. Концентрацията на калций в екстракта е по-висока от тази в млякото. Екстрактът Yerba Mate има тонизиращо действие, подобрява храносмилането и функциите на черния дроб, настроението и активността. Няма странични ефекти.

Приемът на Imunobor може да започне по всяко време. Желателно е първите 10 дни да се приема по-висока дозировка 3 X 1 капсула, след което за поддържане се продължава с 2 капсули дневно. Препоръчвам продължителност на приема минимум 3 месеца.
Благодарение на уникалния си състав и действие, Imunobor е отлично средство при синдром на хронична умора, особено през есенно-зимния сезон. Осигурява цялостна защита, повишава жизнеността и тонуса на организма. Намалява риска от боледуване както при активно работещи практически здрави хора, така и при хронично болни.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom